Süss sós pitéket, mert messze még a gyümölcsszezon

A pitéket általában kérdés nélkül elkönyveljük az édesség kategóriába, pedig egyáltalán nem kell ilyen korlátozott határok között mozognunk velük. Készítsünk bátran sós pitéket, hiszen az idénygyümölcsökre bizony még várni kell! A Napi Tipp segít.

Talán csak a magyar ennyire édesszájú, ha pitékről van szó: más országok nemzeti konyháiban csak úgy tobzódnak a sós piték. Én a magam részéről abszolút megértem ezt az odaadást, ugyanis rengeteg izgalmas lehetőség rejlik a zöldséges, húsos és mindenféle más töltelékekkel megtömött, omlós pitetésztában. Nézzük most röviden, miből és hogyan készíthetünk sós pitéket, hogy a nyári gyümölcsös bőségig is ellegyünk valamivel.

Süss sós pitéket, mert messze még a gyümölcsszezon

A pitetészta

Többféle tésztát is használhatunk sós piték készítésénél. A legegyszerűbb, ha kész réteslapot vagy leves tésztát vásárolunk, és azzal dolgozunk. Bár fontos megjegyezni, hogy a réteslap nem alkalmas minden töltelékhez: ha túl nedves, nagyon szószos, akkor inkább forduljunk a masszívabb tésztákhoz.

Amennyiben a házi készítésű tészta mellett döntünk, akkor készítsünk egyszerű vajas tésztát. Ehhez csak lisztre, vajra és jéghideg vízre lesz szükségünk. A vajból feleannyi kell súlyra, mint a lisztből: ezt kell majd elmorzsolni a liszttel, végül annyi jéghideg vizet hozzáadni, hogy összeálljon a tészta. Ez a legklasszikusabb, omlós tészta, talán ezzel a legfinomabb a legtöbb sós pite.

Húsos töltelékek

Készíthetjük a piténket húsos töltelékkel: ez a legtöbbször csak annyit jelent, hogy egy pörköltre hajazó ragut készítünk (lisztes sűrítéssel), majd megsütjük a tészta ölelésében, de kerülhet darált húsos töltelék is a pitékbe.

Mivel ezek nagyon szaftos, nagyon tartalmas töltelékek, érdemes elősütni a tésztát, nehogy nyers maradjon belülről.

Zöldséges töltelékek

Persze zöldségeket is adhatunk a töltelékhez (a gomba, borsó, répa és krumpli például kifejezetten népszerű kiegészítők), sőt, süthetünk teljesen vegetáriánus pitéket is. A sűrítés itt is liszttel történik: szinte olyan, mintha főzeléket készítenénk, majd tésztába zárnánk.

Érdemes mindig valamilyen hüvelyest is használni, hogy tényleg jó tartalmas legyen a pite, valamint a leveles zöldek (pl. spenót) is kiváló kiegészítők lehetnek.

Nyitva-csukva

A sütés során több utat választhatunk:

  1. A legegyszerűbb, ha egy sütőtálba vagy hőálló fazékba tesszük az előfőzött tölteléket, majd egyszerűen a tetejére fektetjük a kinyújtott tésztát. A széleket alaposan nyomjuk le, a közepét vágjuk be, hogy ki tudjon szabadulni a gőz, majd kenjük le egy felvert tojással.
  2. Zárt piték esetében süssük elő az alsó tésztát (sütőpapírral kibélelve, valamilyen súllyal, például szárazbabbal vagy rizzsel lenyomva), utána tegyük bele a tölteléket, végül zárjuk le a felső réteggel és süssük készre.
  3. De készíthetünk quiche-jellegű, nyitott pitéket is: ilyenkor is fontos az elősütés, azonban utána a töltelékre nem kerül tészta, így van esélye jobban megsülni, megpirulni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a szokatlan, de isteni receptek is próbáld ki:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...