5 okos-furfangos tipp, amitől tényleg puha lesz a mézeskalács

A mézeskalácssütés jó móka, és rengetegen imádjuk, a végeredmény viszont tényleg csak akkor élvezhető igazán, ha finom puhára sül. Napi Tippünk ebben segít!

A mézeskalácssütés minden (főleg gyerekkel rendelkező) család egyik kedvenc adventi elfoglaltsága, szuperül leköt mindenkit, jó hangulatú, és akkor az illatokat nem is említettük. A végeredmény viszont, legyünk őszinték, nem mindig a legnagyobb ízélmény: sokszor túlsül, megkeményedik, és beletörik a fogunk. Hogy lesz igazán puha? Ennek jártunk utána mézeskalácssütési és puhító tippjeinkkel:

Mézeskalácsok a képre kattintva!

1.) Méz és vaj aránya

A vaj (illetve margarin) mennyiségének minimális növelésével a tészta puhább lehet.

Ettől ugyan lágyabb lesz a nyers tészta, de ne adjunk hozzá túl sok lisztet a nyújtásnál, mert attól is túlkeményedhet! Tapasztaltunk szerint a több méz illetve cukor keményebb végeredményhez vezet.

2.) Sütés

Tény az is, hogy a túlsütés a keménység egyik fő okozója, így sokan azt tanácsolják, hogy nézegessük folyamatosan, ahogy sül, és ha picit sötétedik az alja, kapjuk ki, mert ha a teteje is színt kap, tuti kemény lesz.

3.) Tárolás

Akadnak tippek a puhításra a tárolásra vonatkozóan is: van, aki szerint egy jól zárható dobozba kell tenni a mézeskalácsokat, és betenni közéjük egy-két cikk almadarabot (vagy akár egy fél almát), majd ezután lezárni. Ami biztos, hogy a trükk, hogy zárható dobozba tegyük puhítás céljából, régóta tatja magát.

4.) Pihentetés

Megfontolandó az is, hogy a tésztát összeállítás és gyúrás után érdemes hűtőbe tenni folpackba csomagolva egy éjszakára, vagy akár több napra is. Sokan állítják, hogy pihentetés nélkül ugyanaz a tészta kemény lett sütés után.

5.) Langyosítás

Az is segíthet, hogy a mézet összedolgozás előtt meglangyosítjuk, sőt, vannak, akik nem aprózzák el, és még a vajat, margarint (vagy zsírt) is felmelegítik!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ünnepi titok:

Címlapról ajánljuk

További cikkek