5 okos-furfangos tipp, amitől tényleg puha lesz a mézeskalács

A mézeskalácssütés jó móka, és rengetegen imádjuk, a végeredmény viszont tényleg csak akkor élvezhető igazán, ha finom puhára sül. Napi Tippünk ebben segít!

A mézeskalácssütés minden (főleg gyerekkel rendelkező) család egyik kedvenc adventi elfoglaltsága, szuperül leköt mindenkit, jó hangulatú, és akkor az illatokat nem is említettük. A végeredmény viszont, legyünk őszinték, nem mindig a legnagyobb ízélmény: sokszor túlsül, megkeményedik, és beletörik a fogunk. Hogy lesz igazán puha? Ennek jártunk utána mézeskalácssütési és puhító tippjeinkkel:

Mézeskalácsok a képre kattintva!

1.) Méz és vaj aránya

A vaj (illetve margarin) mennyiségének minimális növelésével a tészta puhább lehet.

Ettől ugyan lágyabb lesz a nyers tészta, de ne adjunk hozzá túl sok lisztet a nyújtásnál, mert attól is túlkeményedhet! Tapasztaltunk szerint a több méz illetve cukor keményebb végeredményhez vezet.

2.) Sütés

Tény az is, hogy a túlsütés a keménység egyik fő okozója, így sokan azt tanácsolják, hogy nézegessük folyamatosan, ahogy sül, és ha picit sötétedik az alja, kapjuk ki, mert ha a teteje is színt kap, tuti kemény lesz.

3.) Tárolás

Akadnak tippek a puhításra a tárolásra vonatkozóan is: van, aki szerint egy jól zárható dobozba kell tenni a mézeskalácsokat, és betenni közéjük egy-két cikk almadarabot (vagy akár egy fél almát), majd ezután lezárni. Ami biztos, hogy a trükk, hogy zárható dobozba tegyük puhítás céljából, régóta tatja magát.

4.) Pihentetés

Megfontolandó az is, hogy a tésztát összeállítás és gyúrás után érdemes hűtőbe tenni folpackba csomagolva egy éjszakára, vagy akár több napra is. Sokan állítják, hogy pihentetés nélkül ugyanaz a tészta kemény lett sütés után.

5.) Langyosítás

Az is segíthet, hogy a mézet összedolgozás előtt meglangyosítjuk, sőt, vannak, akik nem aprózzák el, és még a vajat, margarint (vagy zsírt) is felmelegítik!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ünnepi titok:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...