Még sosem volt olyan jó a gofrid, mint ezzel a hozzávalóval

Túl édes a gofri? Ne aggódj, Napi Tippünkből megtudhatod, mi az a titkos hozzávaló, amitől kevésbé édes, mégis nagyon puha lesz a gofrid!

A ráérős reggeleken nincs is jobb, mint egy nagy tál gofri vajjal, juharsziruppal és gyümölcsökkel. De jóból is megárt a sok, és a klasszikus gofrirecept gyakran túlságosan édes, főleg, ha még rákerülnek az extra feltétek (magában meg ki eszik gofrit). Van azonban egy meglepő hozzávaló, amivel helyreállíthatod a gofrid ízegyensúlyát. Nem tagadjuk, nem mindenki számára lesz megoldható, hogy ezzel a módszerrel készítse a gofrit, de abszolút megéri a belefektetett munkát.

A hozzávaló ugyanis, amire szükség lesz, nem más, mint a kovász

Ha alapvetően nem nevelsz kovászt, akkor valószínűleg túl macerás, hogy olykor-olykor a gofri miatt belevágj ebbe a procedúrába, viszont, ha amúgy is éldegél egy üveg kovász a konyhapultodon, akkor vétek lenne kihagynod ezt a lehetőséget. A benne keletkező élesztő törzsek és baktériumok ugyanis jellegzetest ízt adnak a kovásznak – ami idővel változik, attól függően, hogy a kultúra mennyi ideje él, és milyen lisztet használsz. Ez a kissé fanyarú aroma pedig nagyon jól passzol a gofri alapvetően édes tésztájába. A kovász etetési folyamatának része, hogy ki kell venni belőle egy adagot, amit persze ki is lehetne dobni, de érdemes inkább felhasználni más ízletes célra a konyhában – itt jön a képbe a gofri.

A gofrikészítésnél minden csésze liszthez körülbelül ½ csésze kovászt kell adni. Nincs egyéb dolgod, csak összekeverni a kovászt a többi tésztahozzávalóval, és már sütheted is a gofrit. Fontos megjegyezni: lehet, hogy extra folyadékra lesz szükséged (mivel a kovásznak olyan az állaga, mint egy nagyon sűrű brownie-tésztának), hogy a gofritészta elég híg legyen a sütéshez.

A kovász nem csak a kenyérbe jó

Nem a gofri az egyetlen reggeli finomság, amelyhez felhasználhatod a kovászhulladékod. A másik tésztaalapú recept, amiben elrejtheted a fanyar kovászt, a palacsinta. A kovászt már előző este hozzáadhatod a liszthez, az íróhoz és a sóhoz, hogy az ízek összeérjenek, mielőtt belekerülne a többi hozzávaló, és megsütnéd (akár a rántottához hasonló formában, ezzel időt spórolva). A gofris tésztához hasonlóan fontos, hogy ne hagyd ki az olyan összetevőket, mint például a szódabikarbóna vagy a sütőpor, mert ezek azok, amik elsődlegesen megemelik az édes tésztádat. A kovász inkább az ízt biztosítja, semmint a funkciót.

Ha igazán kísérletező kedvedben vagy, a muffin tésztájához is adhatsz egy kis kovászt, hogy megszelídítsd például a csokidarabok vagy az áfonya édes ízét.

A kovászkultúra ízének kialakulása hetekig is eltarthat, így a kovászos gofri vagy más tésztaalapú reggeli nem tud hirtelen felindulásból megszületni. Ha viszont rendszeresen sütsz gofrit, palacsintát vagy muffint, érdemes lehet beizzítanod egy adag kovászt, hogy új szintre emeld a tésztáidat!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több házias finomság itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...