Meggyes aprógombócunk újraértelmezi a „gombócból is sok” mondást

Apró mérete miatt a gyümölcsös gombócok készítésekor csúnyán mellőzni szoktuk a meggyet és cseresznyét. Pedig a nyár derekán, amikor ezek a harsány, mélypiros szemek kaphatók, ugyanúgy készülhetne belőlük gombóc, csak egy fokkal kisebb méretben.

Nyáron mi mással töltené az ember idejét, ha nem gombócokat tölt sűrű egymásutánban? Szinte minden hónapra juthat a finomságból, hisz' eleinte az eperrel bíbelődhetünk, majd a szaftos sárgabarackkal, végül pedig, kicsit már az őszbe lépve, a szilvával. Na de...akinek hiányérzete lenne, tegye fel a kezét! Az enyém mindenképpen fent van, ugyanis az illusztris társaságban se híre, se hamva a cseresznyének, a meggynek. Pedig ezeket az apró gyümölcsöket is ugyanúgy krumplis tésztába tölthetjük, csupán a gombócok méretén kell változtatnunk. Így születik meg a meggyes aprógombóc, amiből egészen biztosan be fog férni a gyomorba legalább 10. Ha nem több...

A meggyes aprógombóc receptjéért kattints a képre!

A tészta ugyanaz, csak a gyümölcs lesz más

A lisztből, tojásból és főtt, áttört burgonyából begyúrt tésztát, mint köztudott, bármilyen töltelékkel elláthatjuk és megfőzhetjük. A túrótól és lekvártól kezdve a különböző gyümölcsökön át egészen a sós alapanyagokig tényleg bármi beletölthető a tésztába.

Ahogy nemcsak gombóc, de nudli vagy derelye is formálódhat a krumplis alapból. Mivel nem tartalmaz cukrot, édesen és sósan is használhatjuk.

A meggyes aprógombóc receptjéért kattints a képre!

Ha meggyet vagy cseresznyét töltenénk bele, akkor először magozzuk ki a gyümölcsöt, figyelve arra, hogy a szemek nagyrészt egyben maradjanak. Így egy szem gyümölcs teszi majd ki egy gombóc töltelékét, amitől a gombócok tényleg egy- vagy kétfalatos apróságokká válnak.

Sokat segíthet a ravioli-módszer

Persze a kicsinyítés miatt nagy macera lenne az összes gombóckát külön kiszaggatni és gurigatva megforázni: talán azért sem olyan elterjedt a meggyes gombóc, mert sokan nem akarnak nekiállni ennek a sziszifuszi munkának.

Pedig van egy sokkal egyszerűbb módja is a meggyszemek krumplis tésztába zárásának, ehhez pedig elég, ha az olasz raviolik elkészítésére vetünk egy pillantást. Itt a tésztának csak az egyik felére kerül a töltelék, kis kupacokban, majd a másik tésztafél ráhajtása után a tasakokat lezárják és kiszaggatják.

A meggyes aprógombóc receptjéért kattints a képre!

Ugyanezt tehetjük meg a meggyes aprógombócok esetében: a kis gyümölcsös táskákat pedig utána már csak meg kell gurigatnunk a kezeink között. Ha esetleg kinyílna valamelyik, akkor se essünk kétségbe, csipkedjük össze az ujjainkkal a rést.

Fahéj helyett kakaó

A klasszikus gyümölcsös gombócokba általában fahéjas cukor is kerül: ez egyrészt a fogás egyetlen édesítőforrása (a gyümölcsön kívül, természetesen), másrészt szaftosabbá is teszi a gombócbelsőket, miután elolvad.

Ugyan a meggyhez/cseresznyéhez is használhatnánk fahéjat, érdemes kipróbálni a kakaós szórást is, ami sokkal mélyebb, karakteresebb belsőt ad majd a kis gombócoknak.

A meggyes aprógombóc receptjéért kattints a képre!

TIPP: A gombócokat a klasszikus zsemlemorzsás forgatás helyett megkóstolhatjuk mákkal vagy darált dióval is, ahogy kedvünk tartja!

Nézd meg videón is a meggyes aprógombóc elkészítését:

Itt a meggyes aprógombóc teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, recept és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További zamatos, nyári receptek várnak rád itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 konyhai eszköz, melyet évente kell cserélned

A konyhai eszközöket nemcsak akkor kell cserélni, ha már ténylegesen elhasználódtak. Mivel rengeteg baktérium kerülhet rájuk, már az alapos tisztítás sem mindig segít rajtuk, ezért érdemes őket évente cserélni, mert az egészséged bánhatja. Mutatjuk, melyek ezek az eszközök!