Meggyes aprógombócunk újraértelmezi a „gombócból is sok” mondást

Apró mérete miatt a gyümölcsös gombócok készítésekor csúnyán mellőzni szoktuk a meggyet és cseresznyét. Pedig a nyár derekán, amikor ezek a harsány, mélypiros szemek kaphatók, ugyanúgy készülhetne belőlük gombóc, csak egy fokkal kisebb méretben.

Nyáron mi mással töltené az ember idejét, ha nem gombócokat tölt sűrű egymásutánban? Szinte minden hónapra juthat a finomságból, hisz' eleinte az eperrel bíbelődhetünk, majd a szaftos sárgabarackkal, végül pedig, kicsit már az őszbe lépve, a szilvával. Na de...akinek hiányérzete lenne, tegye fel a kezét! Az enyém mindenképpen fent van, ugyanis az illusztris társaságban se híre, se hamva a cseresznyének, a meggynek. Pedig ezeket az apró gyümölcsöket is ugyanúgy krumplis tésztába tölthetjük, csupán a gombócok méretén kell változtatnunk. Így születik meg a meggyes aprógombóc, amiből egészen biztosan be fog férni a gyomorba legalább 10. Ha nem több...

A meggyes aprógombóc receptjéért kattints a képre!

A tészta ugyanaz, csak a gyümölcs lesz más

A lisztből, tojásból és főtt, áttört burgonyából begyúrt tésztát, mint köztudott, bármilyen töltelékkel elláthatjuk és megfőzhetjük. A túrótól és lekvártól kezdve a különböző gyümölcsökön át egészen a sós alapanyagokig tényleg bármi beletölthető a tésztába.

Ahogy nemcsak gombóc, de nudli vagy derelye is formálódhat a krumplis alapból. Mivel nem tartalmaz cukrot, édesen és sósan is használhatjuk.

A meggyes aprógombóc receptjéért kattints a képre!

Ha meggyet vagy cseresznyét töltenénk bele, akkor először magozzuk ki a gyümölcsöt, figyelve arra, hogy a szemek nagyrészt egyben maradjanak. Így egy szem gyümölcs teszi majd ki egy gombóc töltelékét, amitől a gombócok tényleg egy- vagy kétfalatos apróságokká válnak.

Sokat segíthet a ravioli-módszer

Persze a kicsinyítés miatt nagy macera lenne az összes gombóckát külön kiszaggatni és gurigatva megforázni: talán azért sem olyan elterjedt a meggyes gombóc, mert sokan nem akarnak nekiállni ennek a sziszifuszi munkának.

Pedig van egy sokkal egyszerűbb módja is a meggyszemek krumplis tésztába zárásának, ehhez pedig elég, ha az olasz raviolik elkészítésére vetünk egy pillantást. Itt a tésztának csak az egyik felére kerül a töltelék, kis kupacokban, majd a másik tésztafél ráhajtása után a tasakokat lezárják és kiszaggatják.

A meggyes aprógombóc receptjéért kattints a képre!

Ugyanezt tehetjük meg a meggyes aprógombócok esetében: a kis gyümölcsös táskákat pedig utána már csak meg kell gurigatnunk a kezeink között. Ha esetleg kinyílna valamelyik, akkor se essünk kétségbe, csipkedjük össze az ujjainkkal a rést.

Fahéj helyett kakaó

A klasszikus gyümölcsös gombócokba általában fahéjas cukor is kerül: ez egyrészt a fogás egyetlen édesítőforrása (a gyümölcsön kívül, természetesen), másrészt szaftosabbá is teszi a gombócbelsőket, miután elolvad.

Ugyan a meggyhez/cseresznyéhez is használhatnánk fahéjat, érdemes kipróbálni a kakaós szórást is, ami sokkal mélyebb, karakteresebb belsőt ad majd a kis gombócoknak.

A meggyes aprógombóc receptjéért kattints a képre!

TIPP: A gombócokat a klasszikus zsemlemorzsás forgatás helyett megkóstolhatjuk mákkal vagy darált dióval is, ahogy kedvünk tartja!

Nézd meg videón is a meggyes aprógombóc elkészítését:

Itt a meggyes aprógombóc teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, recept és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További zamatos, nyári receptek várnak rád itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek