A legtökéletesebb gofri titka, ami olyan puha, szinte lebeg

A jó gofri omlós, puha, és szinte minden passzol hozzá, attól függően, hogy édes vagy sós tésztát készítünk. Mutatjuk, mitől lesz szerintünk jó egy gofri! 

Ezt az egyszerű, de nagyszerű, eredetileg Belgiumból származó tésztát, vagyis a gofrit számos módon el lehet készíteni, nem véletlenül mutatunk most több közkedvelt receptet is. Vaslapok között megsült tésztát, ostyaféleséget már az ókori görögök is készítettek, a középkorban pedig már bevett szokásként használták ezt a sütési eljárást olyan áldozóostyák készítésére, amelyek Krisztus keresztre feszítésének jeleneteit mutatták be.

A belgák már a 15. század óta használják a rácsos sütőformákat ennek az egyszerű tésztának az elkészítésére, nemzetük pedig több mint egy tucat különböző változatot tart számon, mi most három különböző receptet mutatunk a tökéletes gofri elkészítésére.

Kezdjük az alapokkal!

Amire szükséged lesz (4 főre):

  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 darab tojás
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 csipet só

A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban.

A tojást, a langyos tejet és az olvasztott vajat pedig egy másik tálban felverjük. A liszthez hozzáöntjük jó sűrű kevergetés mellett az előzőleg jól felvert tejes keveréket, majd az egészet kikeverjük úgy, hogy egy jó sűrű, de mégis kissé folyós masszát kapjunk.

A gofrisütőt olajjal kikenjük, és belemerjük adagonként a gofri masszáját, és megsütjük, nagyjából két perc alatt kész is.

A liége-i verzió éppen csak egy kicsit különbözik

A belga waffel néven is ismert változat szintén igazi klasszikusnak számít, ez a liége-i recept eredetileg gyöngycukorral készül, ezt keverik a tésztába sütés előtt, amitől egy kicsit karamellizáltabb, édesebb lesz a tészta (a nádcukor is tökéletes választás, ha karakteresebb tésztára vágyunk, mi is most egy ilyen receptet mutatunk.


Hozzávalók 3 adaghoz:

  • 1,5 bögre finomliszt
  • 1 darab tojás
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál melaszos nádcukor (csapott)
  • 2 evőkanál nádcukor (nagyobb szemű kockacukorral helyettesíthető)
  • 11 g instant élesztő (francia (ez nem sznobkodás, a francia élesztő erősebb)
  • 0,5 kávéskanál só
  • 0,8 dl tej

A tejet langyosítsuk meg, és szórjuk bele az élesztőt egy csipet cukorral. Hagyjuk felfutni.
Közben a puha vajat morzsoljuk egy tálba, adjuk hozzá a melaszos cukrot és a tojást, lazán keverjük össze.

Felváltva adjuk hozzá az élesztős tejet és a lisztet, közben kevergessük. Ha villával már nehéz, váltsunk át a kezünkre. 5-8 percig gyúrjuk, amíg szépen össze nem áll.

A tészta kicsit ragacsos lesz, de ilyennek kell lennie. Ha nagyon ragadna, adjunk hozzá még egy evőkanál lisztet, de többet semmiképp.

Takarjuk le, és kelesszük jó másfél órán keresztül. Ha csak reggel szeretnénk kisütni, tegyük jól záródó edénybe, és sütés előtt fél órával vegyük ki, hogy a tészta magához tudjon térni.

Melegítsük elő a gofrisütőt. Ha van rajta hőmérőnk, akkor állítsuk 180 fokra, ha nincs, csak figyeljük, hogy ne égjen oda.

A tésztára szórjuk rá a barna cukrot vagy a kis darabokra tördelt kockacukrot, és dolgozzuk bele. Utána a tésztát (ami továbbra is ragacsos) osszuk 6 részre, kezünkkel lapogassuk ki, húzzuk kb. akkorára, mint a sütőnk. Tegyük bele, és süssük át. Ha kész, lekvárral, sziruppal vagy mézzel tálaljuk.

Ha pedig SÓS gofrira vágyunk…

Erre az alkalomra is van egy harmadik, természetesen cukormentes receptünk, amelyet bármikor elkészíthetsz édesen is. Ugye mennyi választási lehetőség?

Hozzávalók 6 főre:

  • 150 ml langyos víz
  • 1 kávéskanál instant élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 275 g finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 db tojás
  • 300 ml tej
  • 50 g olvasztott vaj

A langyos vízben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, majd félretesszük 10 percre, hogy felfusson.

Közben egy tálba mérjük a lisztet, a sót, a tojást és a tejet, majd sima masszát keverünk belőle.
Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat, majd simára keverjük.

Akkor jó az állaga, ha egy jó sűrű, de folyós tésztát kapunk.

Előmelegített gofrisütőben aranybarnára sütjük.

A tökéletesen puha gofri teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a recepteket is érdemes kipróbálnod:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek