Így lesz igazán fényes és aranybarna külseje a kalácsodnak

Vészesen közeleg a húsvét, ezen a ponton már biztos mindenkinek megvan a maga jól bejáratott kalácsreceptje. Persze maga a leírás még nem garancia a sikerre, ugyanis sokszor nem derülnek ki belőle olyan dolgok, hogy mégis mitől lesz a lehető legfényesebb és legbarnább a fonott szépség külseje. Nos, a Napi Tipp most lerántja a leplet erről a titokról.

Mindegy, hogy a nagymama kalácsreceptjét fogjuk idén húsvétkor használni (ahogy tettük azt az előző években is), vagy éppen egy teljesen új, interneten talált receptúrát vetünk be, egy dolgot jobb, ha megjegyzünk: a recept ugyan hasznos és elengedhetetlen, azonban sajnos nem árul el mindent az adott étel tulajdonságairól. Legalábbis általában. A kalácsreceptek például megadhatják a lehető legpontosabban az anyaghányadot, arról azonban gyakran hallgatnak, hogy mégis milyen trükkök kölcsönzik a kelt tésztának szemkápráztató, fényes és mélybarna külsejét...

Ezeket pótolja az alábbi cikk, nézzük is sorban a bevethető módszereket!

Így lesz igazán fényes és aranybarna külseje a kalácsodnak

Ne csak sárgájával kend a kalácsot

Sokan azt hihetik, hogy a csak sárgájával bevont kelt tészták jóval szebbek lesznek, mint az egész tojással lekentek. Ez részben igaz is: hiszen a sárgája adja a jól ismert mahagónis árnyalatot a süteményeknek, azonban a fehérje sem elhanyagolható.

Ha egyszerre szeretnénk barna és fényes külsőt adni a kalácsnak, egész tojással dolgozzunk.

Kétszer vond be a kalács felületét

Szintén fontos lépés a dupla lekenés: ezzel ráerősíthetünk mind az árnyalatra, mind a fényességre. Az elsőt akkor ejtsük meg, mikor már megfontuk a tésztát, a másodikat pedig az utókelesztés után, rögvest a sütőbe tolást megelőzően.

Ez azért is fontos, mert a megfont kalács az utókelesztés során tovább nő, így lesznek olyan részei (főleg a fonatok találkozásánál), amelyeket nem ért el az első adag tojásos kenés. Másodszor már ezek is kapnak egy bevonatot, így a kalácsunk sokkal nagyobb felületen lesz szép aranybarna és fényes külsejű.

Ne középre rakd a kalácsot a sütőben

A legtöbb süteményt érdemes a középső rácshelyre tolni a sütőben, leginkább azért, hogy egyenletesen érje őket a hő. És míg a kalácsnál is fontos ez a szempont, vannak nála fontosabbak is: például, hogy ne kezdjen el idő előtt égni a kelt tészta teteje, illetve hogy legyen helye növekedni a sütőben.

Tegyük az egyik alsóbb rácsra a kalácsunkat, így távolabb kerül a felső fűtőszáltól és a kidomborodó részei sem akarnak majd túl korán megpirulni.

Fedd le fóliával a kalácsot, ha kell

Az egységes szín és külső sajnos még így sem garantált: főleg nagyobb méretű vagy töltött kalácsok esetében fordulhat elő, hogy a felszín már késznek tűnik, miközben a tészta belül még nyers. Ahhoz, hogy a kalács ne égjen meg, de mégis átsüljön, alufóliát kell majd bevetnünk – lazán takarjuk le a sütemény felszínét, és hagyjuk is rajta a sütési idő végéig.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos tipp húsvétra, amitől teljes lesz az ünnep:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...