Adj egy esélyt a hűtőben kelesztésnek, megéri

Nyár van, ilyenkor több figyelmet szentelünk a hűtőszekrényünknek, mint általában. Nem is baj, hiszen a hűtésen túl megannyi más konyhai folyamatban is részt vehet a fridzsider, például a kelesztésben. Nézzük a Napi Tipp keretében, mit tud ez a módszer!

A hűtős kelesztés első hallásra egy hatalmas ellentmondásnak tűnhet, főleg akkor, ha egész életünkben a klasszikus konyhai iskola tanításait követtük. Hiszen ezekből tudhatjuk jól, hogy a kelt tészta szép gömbölyűre kelesztéséhez bizony meleg, hívogató környezet szükséges, nem pedig a hűtőszekrény zord klímája. Persze az ehhez hasonló alapvetéseket érdemes időről időre átgondolni, és megismerkedni újító, izgalmas eljárásokkal, például a hűtős kelesztéssel. Nézzük meg hát most, mi fán terem ez a technika, és miért olyan különleges!

Adj egy esélyt a hűtőben kelesztésnek, megéri

Az élesztő nem fázik

A légies állagot okozó gombák bizony nagyon kényesek: biztosan tapasztaltuk már, hogy a túl forró tejben elhalálozott, míg a hidegben nem csinált semmit az odamorzsolt élesztő. Most ez utóbbi eset lesz érdekesebb számunkra, ugyanis a forrósággal ellentétben az élesztő igenis bírja a hideget, nem hal meg benne, csupán hibernálja magát, és ennek következtében lassabban fejti ki hatását.

Gondoljunk csak bele: a friss élesztőkockát is hűtőben tároljuk felhasználásig, csupán passzív állapotban. Azonban miután aktiváltuk (langyos vízzel és cukorral) ugyanúgy dolgozni fog a hidegben is, csak idő kell neki.

Hosszabb idő=jobb íz

Azonban épp ez a lassúság a kulcsa a hűtőben kelesztésnek: mivel több időt adunk nekik, a tészta alapanyagai sokkal jobban összeérnek, közelebbről megismerik egymást, ezáltal karakteresebb, ízesebb tésztát kapunk a kelesztés végén.

Mindez igaz az olyan pofonegyszerű masszákra, mint a lisztből, vízből és élesztőből gyúrt kenyértészta, de a komplexebb, vajjal, tejjel és tojással dúsított édes tésztákra is.

Megváltozott arányok

Persze nem használhatjuk ugyanazokat a hagyományos recepteket a hűtős kelesztéshez – valamennyit változtatni kell az arányokon, annak érdekében, hogy a tészta ne keljen túl. Egyes egyedül az élesztő mennyiségét kell csökkenteni: egy kisebb darab is elég lesz ahhoz, hogy a hosszabb kelesztési idő alatt kifejtse hatását.

Ugyanúgy dolgozhatunk friss vagy instant, szárított élesztővel, bár az előbbi (valamilyen furcsa okból kifolyólag) jobban teljesít hideg környezetben.

Különböző tésztákkal

A módszer kifejezetten jól működik magas hidratációjú tésztákkal (pl. pizza, focaccia, kenyér), amelyeket dagasztani sem kell, csak alaposan összekeverni és betenni a hűtőbe. De kísérletezhetünk kalács- és egyéb édes kelt tésztákkal is.

A kelesztés menete

  • A begyúrt tésztát mindig fedjük le alaposan frissen tartó fóliával, nehogy átvegye a hűtő (esetleges) kellemetlen szagát.
  • Tegyük a tésztát minimum egy éjszaka erejéig a hűtőbe: ennyi idő minimum kell majd neki, de akár hagyhatjuk 24, sőt, 72 órát is állni.
  • A megkelt tésztát vegyük ki időben a hűtőből, és hagyjuk felengedni. Csak akkor tudunk majd vele dolgozni, ha már szobahőmérsékletű. Adjunk neki 1-2 órát a pulton, majd gyúrjuk/keverjük át, és kezdődhet is a munka.
  • Figyeljünk arra (főleg a magas hidratációjú, ragacsos tésztáknál), hogy a gombócunk ne ragadjon le egyik felületre vagy edényre sem. Ha nem szeretnénk plusz lisztet hozzáadni (ettől rágósabb, keményebb lehet), használjunk némi olajat a dagasztáshoz/formázáshoz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas konyhai ötlet vár:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...