Nem alapvetés az „előre elkészíthető saláta” kifejezés, ugyanis nem mindegyik fajta bírja ugyanolyan jól a hosszas tárolást. A zöld levelesek például méltán híresek arról, hogy egy nap alatt is összeszottyadnak – ezeket csak frissen érdemes fogyasztani. Szerencsére rajtuk kívül egy sor olyan recept akad, amit a hét elején bekeverve eltehetünk a hűtőbe, hogy utána már csak elő kelljen venni nap mint nap, ha eljön a vacsora ideje. Előre elkészíthető saláták, mutassátok magatokat!
Nézd meg galériánkban az előre elkészíthető saláták fajtáit, a receptekért kattints a képre!
4 előre elkészíthető salátafajta
Majonézes saláták
A majonézzel készült saláták egyik fő előnye, hogy nagyobb mértékű állag- vagy ízromlás nélkül tartogathatjuk őket a hűtőben (gondoljunk csak a karácsonyi időszak napokat kibíró hidegtáljaira). Egyedül arra érdemes figyelni, hogy a saláta jól zárható dobozba kerüljön, illetve ne landoljon benne külső szennyeződés – mindig tiszta evőeszközzel nyúljunk bele. Azt is tartsuk szem előtt, hogy a házi majonézzel bekevert saláták sajnos rövidebb életűek.
Tésztasaláták
Szinte főételnek is beillenek, olyan laktatóak, valamint sokszínűségük sem elhanyagolhatók – a tésztasaláták tényleg a lehető legjobb választásnak bizonyulnak, ha egy hétre előre szeretnénk magunknak vacsorát készíteni. Érdemes a tésztát és a hozzá kevert zöldségeket/sajtot/egyebeket külön dobozban tárolni, ahogy az öntetet is. Így minden este bekeverhetünk egy akkora adagot, amennyit épp elfogyasztunk, a maradék pedig nem ázik el a folytonos, öntetben való úszkálástól.
Hüvelyes saláták
Fehérjében gazdag, zöldségekkel gyümölcsökkel és olajos magvakkal is kombinálható salátákat alkothatunk a kedvenc konzerv hüvelyeseinkből. A bab, borsó, lencse és csicseri is mind kiváló salátaalapnak bizonyul – ráadásul ezeket minden évszakban megvehetjük a boltban és a főzésükkel sem kell bajlódnunk. Plusz könnyedség, hogy a hüvelyes salátákat öntettel együtt is tárolhatjuk a hűtőben (kivéve persze, ha olyan gyengéd alapanyagok is vannak benne, mint például a rukkola, zöldsaláta vagy egyéb zsenge zöldség).
Gabonasaláta
Főzzünk meg előre egy nagy adag rizst, bulgurt vagy hajdinát, majd keverjük össze a kedvenc sült vagy főtt zöldségeinkkel, sajtjainkkal, olajos magokkal, sőt, akár aszalt gyümölcsökkel is! Az egészet öntsük nyakon egy ízes-fűszeres dresszinggel, hadd igyák be annak minden csepp aromáját a puhára főtt gabonaszemek. Egy ilyen saláta laktató, könnyen variálható, és több napig is eláll a hűtőben.
Ha még nem tudod, mi legyen a héten a vacsora:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több hasznos konyhai tippre vágysz? Kattints ide: