Így használd sütéshez a 4 legismertebb bolti kekszfajtát

A sütés alapvetően egy házias dolog, persze az sem kudarc, ha nagynéha beengedünk a konyhánkba egy-két készen vásárolt alapanyagot. A bolti kekszek például sokat segíthetnek különböző projektjeink során: nézzük a Napi Tippel, melyik fajta mire a legjobb!

Egy sor olyan sütemény akad, amit bolti kekszek bevetésével vagy felgyorsíthatunk, vagy megkönnyíthetünk – ezeken kívül pedig vannak más édességek, amelyek egyenesen a kekszre épülnek fel. A legtöbb recept általában specifikusan meghatározza, hogy milyen kekszet igényel és ez nem véletlen: ugyanis minden bolti keksz másra alkalmas. Jöjjenek a kekszek és felhasználási módjaik!

Így használd sütéshez a 4 legismertebb bolti kekszfajtát

Háztartási keksz

Nem véletlen a név: valószínűsíthető, hogy a legtöbb magyar háztartásban megtalálható ez a kemény, egyszerű édesség. Sokan lenézik szerénysége miatt, azonban épp ezen tulajdonsága teszi oly’ sokszínűen felhasználhatóvá. Mivel szinte íztelen, bármilyen édességben elrejthetjük anélkül, hogy drasztikusan megváltoztatná azt.

A háztartásit egész kekszként érdemes kekszrakottasba, hideg krémes, pudingos édességekbe tenni. Könnyedén és gyorsan megszívja magát, mégsem mállik teljesen szét.

Porítva pedig bárminemű kekszgolyók, kókuszgolyók és –tekercsek alapját adhatja. A tejjel, vajjal és különböző ízesítőkkel kikevert massza különböző formákká gyúrható, akár még sütésmentes torták alapját is adhatja.

Zabkeksz

Egyszerűségében osztozik a háztartási keksszel, legalábbis ízben biztosan – azonban a plusz gabona miatt állagban egy fokkal izgalmasabb delikvens a zabkeksz. Ezt a textúrát érdemes felhasználni olyan édességekben, ahol meg is marad, nem ázik szét: készíthetünk belőle fagylalttal vagy házi krémmel kekszszendvicset.

Sütésmentes túrótorták vagy pohárkrémek alapjaként az egyik legjobb választás, kiválóan kiegészíti, mind ízben, mind textúrában a krémes, citromosan friss túróréteget.

Vajas keksz

A különböző márkájú vajas kekszek mondhatni, a háztartási jóval dekadensebb verziói: állaguk porhanyósabb, szinte omlós, ízben pedig olyan gazdagom vajasak, hogy elalélunk. Ezeket a tulajdonságokat kár lenne elrejteni, elmaszkolni, így érdemes megválogatni, miben használunk vajas kekszet.

Készülhet belőle például sült torta- vagy pitealap: klasszikus sajttortához kiváló választás, de csokis vagy egyéb krémes piték alapját is adhatja. Kevésbé morzsolódik és jobban összeáll a hozzáadott olvasztott vajtól, mint a többi kekszféle, így érdemes ezt használni sült tortáknál.

Töltött szendvicskekszek

A különböző kakaós, csokis, vaníliás, krémmel töltött szendvicsek magukban fogyasztva is nagy kedvencek, azt azonban már kevesebben tudják, hogy sütésmentes desszertek és édességek hozzávalóiként is szerepelhetnek.

Mivel ezekben alapból található egy száraz (a keksz) és egy nedves (a krém) komponens, plusz zsiradék hozzáadása nélkül alkothatunk belőlük golyókat, keksztekercseket vagy tortaalapokat.

Ehhez a szendvicskekszeket elég egy késes aprítóban ledarálni, míg pépes állagot nem kapunk. Innentől a massza szabadon felhasználható.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a hasznos konyhai tippeket is ismerd meg:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek