A birsből nem csak sajt készülhet – húsok, sütik jó barátja

Napi Tippünk arra szeretne rávilágítani, hogy birsalmaimádóként érdemes a birsalmasajton túllátni, és ezt a különleges, szezonális, fanyar gyümölcsöt egyéb ételekben is felhasználni.

Itt a birsalma szezonja, amelyet már dédanyáink is előszeretettel használtak a konyhában, és most nem csak a birsalmasajtra gondolunk. Lássuk, mi készüljön belőle még!

Nem kevés finomság készülhet belőleúgymint lekvár, birsalmasajt, gyümölcszselé, kompót

A csodás birs

Amellett, hogy sokkal több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a birsalma, mint az alma, magas pektintartalmának köszönhetően emésztést javító hatással is rendelkezik. A birsből készült főzetet enyhe görcsoldóként és fájdalomcsillapítóként is számon tabirsrtja a népi gyógyászat. A birs levele is gyógyhatású, mert igen gazdag cserzőanyagokban, így jó hatással van a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseire, illetve egyes bélrendszeri problémákra.

Pucolás

Fontos tudni, hogy a birs feldolgozása nem egyszerű kemény gyümölcshúsa és a felületén lévő molyhos bevonata miatt, így nehéz meghámozni is – nem is sűrűn fogyasztjuk nyersen.

Nem kevés finomság készülhet belőleúgymint pálinka, bor, lekvár, birsalmasajt, gyümölcszselé, kompót, de a savanyú káposzta ízesítésére és alacsony pektintartalmú gyümölcsök mellé a lekvárba is birsalma kerül.

Befőtt

A birsbefőttet készíthetik hámozott és hámozatlan gyümölcsből, miután a magházat kivájták, és a gyümölcsöt megfelelő méretűre darabolták, pl. szeletelték, negyedelték, kockázták. A lehámozott héjat ne dobjuk ki, hanem használjuk fel kompótnak, lekvárnak. Igen értékes illóanyagot tartalmaz. 

Húsételekhez mártásként, chutneyként

Készítsünk krémes mártást belőle, mely főtt, sült húsok (sertés, csirke, marha) jó barátja lehet, de vadhúsokhoz is illik. Menjen bele tejszín vagy tej, szegfűszeg, fahéj is! A chutney egy darabos-fűszeres lekvárféle, melyhez szintén alkalmas a birs.

Köret

Szintén húsok, de akár saláták, egytálételek kiegészítője is lehet darabokra vágva és megpárolva vagy megsütve, savanykás almaféle gyanánt. A kacsa- és libacomb is örül neki! Párosíthatjuk tepsis sült édesburgonyával, krumplival, zellerrel, céklával, egyéb gyökérzöldséggel.

Levesként is remekel

Ha már szósz, ugyanúgy, kicsit hígabbra eresztve krémleves is válhat a birsünkből: karácsonyi, télies ízesítéssel, fahéjjal, kardamommal, szegfűszeggel, tejszínnel igen remek, édeskés, meleg, gyümölcsös kanalaznivaló.

Sütibe

Mondanunk sem kell, de alaposan megpuhítva, párolva, ízesítve csodás süteményalapanyag őszre. Ízben a karamell, fahéj, szegfűszeg, citrom, szegfűbors is illik hozzá.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több csodareceptet itt találsz:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...