Ne habozz! Dobd fel a babot egy kis alkohollal

Napi Tippünk kísérletezésre inspirál: ha legközelebb babos ételt készítesz, löttyints rá egy kis alkoholt!

A bab egy remek fehérjeforrás, és a húsmentes táplálkozás terjedésével újra kezd népszerűségnek örvendeni (és az sem utolsó szempont, hogy nagyon olcsó). Önmagában azonban nincs túlságosan erőteljes vagy jellegzetes íze, ezért a babos ételeknél a fűszerezésnek nagy szerepe van. Most pedig egy olyan trükköt mutatunk, amire valószínűleg nem gondoltál: adj alkoholt a babhoz!

Ne habozz! Dobd fel a babot egy kis alkohollal

Azért is jó babbal dolgozni, mert nem finnyás, milyen folyadékban a főzöd. Legyen az sima víz, húsleves vagy akár paradicsomkonzerv, minden a hangulatodtól és a kamrád tartalmától függ. Alkohol használata a főzőfolyadék részeként tehát nem is olyan abszurd ötlet, mint amilyennek hangzik elsőre hangzik.

Az alkohol, függetlenül a típusától, olyan egyedi ízvilágot ad az ételnek, amit a víz vagy a húsleves önmagában nem tudna elérni. Emellett oldószerként is működik a zsírban és a vízben oldódó ízanyagoknak, így a bab a szokásosnál több ízt szívhat magába.

Aggódsz, hogy becsípsz a bourbonban sült babtól? Nem kell. Az alkohol viszonylag kis hő hatására elpárolog.

Így miután hozzáadtad a piát, és hagytad, hogy a bab egy ideig főjön a serpenyőben, az alkoholtartalom nagy része el fog főni. A választott ital aromája azonban megmarad, mélyen a babba ivódva. Az eredmény egy lényegesen összetettebb ízű babétel, ami viszonylag alkoholmentes (egy kis mennyiség marad az ételben, de a koncentráció olyan alacsony lesz, hogy nem is fogod észrevenni).

A bab és az alkohol párosítása

Világszerte mintegy 400-féle száraz babfajtával és valószínűleg több ezer különböző alkoholtartalmú itallal a kombinációk száma végtelen, amikor a bab és az ital párosításáról van szó. A kísérletezés mindig jó móka, de ha biztosra mennél, az alábbi párosokat próbáld ki.

A babkonzervhez nagyon jól passzol egy kis bourbon.

A sült babkonzerv olcsó, és ehhez a recepthez még egy alsó polcról származó bourbon is tökéletesen megfelel, így nem főzöd el a havi konyhapénzed ezzel a kis konyhai kísérlettel.

Tedd a kuktába a babot, a bourbont egy csipetnyi sonkával, hagymával és barbecue-szósszal együtt, és garantáltan igazi ínyencségben lesz részed. A sült bab átveszi a bourbon vanília, karamell és tölgy ízjegyeit, így az olcsó étel nem is olyan olcsó ízélményt nyújt majd!

Hozzáad egy kis pikantériát

De valami könnyedebbel is próbálkozhatsz, például a sör is működhet. Remek példa erre a mexikói frijoles borrachos, vagyis a "részeg bab" étel. Ebben a mexikói babételben a pinto babot szalonnával és sötét mexikói sörrel (ehelyett bármilyen sötét fajta megteszi) főzik össze. Ez egy olcsó, egyszerű és gyors recept, amelynek elkészítése mindössze 30 percet vesz igénybe, és az eredmény hihetetlenül laktató.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk