Legyél nyárra vegetáriánus – 5 nyomós okot adunk rá

Az étrend nem egy olyan dolog, amit csak úgy, kénye-kedve szerint váltogat az ember, ahogy az évszakok jönnek-mennek. Igaz? Nos, persze állhatunk így is a dologhoz, de mit szólnánk akkor, ha megtudnánk, hogy az egynyári vegaságnak milyen sok előnye van? Átértékelnénk a helyzetet?

Az ember egy furcsa keverék: oly’ sok mindent megszokásból csinál, miközben a megérzéseire, ösztöneire is hallgat, befolyásolják cselekvéseit különböző testrészeinek ingerei. Vegyük például a gyomrot, ami önkényesen váltogatja akaratát, télen melengető, komfortos, kalóriákban dúskáló étkekre vágyik, míg nyáron hűs-üde, zamatos, friss-ropogós fogásokat kíván. Az már más kérdés persze, hogy hallgatunk-e rá, vagy megmaradunk ugyanazoknál a jól bevált, olcsó és laktató recepteknél, amelyekre a magyar konyha olyan szívesen épít.

Adjunk egy esélyt a nyárra korlátozódó (?) vegetarianizmusnak, a könnyed, hústalan ételeknek, amelyek megtöltik, mégsem nehezítik gyomrunkat a fülledt nyári napokon. Miért érdemes kipróbálni a dolgot? Jöjjenek a válaszok!

Legyél nyárra vegetáriánus – 5 nyomós okot adunk rá

Nem nehezít el

Ha elkerülnénk az ebédek, vacsorák utáni elnehezült pihegést, mindenképpen adjunk egy esélyt az ideiglenes vegaságnak. A zöldséggel, növényi alapanyagokkal készülő fogások általában könnyebben emészthetőek, nem terhelik le annyira a gyomrot.

Villámgyors török pide

A pide a törökök pitéje, amit mindenféle izgalmas feltétekkel készítenek, és gyakran jellegzetes csónakalakot ölt. Most egy megúszós verziót mutatunk leveles tésztából, amire ...

Lerövidíti a főzési időt

Az is felüdülést okozhat, ha nem kell órákig pörköltet rotyogtatni vagy tépett húsra vigyázni az egyenlítői éghajlatú nyári konyhában, nem?

Nos, a vega receptekkel szerencsénk lesz: nagyjából mindegyik egy óra alatt elkészül, nem kell velük túl sokat bajlódni. Sőt, akár teljesen főzésmentes étkek mellett is letehetjük a voksunkat.

Szezonalitásra ösztönöz

Azért is kiváló alkalom a nyár a vegaságra, mert ilyenkor érhető el az évben a legtöbb színes, szagos, zamatos zöldség és gyümölcs. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, menjünk csak ki bátran a piacra, ott majd megjön a kedvünk a húsmentességhez a sok halomnyi alapanyag láttán. Ráadásul ezek ilyenkor olcsóbbak is, tekintve, hogy szezonjuk van!

Kizökkent a mindennapok ritmusából

Persze nemcsak a húsos főzésbe lehet belefásulni, hanem abszolút a vegába is, azonban mégis könnyebben térünk vissza újra és újra ugyanazokhoz a receptekhez, ha többet főzünk húsokkal, mint zöldségekkel. A pörkölt, a tészta, a leves szentháromságából könnyedén kirobbanthat minket egy-két vegetáriánus hónap: ismerkedjünk meg a curryk, raguk, rakottasok, lepénykék és egyéb egytálételek változatos sokaságával.

Nem tart örökké

De mégis, ami az egészben a legjobb, hogy csak addig kell csinálnunk az átváltást, amíg jólesik. Ha az őszi napok közeledtével, a nappalok rövidülésével beköltözik a csontjainkba a fázás, valamint az igény a tartalmasabb fogások iránt, egészen nyugodtan visszatérhetünk a húsos oldalra.

Persze, ha valamilyen vega recept nagyon megtetszett a nyár folyamán, ne legyünk restek magunkkal vinni, még jól jöhet!

Zöldbabos kocka

Gluténmentes, sajtos, zöldséges, zöldfűszeres, mi kell még más? A nap bármely szakában könnyed fogás lehet ez a nagyszerű zöldbabos kocka.

Nyárias újkrumplifőzelék

Az újburgonyaszezon leghagyományosabb, mégis egyik leglaktatóbb fogása a krumplifőzelék. Ha még nem próbáltad ezt az ízvilágot, mindenképp teszteld le, hiszen a kapor és a joghurt ...

Húsmentes töltött cukkini

Ezek a húsmentes töltött cukkini csónakok igazán feldobják majd a kedved egy nehéz napon. A gombával, csicseriborsóval és fetával megpakolt zöldség, könnyed fogás bármilyen napszakra.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Nyári ötletek, trükkök és receptek tömkelege vár:

Legújabb receptek

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Spárgás rizottó sütőben

A rizottó egyik legbosszantóbb része, a folyamatos és fárasztó kavargatás egyszerűen kiváltható azzal, ha az egytálételt a sütőben készítjük el. Az alábbi recept ugyanolyan ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Slambuc

Alföldi pásztor étel. Fogyókúrázóknak nem ajánlom. Elkészítése nagyon munkaigényes, a rázogatós része kemény fizikai munka. Nőknek nem ajánlom. Ezt nálunk apósom készíti.

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...