Nagyon ritka gén magyarázhatja meg, hogy néhány nőnek miért nem kell fájdalomcsillapító a szüléshez

Százból egy szerencsés nőnek lehet ilyen ritka génvariánsa, ami a fájdalomérzet továbbítását fogja vissza.

A Cambridge-i Egyetem kutatói érdekes eredményre jutottak: százból egy nőnek olyan ritka génvariánsa lehet, ami természetes, „beépített” fájdalomcsillapítóként működik, és gátolja, hogy az idegsejtek megfelelő erősségű fájdalomjeleket küldjenek az agyba. Ez lehet az oka annak, hogy néhány nőnek nincs szüksége fájdalomcsillapításra szülés közben, és hogy egyeseknek alapvetően kevésbé fájdalmas a szülés, mint másoknak.

A kutatáshoz a szakértők egy csapat olyan nőt vizsgáltak, akik már szültek, méghozzá fájdalomcsillapítás nélkül. Őket egy sor tesztnek vetették alá, amelyeken megállapították, hogy milyen a fájdalomtűrő képességük. Ezután összevetették az eredményeket annak a kísérletsorozatnak az eredményeivel, amit a fájdalomcsillapítóval szülő nőkkel végeztek.

via GIPHY

Dr. Michael Lee, a kutatás vezetője egy sajtóközleményben elmondta, hogy mivel szokatlan, hogy egy nő ne kérjen semmilyen fájdalomcsillapítást a szülés közben, megvizsgálták a fájdalomküszöböt érintő különbségeket, és egyértelművé vált, hogy más területen is jobban bírják a fájdalmat ezek a nők, mint azok, akik hagyományosan, fájdalomcsillapítóval szültek. Ezután a feladat már csak az volt, hogy kiderítsék, min múlik ez a különbség.

A kutatásban résztvevő nők géntérképét is felrajzolták, és találtak egy sejtvariánst, ami jelen volt a fájdalmat jobban tűrő nőknél. A KCNG4 génben találtak különbséget, ami olyan fehérjét termel, amely gyakorlatilag gátként hat a fájdalomérzékelés számára: kontrollálja az elektromos jelet, ami az idegektől elviszi a fájdalomérzetet az agyba. A variánssal rendelkező nőknél nagyobb fájdalomra van szükség ahhoz, hogy kinyíljon ez a kapu, mint azoknál, akik nem ezzel a sejtfajtával élik az életüket.

A kutatók remélik, hogy az eredmények segítenek új fájdalomcsillapító gyógyszerek kifejlesztésében is.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép: UIP-Dunafilm

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?