Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erős görcsök, fájdalom a nehéz napokon? Lehet, hogy ez a betegség áll a háttérben

Sok nő küzd erős menstruációs görcsökkel, fájdalommal. Nem érdemes a tüneteket félvállról venni, van az a helyzet, amikor fel kell keresni a nőgyógyászt.

Az endometriózisban szenvedők gyakran számolnak be nagyon erős, elviselhetetlen alhasi fájdalomról, amely akár több napra munkaképtelenné teszi őket. A problémáról dr. Horányi Dánielt, a Rózsakert Medical Center nőgyógyászati daganatsebészét kérdeztük.

Mi az endometriózis?

Endometriózisról akkor beszélünk, ha a méh nyálkahártyasejtjei a méh üregén kívül máshol is megjelennek. A méhnyálkahártya normális esetben a menstruációs ciklus során megvastagszik és ha nem alakul ki terhesség, lelökődik és vérzés kíséretében távozik. Ha a méhnyálkahártya szövet a méhen kívül jelenik meg, a hormonális változások hatására szintén megvastagodik és lelökődik. Ilyenkor azonban a vér nem tud távozni a szervezetből és ez hegeket, összenövéseket, cisztákat eredményezhet. Az endometriózis leggyakrabban a petefészket és a kismedencei hashártya különböző területeit, a beleket, a húgyhólyagot és a húgyvezetéket érinti. Extrém esetben máshol is előfordulhat.

Tünetek

  • Fájdalmas menstruáció (az alhasi görcsök már néhány nappal a menstruáció kezdete előtt jelentkezhetnek és a ciklust követő néhány napban is fennállhatnak).
  • Fájdalmas közösülés
  • Kismedencei fájdalom ciklustól függetlenül
  • Fokozott menstruációs vérzés
  • Vér a székletben, vizeletben

A diagnózis nem könnyű

Amennyiben endometriózis gyanúja áll fenn, a nőgyógyász részletesen kikérdezi a tüneteket, majd ennek függvényében további vizsgálatokat végez. A kismedencevizsgálat korlátozott értékű, képalkotó vizsgálattal (ultrahang, CT, MRI) lehet pontosabban igazolni a probléma fennállását. Bizonyos esetekben a végső diagnózis felállításához laparoszkópos mintavétel szükséges.

Hogyan kezelhető a probléma?

Az endometriózis gyógyszeres és sebészi úton kezelhető. A kezelési módszer megválasztása függ a páciens gyermekvállalási szándékától és a probléma súlyosságától.

Mikor forduljak orvoshoz?

Ha a fent említett tüneteket tapasztalod, mindenképpen érdemes felkeresned egy nőgyógyászt.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!