Mustárt minden hűtőbe!

A mustár megadja az ételek pikantériáját, húsok kiváló kiegészítője és szinte minden háztartásban ott van. De melyiket válasszuk? Sárdi Dani most ebben segít nekünk!

Ahány mustár, annyi ház...

Mustár mindig legyen otthon! Ha nincsen otthon mustár, akkor meneküljünk le a boltba és gyorsan vegyünk egy tubussal/üveggel. A mustár nem romlik meg, így az sem lehet érv, hogy „nálam nem fogy el”, mert előbb-utóbb biztosan elfogy.

Biztos sokunkban felrémlenek fiatalkorunk kollégiumi hűtői, amiben nem volt más csak egy üveg mustár. Mustár azért kell, mert egyrészt magában kitűnő kiegészítője egy gyors virslis vacsorának, másrészt nagyon sok öntet, mártás fontos ízesítője, fűszere. Nélküle nincsen majonéz, vadas mártás, pástétom, körözött és még sok-sok más étel, aminek színt, karaktert tud adni. És milyen fajta legyen? Minél többféle, annál jobb.

Négymustáros vinegerette recept

Kell hozzá: sima, dijoni, édes és magos mustár; extra szűz olívaolaj, fokhagyma, balzsamecet, só, bors, zahtar fűszerkeverék.

  1. Tegyünk egy fedővel rendelkező befőttesüvegbe (rázóedény) egy-egy evőkanál sima, dijoni, édes és magos mustárt.
  2. Adagoljunk hozzá körülbelül egy deci extra szűz olívaolajat, két gerezd nagyon apróra vágott fokhagymát, egy kávéskanál sót, kevés frissen őrölt borsot, 2-3 evőkanál balzsamecetet (vagy borecetet), egy kávéskanál zahtart (közel-keleti fűszerkeverék, van benne szezámmag, kakukkfű és szumak). Persze a fűszer lehet mindig másmilyen, szezonális, kertben növő zöldfűszer.
  3. Mikor mindent beleraktunk, fogjuk meg az üveget és alaposan rázzuk össze.
  4. A salátára közvetlenül fogyasztás előtt csurgassuk rá. Hűtőben jó sokáig eláll.

További mustáros receptek itt >>

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!