Most akkor hogy kell csöves kukoricát főzni?!

Van, aki nem szereti a főtt kukoricát nyáron, amikor a lé a könyökén csöpög, és a szája is összetapad a sótól? Nem nagyon ismerünk ilyet. Na de akkor hogy kell főzni?

A szerkesztőségben feljött a téma, és úgy döntöttünk, megér egy cikket - én például most jöttem rá, hogy (bocs, Mami), eddig rosszul főztem az egyik abszolút kedvencem. Szóval összeszedtünk pár alapvetést, amit úgy tűnik, jobb, ha mindenki tud. A dolog hiperegyszerű, nem kell aggódni.

Sőt, van, aki így készíti, és állítólag így is isteni:

Párolt kukorica - recept

via GIPHY

Hogyan válaszuk ki a csöveket?

  • a puha bajszú (hajú) csöveket válasszuk, ha a bajusz száraz, a cső már nem friss
  • fejtsük le kicsit a csuhát a csőről, és nézzük meg, épek-e a szemek
  • frissnek tekinthető, ha a körmünket egy szembe vájva tejszerű nedv jön belőle - de nem túl sok, mert akkor még éretlen; ha nem nedvedzik, ne vegyük meg, mert nem friss
  • világos, vajsárga szemű kukoricát vegyünk, ha túl sötét, lehet, hogy takarmánykukoricáról van szó

Hogyan főzzük?

1. dilemma - a főzési idő

A nagy kérdés - én ugyanis (és velem együtt anyukám, sőt, megkockáztatom, az ő anyukája is sokáig főzte, fél - 1 órát.) Na most, mint megtudtam, 7-15 perc az átlagos főzési idő forrástól számítva, amit a legtöbb kollégám és a net is ajánl. Mert hogy utána megkeményedik! Kérdem én, akkor hogy-hogy nem volt sosem kemény, mikor kiskoromban bepofáztam 2 csövet egyszerre? Na mindegy, a lényeg, hogy mostantól én sem főzöm órákat, mert ezek szerint, ha nem is rontja el, de felesleges.

Receptajánló:

2. dilemma - sós vagy nem sós a főzővíz

Itt is megoszlottak a vélemények, mert van, aki szerint felesleges sózni a vizet, de felmerül bennem, hogy ha úgyis agyonsózzuk később, miért nem jobb, ha már eleve belefő a szemekbe is a sós íz?

3. dilemma -hideg vagy már forrásban levő vízbe tegyük a csöveket?

Én hideggel tanultam, a kollégáim is, viszont a neten sok helyen azt írják, gyöngyöző vízbe rakjuk a kukoricát. Szerintem próbáljátok ki mindkét módszert, sanszos, hogy egyik sem rontja el.

+ 1 dilemma: van, aki cukrot is rak a vízbe!!!!! És Ti?

Receptajánló:

Innenől kezdve pedig egyszerű:

A kukorica csuhájával béleld ki a lábast (sőt, van, aki kuktában főzi), helyezd egymás mellé a csöveket, a tetejére is hagyj a levelekből, és annyi (sós) vízben főzd, amennyi elfedi őket. Ezek szerint tehát forrástól számítva kb. tíz percig.

KÉSZ!

Ha pedig grilleznéd, egy kis vajon, majonézzel, chilivel, lime-al, így csináld!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek