Kerüljenek hazai finomságok a Mikulás puttonyába

Ha szeretnél fenntarthatóbb és egészségesebb mikuláscsomagot összeállítani, válogass magyar termelők ínycsiklandó finomságaiból. Inspirációként elhoztuk pár kedvencünket!

Gyümölcs, aszalványok, csokoládé – a mikuláscsomag elengedhetetlen összetevői. De a piros műanyagzacskóba csomagolt bolti nyalánkságok helyett miért ne lehetne hazai és egészséges finomságokkal megtölteni egy újrahasználható csomagot? Szerintünk ennek nincs semmi akadálya, és ötleteket is hoztunk, mik kerüljenek idén a Mikulás puttonyába!

Kerüljenek hazai finomságok a Mikulás puttonyába / fotó: Ligeti Bolt Facebook

Gyümölcs

A mikuláscsomagokban a friss gyümölcsöt érthető módon a narancs és a mandarin képviseli, ezek azonban nem épp hazai termények, nagyon messziről érkeznek, így a szállítás és az ehhez kapcsolódó kezelések, tartósítás, csomagolás stb. miatt nagy az ökológiai lábnyomuk. Igaz, hogy most a hazai kínálat szűkösebb, de így is finom és tápláló gyümölcsöket szerezhetsz be. Alma és körte mindig van, ha pedig valami újdonságra vágynál, csempéssz birsalmát, birskörtét vagy esetleg magyar narancsot, citromot a csomagba! A Farm2Fork oldalán ezeket mind megtalálod, de a Szatyorboltban is könnyen hozzájuthatsz magyar és bio gyümölcsökhöz, sőt, gyümölcsökből készült (pala)csinták is vannak a választékukban!

Aszalványok és magok

Ha aszalványokról van szó, az egyik kedvencünk a Panyolium márka, akik helyi, magyar gyümölcsöket használnak erre a célra. A sárgabaracktól a szilváig rengetegfajta gyümölcs megtalálható a kínálatukban. Másik kedvenc aszalt gyümölcsös lelőhelyünk a Neked Terem oldala, itt szintén hazai készítőktől lehet válogatni: van például aszalt almachips és aszalt cseresznye.

Magválogatást is találsz a Neked Terem oldalán vagy a Farm2Forktól is tudsz rendelni kimérve, azonban, ha kicsit rendhagyóbb csomagot állítasz össze, akkor mi a magkrémeket javasoljuk! Az utóbbi években itthon is elterjedtek, és a boltokban kapható, cukros-olajos termékek mellett hazai gyártók is készítenek natúr változatot a ragacsos krémekből. A vegán termékeket készítő Amla Kert mandulakrémjéhez például saját, Martonvásáron termett mandulát használnak, így nemcsak finom, de környezetbarát is a termék.

Müzli, granola

A müzli is a Mikulás egyik klasszikus fogása, de ha ennél valami modernebbet szeretnél, mi a granolát ajánljuk. Müzlit a Viblance kínálatából tudsz válogatni, ráadásul őket a Ligeti Csomagolásmentes boltban is megtalálod, így ezzel is csökkentheted a mikuláscsomag lábnyomát. Granolát a Mendula kínálatából is választhatsz, sőt már a Panyoliumnál is kaphatóak sok-sok hazai gyümölccsel. No meg persze granolát te is bármikor készíthetsz otthon.

Csoki, bonbon, keksz

Mikulásra mikulásos csokoládé dukál, amit a Rózsavölgyi Csokoládénál meg is kaphatsz: a tölcséres mikulásfigurába ét- és fehér csokoládéból készült apró figurák kerültek.

Kekszrajongóknak a Majomkenyér mindenmentes kekszei biztosan nagy örömöt okoznak majd. Ha drazséval töltenéd meg a csomagot, szemezgess a ZAX ínyenc kínálatából, vagy szerezz be többféle színű és ízű drazsét csomagolásmentesen a Ligeti boltban, ahol magyar gyártótól érkezik ez az édesség. Ha nem csoki, akkor pedig karamell, mi idén a Nem Adom Fel karamellájára szavazunk!

Címlapkép: Ligeti Bolt Facebook


Hangolódjatok az ünnepekre:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek