Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

De miért kell mindig enni a moziban, tényleg, miért?

Mióta eszünk a mozikban? És tulajdonképpen minek? Miért nem lehet kibírni egy (komoly) filmet kaja nélkül? És ha már muszáj, miért a legzörgősebb fajtákat árulják a mozik?

Ezt a cikket egy megrögzött mozibanevés-ellenes írja – bevallom, rettentően idegesít, közhelyeket tudok csak mondani, de minden idegesít benne

  • zörög
  • csörög
  • ropog
  • kizökkent
  • túl közel halllom más rágását magam mellett, rég rossz
  • leesik
  • kiborul
  • büdös

Íme pár példa:

de az ELV az, amit végképp nem értek: honnan ered maga az ötlet, hogy a moziban MÁRPEDIG ENNI KELL? 

Ha jól rémlik, kiskorunkban ('80-'90-es évek) nemigen volt erre lehetőség, és tök jól megvoltunk nélküle.

Nyilván a kereskedelmi tévék és a nyugati szokáskultúra tehet mindenről: elég egyértelmű emlékem, ahogy egy új világ nyílt meg, mikor 1997-től, mivel:

a kereskedelmi televíziózás kishazánkban 1997-ben kezdődött


a filmeket, amiket még gyerekként is civilizált ember módjára egy ültő helyünkben néztünk végig – IGEN, volt másfél órányi szabad, egybefüggő agyi kapacitásunk, és még ebédelni/vacsorázni sem közben akartunk – ELKEZDTÉK MEGSZAKÍTANI A REKLÁMBLOKKOK.

És elkezdtünk enni az üres percekben. Aztán behordtuk a kaját a tévé elé.

És elkezdtünk enni a mozikban is. Multiplexek, popcorn, csokik, kóla, nachos – minden jött, ránk ömlött a fogyasztói kultúra, a cukor és zsír, és belénk nevelődött szépen, hogy egészen normális, hogy még a Schindler listájára is popcornnal kell beülni.  

A legrosszabb az egészben, hogy alattomosan szokunk hozzá, és már teljesen alapnak tartjuk, hogy mindig enni kell valamit.

Azt nem is mondom, hogy egy főre jeggyel együtt saccperkábé 3-4000 Ft-ra jön ki egy jegy + nasi kombó. Akkor ezt szorozd be, ha 4-en vagytok.

Bónusz legrosszabb mellékhatás: azon kaptam magam – és rengeteg megegyező véleménnyel találkoztam – , hogy ahhoz, hogy elviseljem, hogy körülöttem úgyis mindenki enni fog, nem elég, hogy ritkán megyek moziba. Én is inkább eszem valamit, mert úgy feleannyira zavar mások zörgése. Fel kellett, hogy adjam a harcot. De a vizet nem cserélem kólára. És ha lehet, egy csokival elintézem a dolgot.

Néhány csöndesebb házi rágcsa:

Ja, amúgy:

egy dobozos kóla körülbelül 6 teáskanálnyi, egy kis adagos mozis kóla 23, egy nagy adagos pedig 44 teáskanálnyi hozzáadott cukrot tartalmaz.

 

...és ezeket láttad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Antalbaba
Antalbaba Thu, 2019-11-14 19:09

Ha éhes vagyok, viszek magammal vmi "csendes" kaját (Sportszelet, perec a Sparból, de nem papírzacsiban, üveges lötty a szörcsögés helyett) Viszont élénken emlékszem ama 80-as (90-es) évekre, amikor a fapados moziban percekig nyíltak a cukorkás zacskók, majd egyesével csavarodtak ki a zörgős kis tokjaikból;-) Max. büfé nem volt, de igény...

terranova56
terranova56 Sun, 2017-03-26 08:40

Szerintem ami nem a filmhez tartozik, az nem való a moziba
Otthon, van, hogy film közben vacsorázunk, de az már nem a filmről szól