Mennyit egyek, ha fogyni szeretnék?

Gabi, a WMN holtpontra jutott életmódváltó szerkesztője a héten mennyiségi kérdésekben kéri a segítségemet.

A kérdések kérdése, ami nélkül biztosan nincs fogyókúra: Mennyit egyek, ha fogyni szeretnék?

Ezt kérdezi tőlem a héten Gabi, a WMN életmódváltó szerkesztője, akinek eheti bejegyzését itt olvashatjátok: A holtpont - Egy életmódváltás őszinte története, 8. rész.

A válasz pedig....

A válasz pedig az, hogy: Nem tudom.

Na persze nem azért nem tudom, mert nem rendelkezem a szükséges ismeretekkel, hanem azért nem tudom, mert erre a kérdésre mindenki esetében más a válasz, amit ráadásul nem lehet ránézésre (ránézés nélkül meg aztán főleg) megmondani. Ezért van mindenkinek személyre szabott étrendre szüksége. Azért megpróbálom felfesteni az alapvonalakat, jelen esetben "Gabira szabva".

1. Kalóriamennyiség és -eloszlás

Sokan követik "csak" a szénhidrátok számolásán alapuló testsúlycsökkentő étrendet, én azért hiszem, hogy e mellé kell a napi kalóriabevitel számítása is.

Az, hogy kinek hány kalóriát kell egy nap "elfogyasztania" ahhoz, hogy a súlya kiegyensúlyozott ütemben csökkenjen, függ a nemtől, függ attól, hogy hány kg a kiinduló testsúlya, illetve attól is, hogy az életmódjába sikerül-e a rendszeres fizikai aktivitást (testmozgás) beillesztenie. Ami biztos, hogy az alapanyagcsere érték alá nem érdemes tartósan lemenni, mert akkor szervezetünk raktározásba kezd, és lassulhat vagy akár meg is állhat a fogyás üteme. Alapanyagcserédet kiszámíthatod kalkulátorunk segítségével!

Tudj meg többet a napi kalóriaszükségletről!:

Az örök kérdés: hány kalóriára van szükségem?

Gabi esetében ez az érték 1500-1600 kcal/nap körül van, az egyszerűség kedvéért számoljunk 1500 kcal napi energiaszükséglettel. Ezt kell elosztani a napi öt étkezésre (az nálam alap, hogy ötször étkezünk egy nap), ami így néz ki: reggeli (25%) - 375 kcal, tízórai (10%) - 150 kcal, ebéd (35%) - 525 kcal, uzsonna (10%) - 150 kcal, vacsora (20%) - 300 kcal. ezek persze hozzávetőleges értékek, ezekre kell törekedni, de nem dől össze a világ, ha +/- 10%-al mozognak az értékek (és persze bele is kell tanulni, nem fog mindez egyik percről a másikra megvalósulni).

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

15+1 csodás reggeli 400 kcal alatt

2. Tápanyagmennyiség és -eloszlás

Étrendünk összeállítása során törekedjünk arra, hogy mindhárom makrotápanyagból (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) jusson minden étkezésünkre. Ahogy azt már mi is sokszor leírtuk, szénhidrátoknál helyezzük a hangsúlyt az összetett szénhidrátokra, zsíroknál a telítetlen zsírsav-összetételű zsírokra (növényi olajak), fehérjéknél pedig figyeljünk arra, hogy növényi (gabonafélék, hüvelyesek), és állati eredetűek (sovány húsfélék, tojás, túró, sajtok, kefir, joghurt) is szerepeljenek az étrendben.

A kiegyensúlyozott étrendben a javasolt tápanyagarány: 50-55% szénhidrátok, 15-20% fehérjék, 30% zsírok. Testsúlycsökkentő célú étrend esetén 6 hónapos időtávon igazoltan gyorsabb súlycsökkenéshez vezet a magasabb fehérje-, alacsonyabb szénhidrátarány.

Ha számoljuk a kalóriákat és a szénhidrátokat, valamint odafigyelünk a megfelelő alapanyag-, és ételkészítési eljárás megválasztására, akkor már kb. jó úton vagyunk, a fehérjék-, zsírok számolását már csak a nagyon elszántak szokták nyilvántartani (ezen segíthet mondjuk egy kalóriaszámító online oldal vagy mobil-applikáció).

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Top zöldségek szénhidrátdiétában

A makrotápanyagok mellett kiemelt figyelmet érdemes fordítani az élelmi rost fogyasztásra, ezek fogyókúrában betöltött szerepéről is írtunk már korábban. A hétköznapokban a megfelelő rostfogyasztás gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden étkezésre fogyasszunk zöldséget - friss, szezonális zöldségeket szendvicsünkhöz, salátát, főtt, párolt, sült, töltött, rakott zöldségeket ebédre vagy meleg vacsorára.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Top 13 vacsoraötlet 300 kalóriából

Az egyes étkezések ételeihez kapcsolódó adagnagyságokról (mekkora lehet a szelet kenyér, mekkora lehet az ebédnél a hús stb.) képet kaphattok mintaétrendeket tartalmazó cikkeinkből:

Ha szeretnéd jobban megismerni Gabi történetét, akkor az életmódváltásához kapcsolódó korábbi cikkeinket itt találod:

  1. 90 napos életmódváltó napló - élőben!
  2. Itt az életmódváltás első kihívása!
  3. Az életmódváltás klasszikus mumusai
  4. Már 3 hete tart Gabi életmódváltása!
  5. Önkiszolgáló étterem: lehet jól választani?
  6. Vedd fel a harcot a cukorfüggőséggel!
  7. Nem olvasod a termékcímkéket? Pedig kellene!
  8. Unod a salátákat? Inkább légy bátran kreatív! Megéri!

Címlapról ajánljuk

Ehető ajándékok karácsonyra

Gongolkodjatok idén ehető ajándékban karácsonyra! Legyen szó bármilyen édes házi apróságról a gumicukortól a lekvárig, biztos, hogy örülni fognak az ajándékozottak!

Nosalty

További cikkek