Mennyit egyek, ha fogyni szeretnék?

Gabi, a WMN holtpontra jutott életmódváltó szerkesztője a héten mennyiségi kérdésekben kéri a segítségemet.

A kérdések kérdése, ami nélkül biztosan nincs fogyókúra: Mennyit egyek, ha fogyni szeretnék?

Ezt kérdezi tőlem a héten Gabi, a WMN életmódváltó szerkesztője, akinek eheti bejegyzését itt olvashatjátok: A holtpont - Egy életmódváltás őszinte története, 8. rész.

A válasz pedig....

A válasz pedig az, hogy: Nem tudom.

Na persze nem azért nem tudom, mert nem rendelkezem a szükséges ismeretekkel, hanem azért nem tudom, mert erre a kérdésre mindenki esetében más a válasz, amit ráadásul nem lehet ránézésre (ránézés nélkül meg aztán főleg) megmondani. Ezért van mindenkinek személyre szabott étrendre szüksége. Azért megpróbálom felfesteni az alapvonalakat, jelen esetben "Gabira szabva".

1. Kalóriamennyiség és -eloszlás

Sokan követik "csak" a szénhidrátok számolásán alapuló testsúlycsökkentő étrendet, én azért hiszem, hogy e mellé kell a napi kalóriabevitel számítása is.

Az, hogy kinek hány kalóriát kell egy nap "elfogyasztania" ahhoz, hogy a súlya kiegyensúlyozott ütemben csökkenjen, függ a nemtől, függ attól, hogy hány kg a kiinduló testsúlya, illetve attól is, hogy az életmódjába sikerül-e a rendszeres fizikai aktivitást (testmozgás) beillesztenie. Ami biztos, hogy az alapanyagcsere érték alá nem érdemes tartósan lemenni, mert akkor szervezetünk raktározásba kezd, és lassulhat vagy akár meg is állhat a fogyás üteme. Alapanyagcserédet kiszámíthatod kalkulátorunk segítségével!

Tudj meg többet a napi kalóriaszükségletről!:

Az örök kérdés: hány kalóriára van szükségem?

Gabi esetében ez az érték 1500-1600 kcal/nap körül van, az egyszerűség kedvéért számoljunk 1500 kcal napi energiaszükséglettel. Ezt kell elosztani a napi öt étkezésre (az nálam alap, hogy ötször étkezünk egy nap), ami így néz ki: reggeli (25%) - 375 kcal, tízórai (10%) - 150 kcal, ebéd (35%) - 525 kcal, uzsonna (10%) - 150 kcal, vacsora (20%) - 300 kcal. ezek persze hozzávetőleges értékek, ezekre kell törekedni, de nem dől össze a világ, ha +/- 10%-al mozognak az értékek (és persze bele is kell tanulni, nem fog mindez egyik percről a másikra megvalósulni).

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

15+1 csodás reggeli 400 kcal alatt

2. Tápanyagmennyiség és -eloszlás

Étrendünk összeállítása során törekedjünk arra, hogy mindhárom makrotápanyagból (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) jusson minden étkezésünkre. Ahogy azt már mi is sokszor leírtuk, szénhidrátoknál helyezzük a hangsúlyt az összetett szénhidrátokra, zsíroknál a telítetlen zsírsav-összetételű zsírokra (növényi olajak), fehérjéknél pedig figyeljünk arra, hogy növényi (gabonafélék, hüvelyesek), és állati eredetűek (sovány húsfélék, tojás, túró, sajtok, kefir, joghurt) is szerepeljenek az étrendben.

A kiegyensúlyozott étrendben a javasolt tápanyagarány: 50-55% szénhidrátok, 15-20% fehérjék, 30% zsírok. Testsúlycsökkentő célú étrend esetén 6 hónapos időtávon igazoltan gyorsabb súlycsökkenéshez vezet a magasabb fehérje-, alacsonyabb szénhidrátarány.

Ha számoljuk a kalóriákat és a szénhidrátokat, valamint odafigyelünk a megfelelő alapanyag-, és ételkészítési eljárás megválasztására, akkor már kb. jó úton vagyunk, a fehérjék-, zsírok számolását már csak a nagyon elszántak szokták nyilvántartani (ezen segíthet mondjuk egy kalóriaszámító online oldal vagy mobil-applikáció).

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Top zöldségek szénhidrátdiétában

A makrotápanyagok mellett kiemelt figyelmet érdemes fordítani az élelmi rost fogyasztásra, ezek fogyókúrában betöltött szerepéről is írtunk már korábban. A hétköznapokban a megfelelő rostfogyasztás gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden étkezésre fogyasszunk zöldséget - friss, szezonális zöldségeket szendvicsünkhöz, salátát, főtt, párolt, sült, töltött, rakott zöldségeket ebédre vagy meleg vacsorára.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Top 13 vacsoraötlet 300 kalóriából

Az egyes étkezések ételeihez kapcsolódó adagnagyságokról (mekkora lehet a szelet kenyér, mekkora lehet az ebédnél a hús stb.) képet kaphattok mintaétrendeket tartalmazó cikkeinkből:

Ha szeretnéd jobban megismerni Gabi történetét, akkor az életmódváltásához kapcsolódó korábbi cikkeinket itt találod:

  1. 90 napos életmódváltó napló - élőben!
  2. Itt az életmódváltás első kihívása!
  3. Az életmódváltás klasszikus mumusai
  4. Már 3 hete tart Gabi életmódváltása!
  5. Önkiszolgáló étterem: lehet jól választani?
  6. Vedd fel a harcot a cukorfüggőséggel!
  7. Nem olvasod a termékcímkéket? Pedig kellene!
  8. Unod a salátákat? Inkább légy bátran kreatív! Megéri!

Legújabb receptek

Karamellás-csokis fudge

Ínycsiklandozó falatok az ünnepi asztalra! Egy igazán ízletes desszert, amit könnyedén el lehet készíteni, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését! A krémes tejkaramell tökéletes ...

Kolbászos sajtfánk

Egy kis gyors sós harapnivaló, esetleg vendégváró, ha nem akarunk hosszasan pogácsát keleszteni, dagasztani. Nagyon finom puha, még másnap is. Kolbász nélkül is elkészíthető, sonkával ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...