Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Melyik az olcsóbb megoldás, ha sütőben, vagy ha főzőlapon sütjük a húst - mire tippelsz?

Kiszámoltuk, mennyibe kerül a vasárnapi ebéd akkor, ha főzőlapon, és akkor, ha sütőben készítjük el. (x)

Néhány hete arra kerestük a választ, milyen típusú főzőlapot éri meg beszerezni az új konyhába, vagy akkor, ha lecserélnénk a régit. Most pedig azt próbáltuk meg kiszámolni, mennyibe kerül a vasárnapi ebéd, ha gázon vagy elektromos főzőlapon főzzük a levest, a húst pedig sütőben vagy tűzhelyen készítjük. A menüből a desszert sem maradt ki. Mutatjuk, mi mennyibe kerül:

Figyelem, a fogyasztási értékek csak becsültek! Az értékek számolásához közepes árkategóriájú főzőlapok és sütők fogyasztását, és a Nemzeti Közművek díjszabásait vettük segítségül.

LEVES

Mi mást választhatnánk vasárnapra, mint húslevest? A tyúkhúslevest minimum 120 percig kell főzni. Nézzük, mennyibe kerülne a leves megfőzése, ha egy gáz vagy kerámia főzőlapon készítjük:

  • gáz főzőlap: 65,7 Ft
  • kerámia főzőlap: 87,4 Ft

     

Tudtad?

 A Nemzeti Közművek segítségével – Magyarországon egyedülálló módon – egy kézben tarthatod áram- és földgázszolgáltatással kapcsolatos ügyeidet. Modern, ügyfélközpontú 21. századi otthonszolgáltatóként az Nemzeti Közművek gyorsabb, egyszerűbb és kényelmesebb kiszolgálást biztosít. Részletes információért kattints ide!

FŐÉTEL

Főételnek rántott húst választottunk, de nem a hagyományosat, hanem pankomorzsába forgatottat. Ez körülbelül 30 perc alatt sül meg olajban. Kiszámoltuk, mennyibe kerül a sütési folyamat:

  • gáz főzőlap: 19,1 Ft
  • kerámia főzőlap: 23,7 Ft

Ha hagyományos módon szeretnéd elkészíteni a rántott húst, de sütőben akarod sütni, akkor ennyi áramot fogyasztana egy középkategóriás villanysütő: 95,1 Ft

DESSZERT

Bár már vége a farsangi időszaknak, az egyik legnépszerűbb finomság, amit sütőben és főzőlapon is el lehet készíteni, az a fánk. Ha olajban sütjük, akkor 15 perc alatt készül el.

  • gáz főzőlap: 15,1 Ft
  • kerámia főzőlap: 19,3 Ft

Ha sütőben sütjük, akkor a duplájára nő a sütési idő, viszont elkerüljük a zsírszagot. Harminc perc alatt körülbelül 70 forintnyi áramot fogyasztanánk.

Tudj meg többet a Nemzeti Közművekről itt!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Herrvarga
Herrvarga Sun, 2018-02-25 04:00

sütőben, vagy ha főzőlapon sütjük ez van először Most pedig azt próbáltuk meg kiszámolni, mennyibe kerül a vasárnapi ebéd, ha gázon vagy elektromos főzőlapon ez van utána .
NA MOST MELYIK ??

Herrvarga
Herrvarga Sun, 2018-02-25 03:56

BAROMSÁG!
Ez így abszulút nem állja meg a helyét. Mármint ez az iromány.

pikowoman
Pikowoman / pikowoman Sat, 2018-02-24 20:03

Kedves Cikkíró(K)!
Egészen pontosan az ilyen számítások alapján készült statisztikákról mondhatta W.Churchill, amit mondott.
- nekem is volt régi villanysütőm, amit nem volt érdemes befűteni, mert az önmagában rengeteg energiát elvitt, viszont a tetején lévő kerámialap (egybeépítve) még tökéletesen működött. A márkája Siemens volt és nem "általános", mert ugye ilyen nincs
- természetesen érdemes újabb, kedvező energiaosztályú fogyasztókat használni, ha megtehetjük, de maga az edény sem mindegy!!! Márka nélkül a vastag fenekű fazekak, lábosok, serpenyők a kerámialappal együtt nagyon hatékonyak, csak meg kell tanulni, hogy igen hamar alacsony fokozatra, vagy teljesen ki lehet kapcsolni alattuk főzőfelületet! Pl. rizs megpirít, sóz, kétszeres vízzel felönt, lefed és lezár - szépen megpuhul a saját gőzében egy jó edényben és nyilván nem 3 kg, hanem 20 dkg.
- két költözés között albérletben ismeretlen márkájú, de újszerű gáztűzhelyen küzdöttem: ha bekapcsoltam ki kellett szellőztetni, mert fojtogatóan büdös volt, viszont két helyiséget tökéletesen felfűtött nyáron is! Nem gondolom, hogy ez takarékos lenne....
- tegnap Vicikó tarjáját sütöttem sütőben (6 gyönyörű szelet - nálam ez négy adag), félidőben hozzáadtam a köretnek szánt zellerhasábokat is - akkor most mi mennyi?
- közgazdászként igen óvnék az olyan "eredményektől", amiben nem ismertetjük a pontos mérési módszertant és összehasonlítunk olyan végeredményeket, amiket nem lehet pl. a hagyományos olajban sült fánk és a kétségtelenül finom, de teljesen más kategóriájú sütőben sült fánk ...
- miért nem számoljuk ki azt az előállított háztartási GDP-t, amit azalatt az idő alatt tudok "termelni", amíg nem állok a tűzhely mellett? :)
Kérem ne vegyétek személyeskedésnek, hanem fontoljátok meg azt a pár dolgot, ami hirtelen eszembe jutott, mert hitelteleníti az egész oldalt az ilyen sebtében összedobott iromány. Értem én, hogy PR cikk, de attól még lehet igényes.

Emlékezzünk vissza a különböző gyártók által "kiírt" süti és egyéb főzős "versenyekre", mennyi energiát tettünk bele egy-egy versenymű elkészítésébe és publikálásába! Személy szerint én ezt várom a profi újságírástól is!