Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Megállt a fogyásod? Akkor ezt az 5 tényezőt gondold át alaposan!

Ismert jelenség fogyni vágyó körökben az az állapot, amikor bármit is teszel, nem mozdul a mérleg a nyelve. Vajon mi történt?

Szinte minden fogyni vágyó megtapasztalta már magán – legalább egyszer – minden életmódváltás legkritikusabb szakaszát: mikor végre nagy nehezen elindultak lefelé a kilók, és egyre lelkesebb vagy, egyszer csak az egész folyamat mintha megállt volna. Nincs látható eredmény – pedig ugyanúgy edzel vagy még keményebben, a diétát is szigorúan betartod, de a mérleg már több hete ugyanazt a súlyt mutatja. Kezd elhagyni a lelkesedésed, lassan elgondolkodsz rajta, hogy feladod. Pedig nem ez a megoldás.

Az ún. platóállapotnak több oka lehet, és így több megoldás létezik annak megszüntetésére is. Ahelyett, hogy feladnád, inkább gondold végig, hogy mi lehet a valódi probléma, és küszöböld ki a csorbát.

No. 1. – Az a bizonyos egyensúlyi pont

Hogyha sokáig, akár évekig is voltál olyan súlyban, ahol most stagnálsz, akkor elképzelhető, hogy ez a titok nyitja. A szervezet ugyanis képes megjegyezni ezt az állapotot, amennyiben minden életfunkciód jól működött és egészséges  voltál. Sajnos ez még abban az esetben is igaz, hogyha ez a testsúly több, mint amennyi ideális lenne. Amikor eléred ezt a súlyt a szervezet emlékezni fog arra, hogy ez ideális volt számára, ezért a testsúly megtartására törekszik majd.

A megoldás:

Mindenképpen érdemes szakember segítségével kitűzni a hosszú távú célt és reális részcélokat megfogalmazni. Minden szempontot (életkor, magasság, testalkat, testösszetétel, egészségi állapot stb.) figyelembe véve kell megállapítani az ideális testsúlyod. Gondold végig, hogy mikor várhatóak ezek a fogyási platóállapotok és lélekben előre készítsd fel magad rá, hogy itt megállhat a fogyás. Nagyon fontos, hogy ne add fel és ne térj vissza a régi, egészségtelen életmódodhoz. Mielőtt elérnéd ezeket a kritikus pontokat már tudatosan készülj rá. Ügyelj a folyadékbevitelre, lehetőleg igyál több vizet, mint korábban és nagyon szigorúan tartsd az étrendet. Ilyenkor lehet intenzívebb, vagy más jellegű edzésekkel segíteni, hogy ne álljon meg a fogyás. Amennyiben ez nem sikerül, érdemes felkeresi egy dietetikust, hogy módosítson egy kicsit az étrendeden. A legfontosabb azonban, hogy tarts ki és semmiképp ne add fel, a várt eredmény, ha kicsit lassabban is, de biztosan megérkezik majd.

 

No. 2. – Rosszak az alapok

Persze előfordulhat az is, hogy a stagnálásnak semmi köze a testsúly-állandósági ponthoz. Egyszerűen rossz a diétás módszer, amit választottál.

A megoldás:

Van néhány szempont, amiből magad is megállapíthatod, hogy az a módszer, amit alkalmazol hosszútávon működőképes-e. Amennyiben az alábbiak alapján úgy ítéled meg hogy a mostani módszer nem a legjobb, akkor érdemes váltani:

  1. Személyre szabott-e az étrended? – figyelembe veszi-e vajon a te fizikai, szellemi és lelki adottságaidat, az egészségi állapotodat, az életviteledet és a napi aktivitásodat.
  2. Intő jel, hogyha a diéta, amit választottál túl alacsony kalóriatartalmú vagy valamelyik fontos tápanyagot (pl. szénhidrátok, zsírok) részben vagy akár egészben mellőzi az étrendedből. Ilyenkor ugyanis szinte biztos lehetsz benne, hogy még jobban lelassul majd az anyagcseréd, ezért az ilyen módszer hosszútávon biztosan nem vezet majd eredményre.
  3. Érdemes figyelembe venni a fokozatosságot is, bár ez inkább az edzések szempontjából jelentős. Az eredmény és az egészséged szempontjából is nagyon fontos, hogy a mozgásprogramod a terhelhetőségedet figyelembe véve, fokozatosan épüljön fel. Ehhez pedig óriási segítséget nyújtanak a fizikai állapotfelmérések és a pulzuskontrollált edzések.

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

No. 3. – Túl monoton vagy túl intenzív edzések

Hogyha mindig ugyanazzal az intenzitással, ugyanolyan edzéseket végzel, a szervezeted egy idő után hozzászokik a terheléshez, ezért a fejlődés is lelassul. Ez abban az esetben is igaz, hogyha rendszeres túlterheled magad olyan edzésekkel, melyekre a szervezeted még nincs felkészülve.

A megoldás:

Legyen az edzéstervedben súlyzós és kardio-edzés, valamint a stabilizáló izmok erősítése, és ismerd fel a saját határaidat és fokozatosan próbáld fejleszteni. Nagy túlsúllyal, rossz ízületekkel nincs értelme a futóedzéseknek, több értelme van az intenzív gyalogló tréningeknek vagy például az úszásnak is. Amennyiben viszont korábban rendszeresen futottál, érdemes újra belevágni, de ezt is fokozatosan, lépésről, lépésre kell felépíteni.  A terhelést növelheted fokozatosan úgy is, hogy az intenzív szakaszok idejét növeled edzésről edzésre, de úgy is, hogy a tempón változtatsz.

 

No 4. – Kevés a pihenés

Tapasztalatom szerint ez ma a leggyakoribb probléma, hiszen szinte minden nap túlhajtjuk magunkat, nem pihenünk hétvégén, sőt sokszor még éjszaka sem rendesen, ráadásul abba a minimális szabadidőbe, ami még marad, megpróbálunk minden egyéb teendőt bezsúfolni. Ezzel az az egyetlen, nem éppen csekély probléma, hogy ha a testünknek nem biztosítjuk a megfelelő mennyiségű és minőségű időt az alvásra és a regenerálódásra, ráadásul még új terhelést, stresszforrást is adunk a szervezetnek edzések formájában, akkor a testünk biztosan jelezni fogja, hogy nem bírja tovább. A legrosszabb esetben betegség formájában. Az viszont biztos, hogy fogyni így nem lehet, hiszen az extrém stresszhelyzetben a szervezetben megnő a kortizolszint, melynek egyik fontos következménye a zsírraktározás.

A megoldás:

Ha még hétvégén sincs lehetőséged pihenni, akkor inkább ne válassz túl intenzív edzéseket és elsősorban pihend ki magad, majd gondold végig, hogyan tudnád kicsit lazábbá tenni a napjaidat. Lassíts le és találj magadnak olyan mozgásformát, ami nemcsak a fogyást segíti elő, de felgyülemlett stresszt is kiválóan levezeti. Tökéletes példa erre a jóga.

No. 5. – Amikor egyszerűen csak lazult a póráz

Bár ez egyértelműnek tűnik, mégis érdemes számba venni ezt a lehetőséget is. Bárkivel előfordulhat, hogy kicsit elengedi magát és ezért a fogyás megáll. Mielőtt messzemenő következtetéseket vonnál le, mindenképpen gondold végig, hogy nem vetted-e egy kicsit lazábban az életmódváltást az elmúlt napokban.

A megoldás:

A legfontosabb, hogy  ne add fel, és ne térj vissza újra a régi életmódodhoz, csak azért, mert egy kicsit elcsábultál vagy éppen belustultál egy stresszesebb, frusztráltabb időszakban. Tedd helyre szép lassan a lelkedben azokat a dolgokat, amik feszültté tesznek és meglátod, hogy utána a diétát is sokkal könnyebb lesz majd betartanod.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!