A matcha, az intenzív zöld színű, porított japán tea világszerte hódít: turmixokban, lattékban, desszertekben tűnik fel, miközben egyre többen választják egészségesebb koffeinforrásként. Ám a növekvő keresletet egyre nehezebb kielégíteni: a japán gazdák idén súlyos terméskieséssel szembesültek, részben az extrém hőség miatt, ami drasztikusan megemelte az árakat, és világszerte szűkíti a kínálatot.

Kevés a levél, sok az igény – és egyre melegebb a nyár
A Kiotó környéki régió, amely Japán matcha alapanyagának, a tenchának közel negyedét adja, tavaly az ország történetének egyik legforróbb nyarát élte át. A hőhullámok komolyan megviselték a teaültetvényeket – az áprilisi-májusi betakarítás már most gyenge hozamot hozott.
Masahiro Yoshida, aki hat generáció óta matchával foglalkozik az Uji városában működő gazdaságában, idén mindössze 1,5 tonna tenchát tudott betakarítani. Ez 25%-kal kevesebb, mint a megszokott évi 2 tonna.
A tavalyi nyár olyan forró volt, hogy egyszerűen károsodtak a bokrok. Nem tudtunk annyi levelet leszedni, mint máskor
– mondta Yoshida a Reutersnek.
A közösségi média felrobbantotta a keresletet
Miközben a kínálat csökken, a kereslet szinte robbanásszerűen nő. Az ezredfordulósok és a Z generáció tagjai világszerte rákaptak a matchára, mivel egészségesebb alternatívát keresnek a hagyományos kávé helyett. A divatos kávézók egymás után vezetik be a matcha lattét, desszerteket, fagylaltokat.
Az utóbbi év virális trendjei – például TikTokon és Instagramon terjedő matchareceptek – még inkább felpörgették az igényt. A szingapúri Tealife teaforgalmazó alapítója, Yuki Ishii szerint a kereslet tavaly tízszeresére nőtt – miközben az elérhető japán készletek folyamatosan csökkennek.
Alapvetően mindig ki vagyunk fogyva. A polcok állandóan üresek
– mondta Ishii.
Rekordtermelés, mégis hiány van
A Japán Teatermelők Szövetségének adatai szerint 2024-ben 5336 tonna tenchát állítottak elő – ami több mint kétszerese a tíz évvel korábbinak. Ez részben annak köszönhető, hogy sok japán gazda áttért a matchára specializált teatermelésre.
Ennek ellenére a szakértők szerint idén már nem várható újabb növekedés. Sőt, a kilátások inkább romlanak.
Sokan abban reménykedtek, hogy idén nagyobb lesz a terméshozam, ami enyhíti a hiányt – de úgy tűnik, ez nem fog bekövetkezni
– mondta Marc Falzon, aki az Uji régióból vásárol teát amerikai Ooika Co. vállalata számára.
„Sokan abban reménykedtek, hogy idén nagyobb lesz a terméshozam, ami enyhíti a hiányt – de úgy tűnik, ez nem fog bekövetkezni” – mondta Marc Falzon, aki az Uji régióból vásárol teát amerikai Ooika Co. vállalata számára.
Az árak elszálltak – és még nincs vége
A szűkös kínálat természetesen az árakra is hatással van. A tencha kilónkénti ára a májusi kiotói aukción 8235 jenre emelkedett – ez 170%-os növekedés az előző évhez képest. Ez az összeg jóval meghaladja a 2016-os 4862 jenes korábbi rekordot is.
Japán zöldtea-exportja – amelybe a matcha is beletartozik – értékben 25%-kal nőtt, elérve a 252 millió dollárt 2024-ben. Mennyiségben 16%-os bővülést mértek.
Új ültetvények – késői megoldás
A japán gazdák próbálják növelni a termelést, de ez nem egyik napról a másikra történik. Egy új matcha-ültetvénynek öt évre van szüksége, mire teljes kapacitással termelni tud – addigra viszont a kereslet még magasabb lehet.
Gyanítom, hogy még drámaibb árnövekedések jönnek
– figyelmeztet Falzon.
Egy korty trend – de egyre drágábban
A matcha tehát marad a kávé- és teafogyasztók kedvence, de egyre nehezebb lesz hozzájutni jó áron és jó minőségben. A klímaváltozás hatása már nemcsak a mezőgazdaságban, hanem a mindennapi reggeli italainkban is megmutatkozik. A zöld por világszerte divatos – de ha így folytatódik, hamarosan luxuscikké válhat.
Cikkek, amik érdekelhetnek: