Vajimádóként két hétig margarint ettem, ezt tapasztaltam

Izgalmas kísérletre vállalkozott kollégánk, aki vajimádó létére úgy döntött, hogy 2 hétig kipróbálja, milyen a növényi alapú étrend, azon belül is a margarin sokrétű felhasználása.(x)

Az utóbbi időben egyre több barátom mondott le az állati eredetű ételekről. Vannak köztük olyanok, akik a globális felmelegedés miatt tették mindezt, és akadnak olyanok is, akik egyszerűen csak azért, mert nem kívánják már a húst. Bármelyik csoportba is tartozzanak, mindannyian azt mesélték, hogy mióta életmódot váltottak, sokkal jobb a közérzetük, és szinte kicsattannak az energiától.

Nagyon kíváncsi lettem: vajon csak saját magukat akarják meggyőzni erről, vagy tényleg igazak az állításaik? Úgy döntöttem, egy kísérlet erejéig kipróbálom, milyen a növényi alapú étrend – azon belül is először a margarin került nálam fókuszba. Jöjjenek a tapasztalataim!

Vajimádóként két hétig margarint fogyasztottam, ezt tapasztaltam

Az első napok nehézségei

Azt nem mondanám, hogy én lennék Julia Child reinkarnációja – de csak ezért, mert nem főzök olyan jól, mint ő – , viszont én is odavagyok a vajért, és szinte mindenbe teszek egy keveset. Úgy éreztem, ez lesz a kritikus pont a kihívásban, hiszen húsból az utóbbi időben már nem fogyasztottam annyit, mint korábban, óriás húsimádó múltamban.

Úgy döntöttem, eleinte növényi olajat használok az ételeim elkészítéséhez, ami tökéletesen bevált, azonban néhány nap és több tál reggeli zabkása után rendesen elkezdtek hiányozni a reggeli szendvicseim, na meg persze a sütemények, amelyeknek az egyik fontos hozzávalója a vaj. Nem kerülhettem ki, utána kellett néznem valamilyen alternatívának!

A margarin is lehet jó

Nyilván tudtam, hogy a margarin lesz a megfelelő választás, azonban gyerekkoromban annyira ellene volt anyukám, (többek között azért, mert ő is hitt abban, hogy a margarin kémiai szempontból hasonló szerkezetű molekulaláncokból áll, mint a műanyagok), hogy nagyon ódzkodtam tőle.

Néhány kattintás után azonban gyorsan kiderült, hogy ez a legnagyobb butaság, amit kitaláltak, pár klikkel később pedig az is, hogy sokkal izgalmasabb variációkból válogathatunk a margarinok esetében, mintha vajat választanánk. 

A margarin nem ördögtől való

Újra szép az élet

Miután rátaláltam a megfelelő margarinra, a tökéletes kókusztejre és tejszínre, szinte fel sem tűnt, milyen életmódot követek. Szuper zöldségragukat, laktató szendvicseket, melengető leveseket, krémes zabkásákat, rengeteg hummuszt és finomabbnál finomabb süteményeket ettem. Az első pár nap után új fűszereket próbáltam ki, hogy kísérletezzek az ízekkel, és néhány új alapanyaggal is megismerkedtem a két hét során.

Tele energiával

Az első pár napban az energiaszintem nemhogy nőtt volna, de kifejezetten fáradtabbnak éreztem magam, bár ez valószínűleg a sok főzésnek volt köszönhető. Pár nap elteltével azonban már kezdtem érezni, amiről a barátaim meséltek.

A növényi alapanyagokból készült ételek után nem ütött be a kajakóma, nem éreztem azt, hogy elnehezednék tőle, és még az emésztésem is javult. Amint elkezdtem ráérezni a dolog ízére, a főzés is sokkal gyorsabban ment.

Végeredmény

Nem mondom, hogy könnyű volt ez a két hét, de mindenképpen nagyon tanulságos volt. Rengeteg tévhitet döntöttem le magamban: többek között azt, hogy a növényi sajtok íztelenek, vagy hogy akik ezt az étrendet követik, sosem laknak jól, továbbá azt is, hogy a margarin lényegében műanyag. Ezen kívül pedig milliónyi recepttel lettem gazdagabb, amiket bármikor bevethetek. Nem mondom, hogy ezek után teljesen áttérek a növényi alapú étrendre, mert mégis csak hiányzott a hús, azonban van néhány alapanyag, amit mindenképpen lecserélek állati eredetűről növényire.

Keress még több Vénusz + Zabos kenőmargarinnal készült receptet itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

13 magyaros leves, amitől paprikabajszod lesz

A magyar konyha igen sokszínű, eggy valami azonban szinte minden ételére jellemző: a paprika mértékeket nem ismerő használata. Az alábbi leveseken is mind meglátszik, hogy magyarosak, hisz' piros fűszerbajusz marad kanalazásuk után az ajkakon.

Nosalty

További cikkek

Így neveld a hortenziát, hogy tündérországban érezhesd magad

A hortenzia bokros, halványabb színekben tetszelgő, de annál kellemesebb látványt nyújtó kerti növény. Jól mutat sövény mellett is, virágszigeteit jó érzés elnézegetni a reggeli kávé kortyolgatása közben. Ahhoz, hogy mesébeillő virágokat hozzon, adunk nektek néhány ötletet!