Majomkenyér avagy fahéjas aranygaluska

Kelt tészta-ügyben elég szigorú vagyok, hát még, ha aranygaluskáról van szó. Úgyhogy hihettek nekem, ha azt mondom, a monkey bread van olyan jó, mint az aranygaluska!

Monkey bread, vagyis majomkenyér. Mikor először hallottam róla, azt hittem, valamilyen banános édességről van szó. Mikor először kóstoltam, biztos voltam benne, hogy ez egy fahéjas aranygaluska, mégpedig úgy, ahogy a nagymamám csinálja, egy jó nagy adag cukorsziruppal leöntve. A cukorszirup nagy részének lekaparászása és a fahéjas golyócskák két percig tartó bepuszilása után felírtam, a képzeletbeli listámra is felvéstem, hogy ennek utána kell néznem - de aztán persze elfelejtettem.

A majomkenyér receptjét itt találod

Egészen addig, amíg egy kávézó pultjánál fel nem fedeztem egy ugyanolyan sütit - azzal a különbséggel, hogy nem monkey breadnek, hanem Hungarian coffee cake-nek, vagyis magyar kávésütinek hívták. Első blikkre azt hittem, hogy valamilyen kávés krémmel van leöntve, de öt perccel később, hazaérve el is kezdtem kutatni, hogy mi köze van egymáshoz a majomnak, a kávénak, és a magyaroknak. A majomkenyérről azt találtam, hogy a '40-es években népszerűvé vált, házi süti, melynek különlegessége, hogy a kelt tészta darabokat egyesével vajba, majd cukorba, esetenként dióba mártják. Hát, ez azért ez elsőre így elég aranygaluskásnak hangzott nekem...

A majomkenyér receptjét itt találod

Tovább kutattam, és találtam három eredetmondát. Az egyik szerint a recept egy 1884-es szakácskönyvben jelent meg legelőször, bár még nem ezen a néven, sőt a recept nem édes, hanem sós volt. Ugyanez a helyzet a második számú megjelenéssel - egy némafilm-sztár, aki a konyhában is jeleskedett, frissen megjelenő szakácskönyvében partikra ajánlotta, hiszen a kis darab tésztácskákat le lehet szakítani, és evőeszköz nélkül fogyasztani. A recept több korabeli női magazinban is feltűnt, de igazán népszerű csak az ötvenes években lett, mikor megjelentek a mélyfagyasztott tészták, jelentősen megrövidítve az elkészítést. Ekkoriban kezdett a recept egyre több cukrot, majd végül cukormázat is tartalmazni. És hogy ehhez hogy jön az aranygaluska? Egy amerikai süteményport áruló cég a "Magyar kávésüti" nevű termékét úgy reklámozta, hogy amit az amerikaik majomkenyérnek ismernek, az voltaképpen nem más, mint egy ismert magyar kelt tészta, az aranygaluska. Hoppá. Lényeg a lényeg, a magyar kávésüti az tulajdonképpen aranygaluska, ami majdnem ugyanaz mint a majomkenyér. Ha a kíváncsiak vagytok a különbségre, nem tudok mást ajánlani, próbáljátok ki a receptet. Előre is elnézést, hogy nem cukormázzal hoztam - a karamell nekem valahogy sokkal jobban illett hozzá!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek