Ezért zárt sajnos kudarccal az idei dinnyeszezon

Hatalmas veszteséget szenvedett több magyar dinnyetermelő is, a megtermelt gyümölcsök nagy részét ugyanis nem tudták eladni. A probléma okai nagyon sokszínűek, ezért nem lesz egyszerű megoldást találni rá.

Rosszul zárta az idei szezont a magyar dinnye: a bőséges termés ellenére rengeteg gyümölcs maradt a földeken, ugyanis a gazdák egyszerűen képtelenek voltak eladni a termés nagy részét. Persze ez nem az ő hibájuk, egy sor olyan akadállyal kellett megküzdeniük, amelyeknek csak egy kis részét tudják befolyásolni. Az időjárási viszontagságok mellett a külföldi importáru és a termelési technika is nehéz helyzetbe hozta a magyar dinnyét.

Beelőzte a magyar dinnyét a külföldi, veszteséggel zárt a szezon

Jelentős mértékű veszteség a földeken

Mivel a termelők nem tudták eladni az árut, több mint tízezer tonna dinnye maradt a földeken. Az el nem adott gyümölcsöt általában beszántják a földbe, így próbálják legalább minimálisan hasznosítani a kárba veszett termést.

Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben volt a legrosszabb a helyzet, itt akár 20-25% is beszántásra került a megtermelt dinnyéből.

Akadtak olyan – elsősorban hagyományos termesztést alkalmazó – földek, ahol a veszteség a termés 70%-át is érintette. Az összes kár nagyjából 600-700 millió forint körül lehet.

Kitéve az időjárás kegyeinek

Persze nem azért maradt a földeken a dinnye, mert a magyar vásárlók már nem szeretik a lédús nyári gyümölcsöt. Az eladások mégis kötődnek némileg a preferenciákhoz: hidegebb időben ugyanis a dinnye iránti kereslet visszaesik, csakúgy, mint a fagylalté.

Idén augusztusban pedig volt egy hosszabb időszak, amikor az időjárás nem kedvezett annyira az eladásoknak, tehát kevesebb dinnye fogyott, amit a boltok, de főleg a termelők is megéreztek.

Külföldi versenytársak

A külföldön megtermelt dinnye két okból is nehezítette a magyar gyümölcs helyzetét. Egyrészt nem tudtunk olyan nagy mennyiségben más országokba eladni belőle, mert mindig volt egy olcsóbb alternatíva: Észak-Macedónia és Olaszország is jóval alacsonyabb áron, 10 centért vitte piacra a dinnyét. Az ukrán gyümölcsöt szintén kedvezőbben adták, így elsősorban ez került a Baltikum országainak boltjaiba.

A külföldi nehézségek mellett itthon is kénytelenek voltak versenybe szállni a gazdák az importdinnyével. A szezon elején és legvégén ugyanis ellepte a piacot az albán, spanyol, görög és olasz áru, aminek hatására az árak esésnek indultak.

Megoldásként jelentkezhet a jövőre nézve egy technikai újítás: elsősorban a termelést lesz érdemes megreformálni, hogy a hagyományos magyar fajtákra is legyen igény a piacon, a dinnyeszezon teljes ideje alatt.

Forrásunk volt


Hírek a nagyvilágból, amik érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?