Uniós védelem alá került egyik leghíresebb magyar gyümölcsünk

A makói hagyma, a kalocsai fűszerpaprika, a hajdúsági torma és a tuzséri alma után az újfehértói meggy is az Európai Unió oltalma alá került.

Az újfehértói meggy oltalom alatt álló földrajzi jelzésként való bejegyzésével 65-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek az Európai Unióban oltalmat élveznek - áll az Agrárminisztérium sajtóközleményében.

Az újfehértói meggyet Nyíregyházától délre termesztik, bordópiros színe, magas cukortartalma és egyszerre édeskés valamint savanykás íze miatt pedig ma ez az egyik legkedveltebb magyar meggyfajta a piacon. A több mint 70 éve alapított Újfehértói Kutató Állomáson elsőként szelektált meggyfajta, az újfehértói fürtös és a később szelektált többi változatának gyümölcse újfehértói meggy néven vált ismertté a magyarok körében és külföldön egyaránt - derül ki a Hello Vidék cikkéből.

Az újfehértói meggy olyan egyedi és területhez köthető minőségi jellemzőkkel rendelkezik, amelyek érdemessé tették arra, hogy az Európai Unió oltalom alatt álló földrajzi jelzésként is elismerje. Az OFJ jelzésű uniós szimbólum jelzi a vásárlók számára, hogy a termék szorosan kapcsolódik földrajzi eredetéhez, egyedi jellemzőkkel bír és egyben uniós oltalom alatt is áll. A jelzéssel ellátott termékek kizárólag a termékleírásban feltüntetett módon, a megadott területen teremhetnek.

Az újfehértói meggy népszerűsítésére minden évben fesztivált rendeznek Újfehértón, a helyi meggyből készült pálinka pedig már 2014 óta oltalmat élvez. Az újfehértói meggy, mint hagyományos és tájjellegű termék 2016-ban elnyerte az Agrárinisztériumtól a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy használati jogát. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának keretében további 19 új földrajzi árujelző uniós oltalmára irányuló eljárás van folyamatban, elsősorban a magyar mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, valamint a regionális pálinkák köréből.


Ezek az újdonságok is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek