Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ma van a Nutella világnapja! - Itt egy csomó érdekesség, amit nem tudtál a kedvenc mogyorókrémedről

Február 5. immáron hivatalosan is a nemzetközi Nutella nap, ennek alkalmából megmutatunk Neked mindent, amit csak tudni érdemes kedvenc mogyorókrémünkről!

Nincs ember a világon, aki ne ismerné a Nutellát. A világhírű mogyorókrém 1964 óta boldogítja az embereket a Földön töretlen sikerrel. Két feltörekvő olasz bloggernek köszönhetően február 5-e hivatalosan is a Nutella világnapja, az ünnepnap alkalmából pedig mutatunk pár érdekességet, amit talán nem tudtál kedvenc mogyorókrémedről. 

Egy kis matek: Ennyi Nutella van a világon

Az olasz krém a világ 160 országában kapható, ebből kifolyólag elég sok üveggel gyártanak belőle: az egy év alatt forgalomba helyezett termékek összessége 1000 focipályát fedne le, 26-szor végig lehetne rakni a Duna teljes partján és akkora súllyal rendelkezne, mint az egész Empire State Building. 

Napóleonnak és Hitlernek „köszönhetjük” a mogyorókrém születését

1806-ban Napóleon kontinentális blokádjával akarta befagyasztani Anglia kereskedelmét, ennek okán pedig a csokoládét aranyáron mérték és még hiány is volt belőle. Néhány torinói csokoládékészítő mogyoróval kezdte el bekeverni a csokit, ebből jött létre a gianduja, a Nutella elődje.

A II. világháború alatt szintén hiánycikké vált a csokoládé, az olasz Pietro Ferrero 1946-ban így újra elővette a gianduja receptjét, melyet 1964-ben fia, Michele nevezett el Nutellának. 

Nem is üvegben árusították

Ferrero eredetileg egy tömbben árusította a csokis pasztát, így ugyanis könnyebben lehetett vágni és kenyérre kenni (és valószínűleg a maradékot sem kellett így kikapirgálni az üveg aljáról).

Nagyon sok mogyoró kell hozzá

Egy 400 grammos üveg Nutellában megközelítőleg 52 darab mogyoró van, ez nagyjából az összetevők 13%-át teszik ki. Világviszonylatban mérve a Nutella által fölhasznált mogyoró mértéke az egész éves termés negyede, nagyjából 100.000 tonna.

Guinness Rekordot döntött

2005-ben a Nutella 40. születésnapján 27.854 ember gyűlt össze Németországban egy hatalmas kontinentális reggelire, ahol szinte mindenki az olasz mogyorókrémet fogyasztotta. 

Bűnözők áldozatává vált

Az utóbbi években kétszer is sikerült megfújni két, Nutellával telepakolt teherautót Németországban. Míg 2013-ban 5,5 tonnát loptak el, addig 2017-ben 20 tonna Nutella és Kinder csoki tűnt el nyomtalanul. Hogy vajon mi lett velük? Senki sem tudja.

Nem egészséges. A környezetre sem. 

Az utóbbi években egyre nagyobb ellenszenvvel tekintenek a pálmaolajra, megannyi élelmiszer és szépészeti termék egyik összetevőjére. A pálmaolaj egy könnyen előállítható és olcsó alapanyag, a hatalmas kereslet miatt több állatfaj is veszélybe került a tömeges esőerdő irtások miatt.

A Nutella gyártója több sajtóközleményben és videóban is próbálta bizonyítani, hogy csak megbízható forrásból származó pálmaolajat hasznosítanak, az egyre csak dagadó botrányok miatt sokan elálltak a mogyorókrém megvásárlásától. 

Az olaszok igazi büszkesége

Az olaszok olyannyira büszkék a csokoládés mogyorókrémre, hogy a márka 50. születésnapjára egy limitált kiadású postai bélyeget is forgalomba helyeztek. 

Lakatot is szerelhetsz rá

Azoknak, akik túlságosan is féltik kedvenc kanalas édességüket akár lakatot is szerelhetnek a Nutella kupakjára, éppen csak a kódot nem szabad elfelejteni. 

EZ IS ÉRDEKES LEHET:

via:nosalty, mentalfloss.com

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!