7 dolog, amit szerintünk nem tudsz a Nutelláról

Nutellaimádat. Egy szó, mely szinte mindenkire igaz. Kevesen vannak, akiknek nem szerepel TOP 3-as kedvencétel-listáján. Krémes, csokis, mogyorós. Na de ezeket tudtad róla?

A lágy, csokoládébarna, kenhető és a mogyorótól csukott szemmel is felismerhető izű csodakrém felnőttek és gyerekek megunhatatlan konyhai kiegészítője, a kanapén gubbasztós filmezések legjobb társa. Na de ezt a 7 dolgot például tudtad róla?

A Nutella őse Napóleonnak és Hitlernek köszönhető

1806-ban Napóleon kontinentális blokádja miatt (amivel be akarta fagyasztani a brit kereskedelmet, majd világuralomra törni) a csokoládé ára (is) az egekbe szökött. Torinóban a csokoládékészítők éppen ezért tört mogyoróval „ütötték fel” a csokoládét, hogy a készletek tovább tartsanak. Ez volt az ún. „gianduia”, azaz mogyorós csokoládépaszta, a Nutella őse.

A 2. világháború alattHitlernek köszönhetően ismét elérhetetlenné vált a csokoládé. Ekkor az olasz Pietro Ferrero az éhezés megfékezésére szintén a mogyorós csokoládékrémet, a giandujat vetette be, amit 1964-ben keresztelt Nutellának.

Rekord

A Guiness Rekordok Könyve szerint 2005-ben, a Nutella 40. szülinapján Németországban 27.854 ember gyűlt össze, hogy a Világ Legnagyobb Kontinentális Reggelijén vegyen részt, ahol gyakorlatilag csak Nutellát szolgáltak fel.

2,5 másodpercenként egy üveg

A világon 2,5 másodpercenként eladnak egy üveg Nutellát. Összehasonlítás: állítólag kb. 8 másodpercenként születik egy gyerek a világon…ezt add össze.

1000 focipálya

Nem elég, hogy a világ 75 országában kapható, és hihetetlen népszerű, de ha kiterítenénk az egy évben eladott mennyiséget, beboríthatnánk vele több mint 1000 focipályát.

Házi Nutella két perc alatt!

Otthon is elkészítenéd hipergyorsan? Nézd!

Nutellabűnözés

2013-ban Németországban 5,5 tonnányi, 20 ezer dollárt érő Nutellát loptak el egy kamionról - a bűntett címlapokra került.Szintén ebben az évben a Columbia Egyetemen a hírek szerint heti 6 ezer dollárt költöttek a sulimenza készleteinek feltöltésére, hiszen a diákok NAPI 45 kilogramm Nutellát fogyasztottak el.

A Nutellás sütiért KATT a képre!

Február 5.

2007-ben két blogger és Nutella-imádó február 5-ét nevezte ki nemzetközi Nutella-napnak, amikor nincs más dolgunk, mint enni, csodálni, és recepteket megosztani róla. 2015 óta pedig az alapítók kérésére a Ferrero cég fennhatósága alá tartozik a jeles esemény.

Egy ingyen kenést?

A Nutella Olaszországban szinte nemzeti eledelnek számít: a boltosok ingyen kenést ajánlanak azoknak a gyerekeknek, akik egy szelet kenyérrel odaállnak eléjük. Nem csoda, hogy függő lett a világ.

Válogassatok!

(forrás: mentalfloss)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 húsvéti étel csirkemellből, ha uncsi a sonka

Nem akármivel támadunk, ha fogytán vagy ünnepi receptötletekből: húsvétra (is) való ételeket hoztunk csirkemellből, melyek jól jöhetnek, amennyiben nem vagy túl nagy sonkarajongó. Mutatjuk, mikben gondolkozhatsz a tavasz legszebb ünnepén!