Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rákkeltő hatású összetevő lehet a Nutellában, a gyártó videóval cáfol

Kutatások szerint a Nutellában is megtalálható pálmaolaj rákkeltő hatású lehet, a Ferrero most reklámkampányban hívja fel a figyelmet, hogy fogyasztása teljesen biztonságos.

Felröppentek a hírek, miszerint a Kinder-csoki után az egyik legnépszerűbb mogyorókrém egyik összetevője is veszélyt rejteget, miközben nagyon sok gyermek és felnőtt eszi akár napi rendszerességgel is.

Sajnos rossz hír a Nutella-imádók számára, hogy az egyik benne található összetevő valóban potenciálisan rákkeltő anyagnak számít.

Az olasz szupermarketek pont ezért elkezdték bevonni a terméket a polcokról. A Nutellában lévő feldolgozott pálmaolaj miatt aggódnak a szakértők, de azért még ne dobjuk ki a szekrényünkből az üvegeket.

A Nutellán kívül persze számos más termék is tartalmazza ezt az összetevőt, például több babatápszerben is megtalálható. Azért kavart ekkora port a mogyorókrém, mert régi és világszerte ismert márka termékéről van szó.

A bizonyításhoz állatkísérleteket indítottak, és sajnos több esetben tumoros betegségek alakultak ki az egereknél, miután kitették őket a feldolgozott pálmaolaj hatásainak.

Miért nem használnak a gyártók mást helyette?

Egyszerű a válasz. A pénz beszél. Feldolgozott pálmaolajat használni jóval olcsóbb, mint más természetes alapanyagokat, így nem valószínű, hogy a közeljövőben változtatni fognak az eljárásaikon, akármekkora botrányról legyen szó.

Nutellának azért fontos összetevője a pálmaolaj, mert az felelős a krémességéért, illetve a szavatossági idejét is meghosszabbítja – állítja a Ferrero, amely reklámkapányt is indított azért, hogy tudatosítsa az emberekben: a Nutella nem veszélyes az egészségre.

Az EFSA, vagyis az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság még 2016 májusában tette közzé azt a jelentést, miszerint több a pálmaolajban, más növényi olajokban, margarinokban és néhány feldolgozott élelmiszerben olyan glicerin-alapú szennyező anyagok keletkeznek a feldolgozás során, amelyek lehetséges egészségügyi kockázatot jelentenek a fogyasztóknál.

A Ferrero nagyjából 185 ezer tonna pálmaolajat használ egy évben, ezért az összetevő lecserélése több milliárd forintnyi pluszköltséget jelentene a cégnek éves szinten.

A Telegraph értesülései szerint várhatóan idén jelenik meg egy részletesebb kutatás arról, mennyire biztonságos a pálmaolajjal készült termékek fogyasztása, de arra valószínűleg nem kell számítani, hogy az EFSA betiltja azokat.

A Nutella kedvelőit egyébként nem riasztotta el eddig a lehetséges kockázat, hiszen Olaszországban 4 százalékkal több Nutellát vásároltak az elmúlt hónapokban, mint korábban. Neked sem kell kétségbe esned, hacsak nem eszel meg naponta két üveg Nutellát. Ha csak pár szelet kenyérre kened vagy néhány kanál erejéig veszed magadhoz, nem lesz tőle bajod. A pálmaolaj nagyobb mennyiségben lehet ártalmas, ezért azt fontold meg kétszer is, hogy az éjszakai nassolás során benyomod az egész poharat.

Ez is érdekelhet!

(Telegraph/24.hu)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!