Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ma van a croissant világnapja - Tudj meg mindent a franciák finom reggelijéről!

Január 30-a a croissant hivatalos világnapja. A vajas süteménynek létrejötte évszázadokkal ezelőttre vezethető vissza, és igazából aligha van köze a franciákhoz. 

A croissant születésének története 1683-ra vezethető vissza, ám eredetéről több pletyka is kering. Sokak szerint az első tekert vajas kiflit Bécsben készítették el a Kara Musztafa nagyvezír által indított török ostrom leverésének ünneplésekor. A törökök többször is sikertelenül próbálták meghódítani Bécset, mígnem egy alagút kiásásával próbálkoztak meg bejutni városfal mögé. 

A pincékben éjszaka dolgozó pékek furcsa föld alatti zajokra lettek figyelmesek, amelyről rögtön értesítették a város védőit, így sikerült megakadályozni a törökök betörését Bécs városába. Az ünneplés alkalmából a pékek félhold alakra formázott kenyeret kezdtek el sütni az Oszmán  Birodalom címerére utalva. Egyes feltételezések szerint ez a történet nem Bécshez, hanem Budához köthető, ám a történet nem igazán nyugszik valóságos alapokon. 

Annyi bizonyos, hogy a Bécsben nagy népszerűségnek örvendő sütemény az osztrák születésű hírhedt francia királynő, Maria Antoinette által hódította meg a franciákat, ők nevezték el a sütemény croissant-nak, amely szó szerinti fordításban valóban félholdat jelent. 

Legyen édes vagy sós, töltött vagy natúr, a franciák kedvelt reggeli péksüteményét ma már rengeteg változatban lehet kapni és elkészíteni, a vajas alapú tészta viszont elengedhetetlen kelléke egy finom croissantnak. 

EZ IS ÉRDEKELHET

via: daysoftheyear.com

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!