Türelem croissant-t terem

A croissant-készítés nem rövid folyamat, éppen ezért sokan nem is mernek belevágni. A család kedvence vajas csoda viszont bebizonyítja, érdemes az érte hozott erőfeszítésre.

Mitől lesz egy croissant olyan puha, hogy ha valaki óriásira nyitja a száját, akár egy harapásra le tud nyelni egy egészet belőle? Mások imádnak fél kézzel mini tésztagolyókat gyúrni belőle. Ez utóbbi természetesen csak a gyerekek fejében fordul meg. Mi nem tennénk soha, hiszen jóval finomabb annál, hogy tönkretegyük.

Habkönnyű croissant recept

Múlt héten vasárnapi filmnézésre indultunk. A mozi mellett van egy kis francia pékség, ahol helyben lehet fogyasztani a friss péksütiket és szendvicseket. Úgy döntöttünk, hogy egyet ott, egyet a film közben rágcsálunk el, de sajnos a részünkre félretett croisssant-oknak lába kélt. Egy másik vevő összecserélte a zacskókat, és a rozskiflikkel megpakolt barna papírzacskó helyett a mi választottainkat vitte magával. Gondolom, nagy volt az öröm otthon, pár kifli helyett egy csomó elkészített szendvics és a málnás fonatok párban. Én legalábbis örültem volna neki… Mivel elfogyott minden általunk korábban akkurátusan kiválasztott pékáru, melyekre úgy vágytunk már, másfélék után kellett nézzünk. Na de ez legyen a legnagyobb bajunk a világon!

Otthon megígértem a gyerkőcöknek, hogy sütök nekik majd én croisssant-t. Tudtam, ahhoz, hogy ténylegesen egy csomó réteg kerüljön a tésztába, ahhoz kismilliószor ki kell nyújtani újra meg újra. Habár vajas tésztát már számtalanszor gyúrtam, azt elfelejtetem, hogy a vaj megfelelő állaga miatt folyton vissza kell tennem majd a hűtőbe. Folyós, olvadt vajjal egyszerűen nem lehet dolgozni. Egy szó mint száz, a házi croissant csak másnap este került tányérra. A borzasztó sokáig adjusztált tészta végül 20 perc alatt megsült.

Habkönnyű croissant recept

Macera ide vagy oda, a vajas tésztánál nincs jobb, erről már írtam is! Megéri a fáradozást. Mivel vacsora után már nem volt túl nagy felvevőképesség, reggelire is maradt az adagból. Amikor kihűltek francia vendégeink, egy konyhakendővel takartam le őket, másnap pedig csak oda kellett tennem az asztalra a tálat. Nutellát, málnalekvárt adtam mellé. Akkor már nem kellett kínálni. Legközelebb csak reggel kerülnek majd sütőbe, hogy teljesen frissen adhassam, és fantasztikus illatra ébredjenek a gyerekek!

Jövő héten meghekkelem a muffinsütőmet, és egy csomó új felhasználási tippet adok hozzá nektek. Addig is fogjatok hozzá a croissant-tésza gyúrásához!Gréti

Címlapról ajánljuk

5 módszer, hogy okosan újrahasznosítsd a régi ruháidat

Alapvetően évente egyszer érdemes átnézni a gardróbunkat, hogy ne legyen tele felesleges darabokkal: így helyet csinálhatunk az új ruháknak, és sokkal rendezettebb lehet a ruhásszekrényünk is. De mit csináljunk azokkal a farmerekkel, pólókkal és társaikkal, amiket ilyenkor kiszelektálunk?

Szabó Anna

További cikkek