Lisztmentes élet – mit ehetünk?

A laktózérzékenységet és a cukorbetegséget is szokás civilizációs betegségnek tekinteni a lisztérzékenységgel együtt. De mégis mit ehetünk, ha liszttel készült ételeket nem?

Mik a tünetek?

A lisztérzékenységre sajnos fokozottan igaz, hogy nagyon nehezen diagnosztizálható, mert tünetei nagyon hasonlóak az egyéb, ideiglenes emésztőszerv-rendszeri megbetegedésekhez. A fő tünetek – a hányás, hasmenés, puffadás, étvágytalanság – megegyeznek egy átlagos gyomorrontás, a stressz, vagy éppen a laktózérzékenység tüneteivel. Alapos – és sajnos meglehetősen kellemetlen – vizsgálatsorozaton kell átesnie annak, aki meg akar bizonyosodni arról, hogy a szervezetébe kerülő glutén okozza a panaszait.

Gluténmentes ételek itt >>

Mit is kell tudnunk pontosan erről a betegségről?

A lisztérzékenyek szervezetében a glutén fogyasztását követően sérül a vékonybél nyálkahártyája, erősen roncsolódik a bélflóra, így a bekerülő tápanyag nem tud felszívódni. Emiatt az elsődleges tünetek mellett kialakul a csontritkulás, az erős fogyás, és a kóros alultápláltság. A betegségnek a mai napig nem ismerjük a kiváltó okát, de azoknál, akiknek a családjában előfordult, nagyobb eséllyel alakul ki a lisztérzékenység.

Gréti a héten otthon készített jégkását >>

Tiltólistás élelmiszerek

Sajnos az étel intoleranciák közül ezt a típust lehet a legnehezebben kezelni – gyógymódja ez idáig nem ismert, a tünetmentesség pedig csak élethosszig tartó diétával őrizhető meg. A diétából négy élelmiszert – a zabot, a rozst, a búzát és az árpát örökre el kell hagyni. Bár a tiltólista előre rövidnek tűnhet, ezek az élelmiszerek nemcsak a pékáruk és lisztek 95% -nak alapjai, de megtalálhatóak egyes húsipari termékben, félkész élelmiszerben és feldolgozott tejtermékekben is.

Gluténmentes ételek itt >>

Mit együnk helyette?

A lisztérzékenyek a négy felsorolt alapanyag és belőlük őrölt lisztek helyett választhatják a kukorica,szója, köles, hajdina, rizs, és sárgaborsó- őrleményeket, illetve a kereskedelemben beszerezhető gluténmentes lisztkeverékeket. És bár egy átlagos, otthonon kívüli étkezést is rendkívül megnehezíthet, ha valaki csak a felsorolt alternatív szénhidrát-forrásokat fogyaszthatja, öröm az ürömben, hogy hála az egyre szélesedő kereskedelmi kínálatnak, a saját konyhánkban bármilyen klasszikus fogást elkészíthetünk gluténmentes változatban.

Gluténmentes ételek itt >>

Ha klasszikus kenyerekről olvasnál, kattints ide >>

Háztartástan rovatunk megtanít, hogyan használd az élesztőt >>

A rovat korábbi cikkei >>

Hozzászólások (4)

Sunaj

Sajnos az én 3 gyermekem közül ketten lisztérzékenyek. A fiam (36 é.) 3 hónapos kora óta a lányom (30 é.) 3 éve. Lehet hogy el?bb is az volt már de a tünetekr?l csak lassan kezdtük azt gondolni, hogy ez bizony lisztérzékenység és orvoshoz kell fordulni. Nagyon szomorú ez mert nem elég, hogy mennyire oda kell figyelni arra mit ehetnek és állandóan azt nézni mindenen, hogy mi van benne, mindez iszonyúan sokba kerül. Akárki akár mit mond soha nem lesz olyan íze mint a megszokottnak. Persze próbálkozom én is minden félével, hogy minél ízletesebb legyen de néha az állagán bukik a dolog. Folyamatosan lesem az ötleteket, recepteket. Akinek van szerencséje és dolgozik az havonta levonhat az adójából 2000,- ft-ot. 1kg JÓ kenyérpor ára: 1300,- ft. Ez ám a támogatás. A többiek szinte éhen halhatnak. Olaszországban havi 140,- EUR-val támogatnak. Hát csak ennyit röviden és mindig örülök ha új receptet találok az oldalatokon. Üdv. Olgi

Törölt felhasználó

A férjem is lisztérzékeny volt, nálunk f?leg a reggelit volt nehéz megoldani, mert nagyon szereti a sütiket. A rízsliszt elég jól bevált szinte mindenben, persze az íze sosem volt ugyanaz. A dupla f?zés a legnagyobb nehézség benne, és a folyamatos cimke nézegetés. Bár az orvosok szerint gyógyíthatatlan a betegség, kitartóan imádkoztunk, és Jézus Krisztus meggyógyította a férjemet - bármennyire is vallásosan hangzik ez :) Nagyon hálásak vagyunk érte, hogy visszakaptuk a normális életünket, mindenkinek javaslom, hogy keresse ezt a megoldást! Szeretettel:Bogi

Törölt felhasználó

Kedves Mindenki! A jó hír az, hogy a zab fogyasztható a gluténmentes diétában. Ezt számtalan kutatási eredmény igazolja. Itt utána tudtok olvasni, ha gondoljátok (angol absztrakt): http://europepmc.org/abstract/MED/16373275/reload=0;jsessionid=LNloJAh3VOPyVdZFbjm4.0 Itt egy magyar cikk is: http://www.etelallergia.hu/allergia/liszterzekenyseg.htm Üdvözlettel: egy lisztérzékeny orvostanhallgató, aki 2 éve gond nélkül fogyasztja a zabot, a legnagyobb örömmel és gasztronómiai élvezettel.

Törölt felhasználó

A mi 4 és fél éves kisfiúnk 18 hónapos kora óta 1-es típusú diabeteszes, és most derül ki róla, hogy lisztérzékeny is...holnapután lesz a biopszia.... Na, akkor ? mit egyen ezek után??????!!!!! egy kétségbeesett anyuka...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.