Lisztmentes élet – mit ehetünk?

A laktózérzékenységet és a cukorbetegséget is szokás civilizációs betegségnek tekinteni a lisztérzékenységgel együtt. De mégis mit ehetünk, ha liszttel készült ételeket nem?

Mik a tünetek?

A lisztérzékenységre sajnos fokozottan igaz, hogy nagyon nehezen diagnosztizálható, mert tünetei nagyon hasonlóak az egyéb, ideiglenes emésztőszerv-rendszeri megbetegedésekhez. A fő tünetek – a hányás, hasmenés, puffadás, étvágytalanság – megegyeznek egy átlagos gyomorrontás, a stressz, vagy éppen a laktózérzékenység tüneteivel. Alapos – és sajnos meglehetősen kellemetlen – vizsgálatsorozaton kell átesnie annak, aki meg akar bizonyosodni arról, hogy a szervezetébe kerülő glutén okozza a panaszait.

Gluténmentes ételek itt >>

Mit is kell tudnunk pontosan erről a betegségről?

A lisztérzékenyek szervezetében a glutén fogyasztását követően sérül a vékonybél nyálkahártyája, erősen roncsolódik a bélflóra, így a bekerülő tápanyag nem tud felszívódni. Emiatt az elsődleges tünetek mellett kialakul a csontritkulás, az erős fogyás, és a kóros alultápláltság. A betegségnek a mai napig nem ismerjük a kiváltó okát, de azoknál, akiknek a családjában előfordult, nagyobb eséllyel alakul ki a lisztérzékenység.

Gréti a héten otthon készített jégkását >>

Tiltólistás élelmiszerek

Sajnos az étel intoleranciák közül ezt a típust lehet a legnehezebben kezelni – gyógymódja ez idáig nem ismert, a tünetmentesség pedig csak élethosszig tartó diétával őrizhető meg. A diétából négy élelmiszert – a zabot, a rozst, a búzát és az árpát örökre el kell hagyni. Bár a tiltólista előre rövidnek tűnhet, ezek az élelmiszerek nemcsak a pékáruk és lisztek 95% -nak alapjai, de megtalálhatóak egyes húsipari termékben, félkész élelmiszerben és feldolgozott tejtermékekben is.

Gluténmentes ételek itt >>

Mit együnk helyette?

A lisztérzékenyek a négy felsorolt alapanyag és belőlük őrölt lisztek helyett választhatják a kukorica,szója, köles, hajdina, rizs, és sárgaborsó- őrleményeket, illetve a kereskedelemben beszerezhető gluténmentes lisztkeverékeket. És bár egy átlagos, otthonon kívüli étkezést is rendkívül megnehezíthet, ha valaki csak a felsorolt alternatív szénhidrát-forrásokat fogyaszthatja, öröm az ürömben, hogy hála az egyre szélesedő kereskedelmi kínálatnak, a saját konyhánkban bármilyen klasszikus fogást elkészíthetünk gluténmentes változatban.

Gluténmentes ételek itt >>

Ha klasszikus kenyerekről olvasnál, kattints ide >>

Háztartástan rovatunk megtanít, hogyan használd az élesztőt >>

A rovat korábbi cikkei >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...