A leves kétségtelenül az egyik legjobb komfortétel – különösen akkor, amikor beköszöntenek az őszi és téli napok. Egy tányér forró, krémes sütőtökkrémleves vagy egy tartalmas raguleves feldobhatja a hangulatot, és szinte bármilyen főétel mellé jól illik. De mindezeken túl is számos oka van annak, hogy a levesnek állandó helyet kellene biztosítanunk a heti menüben. Néhány táplálkozási szakértő szerint többször is ajánlott hetente kanalazni belőle. Nézzük meg, miért!

Egy tányérnyi tápanyag
A leves nemcsak az ízlelőbimbóknak nyújt élvezetet, hanem valódi tápanyagbomba is. Gondoljunk csak bele: a fazekat telepakoljuk zöldségekkel, sovány fehérjékkel és gabonákkal, tehát tulajdonképpen megtöltjük vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. A lassú főzés ráadásul segít lebontani a zöldségek kemény rostjait, így a tápanyagok könnyebben felszívódnak.
A szakértők elsősorban a teljes értékű alapanyagokból készült leveseket ajánlják, mert ezek egyetlen étkezés alatt is képesek sokféle fontos tápanyagot biztosítani.
Gondoljunk csak a lencselevesre, ami remek fehérje- és rostforrás, vagy a klasszikus csirkehúslevesre, amely szénhidrátokat, fehérjét és elektrolitokat is tartalmaz.
Laktat, mégsincs tele kalóriával
Lássuk be, sok olyan komfortétel van, ami ízletes és kényelmes, de valóságos kalóriabomba. (Gondoljunk csak egy adag sajtos tésztára!) A leves ugyanakkor egyszerre laktató és kiegyensúlyozott fogás, kalóriatöbblet nélkül. Magas víztartalma révén nagyobb a térfogata, így kevesebb kalóriával is jóllakunk.
A rostban gazdag hozzávalókkal – például babbal, árpával vagy leveles zöldekkel – készült levesek akár órákra is eltelítenek. Nem véletlen, hogy ezek a típusok gyakran jelennek meg súlycsökkentő étrendekben: segítenek elnyomni az éhséget, miközben biztosítják a test számára valóban szükséges tápanyagokat, anélkül, hogy megfosztanának minket az evés örömétől.
Az immunrendszer barátja
Elgondolkodtunk már azon, miért esküsznek olyan sokan a csirkehúslevesre, ha megfázásról van szó? Nos, van tudományos alapja ennek a hiedelemnek. A házi alaplevek, különösen a csontlevesek, gazdagok olyan ásványi anyagokban, mint a cink és a magnézium, amelyek ismertek immunrendszer-támogató hatásukról.
Ezenkívül a levesekben gyakran használt alapanyagok, mint a fokhagyma, a gyömbér és a kurkuma, természetes gyulladáscsökkentő, és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek.
Legyen szó megfázásról vagy csak téli fáradtságról, a leves finom módja az immunrendszer erősítésének.
Könnyen elkészíthető, és még könnyebb újramelegíteni
A leves tökéletesen beillik a meal-prep-tervekbe. Ha hétvégén készítünk egy nagy fazékkal, azzal egész hétre megoldhatjuk az étkezéseket. A levesek kiválóan tárolhatók – a legtöbbjük még finomabb is, ha egy-két napig áll, mivel az ízeknek van idejük összeérni. Az újramelegítés pedig pár perc alatt megvan, és a végeredmény olyan, mintha friss lenne.
A tartalmasabb levesek, mint a minestrone, a borsóleves vagy a chili, napokig eltarthatók. Az érzékenyebb, leveses fogások, mint a miso vagy a tojásleves, frissen a legjobbak, de előre is elkészíthetők, ha az összetevőket külön tartjuk.
Hidratálás mesterfokon
Sokan nem gondolnak a levesre, mint hidratációs forrásra, pedig ez is remek módja a folyadékbevitelnek. Közismert, hogy napi szinten legalább 2,5 liter folyadékot kellene fogyasztani – és a legtöbben ezt egyszerűen vízzel nem tudják megtenni. Itt jöhet képbe egy-egy tányér leves, ami nemcsak hidratál, de ezáltal támogatja az emésztést, a bőr egészségét és az energiaszintet is segít fenntartani.
A leves tehát egyetlen fogásban ötvöz számos előnyt: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető, sokoldalú, és jót tesz mind az egészségnek, mind az immunrendszernek. A többi már csak hab a tortán!
Még több életmódcikk itt: