Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lerántjuk a leplet! Tényleg olcsóbb a bolti, mint a házi?

Sokan állítják, hogy a bolti élelmiszer olcsóbb, mint a házi, de vannak olyanok is, akik ennek ellenkezőjét vallják. Megpróbáltunk utánajárni, melyik oldalnak van igaza.

A modern kor vívmánya, hogy rengeteg kényelmi termék kapható a boltokban. A legtöbb ember rá van kattanva ezekre az élelmiszerekre, egyrészt azért, mert tényleg időt lehet velük spórolni, másrészt pedig, mert sokak szerint olcsóbbak, mint a házilag készített változatok. Lehet, hogy ez néhány termék esetében tényleg így van, de az árak mellett érdemes azt is megnézni a címkéken, hogy mi is van bennük?

Ez is érdekelhet!

8 (kész)étel, amit nem szégyen a boltban megvenni, és nem házilag készíteni

Néhány népszerű élelmiszer esetében megpróbáltunk utánajárni annak, hogy tényleg olcsóbb-e a bolti változat. Olcsó vagy közepes árkategóriájú márka termékét hasonlítottuk össze a házilag készített termék előállítási költségeivel. A termékek márkáját nem tüntetjük fel, ahogy azt sem, hol vásároltuk őket. Emellett viszont fontos szem előtt tartani, hogy a címkén szereplő összetevőlistában mindig az az alapanyag szerepel az első helyen, amiből a legtöbb van egy termékben.

Az összehasonlításból természetesen nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, az inkább csak arra szolgál, hogy lássuk, a házilag készített dolgokkal sok esetben jobban járunk anyagilag és minőségileg is.

Májkrém

A májkrémet sokan szeretik, és a tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbben boltban szerzik be. Megnéztük, hogy a népszerű baromfikrémnek kihívója lehet-e a házilag készített májkrém.

Bolti májkrém összetevői: ivóvíz, baromfimáj 25%, sertés bőrös gyártási szalonna, baromfibőr, búzaliszt, szójaliszt, kukoricakeményítő, nitrites pác só keverék (étkezési só, tartósítószer: nátrium-nitrit), fűszerek őrölt mustármaggal

Házilag készített májkrém alapanyagai: 80 dkg csirkemáj (649 Ft/kg), 25 dkg margarin (339 Ft), 2 közepes db vöröshagyma (81 Ft), 6 gerezd fokhagyma (62 Ft), 2 közepes db tv paprika (200 Ft), 6 db koktélparadicsom (399 Ft), só ízlés szerint, bors ízlés szerint.

Ennyibe kerülnek: Az általunk vásárolt bolti szárnyasmájkrém kilós ára 1 985Ft, míg a házilag készült, szójaliszt- és búzalisztmentes változat körülbelül 1730 forint. Ebben az esetben tehát a házi olcsóbb, mint a bolti. A friss májkrém néhány napig tárolható a hűtőben, talán csak ez az egyetlen hátránya.

Majonéz

Manapság keveseknek jutna eszébe házi majonézt készíteni, amikor a boltban egy csomó kedvelt  márka van. 

Bolti majonéz összetevői: repceolaj (78%), víz, tojás és tojássárgája (7,9%), ecet, só, cukor, citromlé sűrítmény, antioxidáns (kalcium-dinátrium-EDTA), aromák, természetes paprikakivonat.

Házilag készített majonéz alapanyagai: 1 db tojás, 2 db tojássárgája (3db bio tojás 185 Ft), 1 teáskanál mustár, 1 csipet só, 1 csipet bors, 0.5 citromból nyert citromlé (1db 105 Ft), 300 ml napraforgó olaj (150 Ft).

Ez is érdekelhet!

Ez a legjobb 10 perces, házi majonézrecept

Ennyibe kerülnek: A házi majonéz esetében hat adagot kapunk, ami körülbelül 400-500 grammnak felel meg, ára körülbelül 450-500 forint. A jó minőségű bolti majonéz ára 2 225Ft/kg. A házi változat tehát ebben az esetben is olcsóbb, azonban fontos megjegyezni, hogy romlandóbb is a friss tojás felhasználása miatt.

Csirkemellsonka

A májkrémhez hasonlóan nagyon népszerű termék a szupermarketekben. Tudjuk, hogy otthon egy kicsit macerás az előállítása, de lehet, megéri a ráfordított időt. A paprikás változatot vettük górcső alá.

Bolti csirkemellsonka összetevői: csirkemell hús 70%, ivóvíz, pác-só keverék [étkezési só, tartósítószer (E250), csomósodást gátló anyag (E535)], szójafehérje, burgonyakeményítő, páckeverék [emulgeálószer (E451), dextróz, sűrítő anyag (E407), ízfokozó (E621), antioxidáns (E301), aroma], stabilizáló keverék [állati eredetű fehérje (csirke), sűrítő anyagok (E412, E407a, E417), stabilizátor (E450), étkezési só, dextróz, csomósodást gátló anyag (E535)], fűszerek, antioxidáns (E316), színezék (E120), impregnáló anyagok (karamell-és glükóz szirup, fűszerkivonatok, ivóvíz, növényi koncentrátumok, aroma, étkezési só, fűszerpaprika)

Házilag készített csirkemellsonka alapanyagai: 4 db csirkemell filé (1359 Ft/kg), 2 ek méz, 2 ek só, bors ízlés szerint, 4 db babérlevél, 4 ek fűszerpaprika, 2 tk füstölt pirospaprika.

Ennyibe kerülnek: A paprikás csirkemellsonka kilója 2990 Ft, az otthon készített változat igaz, hogy állagra és ízre is teljesen más, mint a boltié, de az ára ebben az esetben is olcsóbb, ha a fűszerekkel és egyéb hozzávalókat is nézzük, akkor körülbelül 1800-2000 Ft.

Lekvár

Szerencsére, a lekvárfőzés újra aranykorát éri, de így is előfordulhat, hogy télen egy-egy süti elkészítéséhez vásárolnunk kell egy üveggel. Mi most az eperlekvárból fogytunk ki. 

Bolti lekvár összetevői: eper (100%), almalé sűrítmény, citromlé sűrítmény, zselésítő anyag (pektinek)

Házilag készített lekvár alapanyagai: 1 kg eper (főszezonban 1200-1300 Ft/kg), 850 g cukor (229 Ft/kg), 1 citromból nyert citromlé (105 Ft)

Ennyibe kerülnek: A lekvárfőzés rengeteg befektetett energiával jár, de az otthon készített finomság kilója 1600-1800 Ft között mozog. A bolti lekvár abszolút egy kényelmi termék, összetevőiben nem sokban tér el a házitól. Itt tényleg azt fizetjük meg, hogy nem kell a konyhában állnunk órákig, Ezt figyelembe véve talán nem is tűnik olyan soknak a 2 940Ft/kg-os egységár.

Összegezve, a házilag készített élelmiszer szinte mindig olcsóbb, de ha azt nézzük, hogy a bolti változatban sok esetben vannak különböző adalékanyagok, akkor a frissen készített változattal mindenképp jobban járunk.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sarmakonya2
sarmakonya2 Sun, 2020-02-23 11:57

Egy kiló eperhez (vagy bármilyen gyümölcshöz) 85 deka cukor? :-o

Max. 20-25 deka per gyülmölcskilogramm.