Ez a legnagyobb baj a szuperegészséges mediterrán étrenddel

A mediterrán étrend az egyik legegészségesebb a világon, mégis van vele egy komoly probléma, amiről szakértők szerint nem beszélünk eleget.

Ha nagyjából bármilyen egészségtudatos embert, táplálkozási szakértőt, élelmiszerekkel foglalkozó kutatót megkérdezünk, melyik a legegészségesebb diéta a világon, a mediterrán étrendet fogja mondani. Nem csoda: kutatások sorra bebizonyították már, hogy a mediterrán étrend valóban jót tesz a szervezetnek, a magvakkal, halakkal, egészséges zsírokkal és sok-sok zöldséggel teli diétát számos tanulmány összefüggésbe hozta a krónikus betegségek, például a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a korai halálozás alacsonyabb kockázatával.

A Healthline cikke szerint azonban vannak problémák a klasszikus mediterrán étrenddel, amikről nem beszélünk eleget. Az egyik ilyen például az, hogy nem reprezentálja az egész mediterrán régiót. Hiába ez a neve, összesen 21 ország érinti a Földközi-tengert valamilyen szinten (Albánia, Algéria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Ciprus, Egyiptom, Franciaország, Görögország, Izrael, Olaszország, Libanon, Líbia, Málta, Monaco, Montenegró, Marokkó, Szlovénia, Spanyolország, Szíria, Tunézia és Törökország), és a mediterrán diéta csak egy töredékük étrendjét képviseli.

Elsősorban Olaszország, Görögország, Spanyolország és Dél-Franciaország konyhájára épül, és nem érinti a régió kelet-európai, közel-keleti és afrikai országait. Errefelé teljesen más a menü az asztalon – és csak azért nincs olyan jó hírük, mint a hagyományos mediterrán étrendnek, mert az eredeti kutatások során nem vizsgálták őket.

A mediterrán diéta túlmisztifikálása ezen felül azt a látszatot keltheti, hogy más országok tradicionális étrendje nem elég egészséges – ez azért is problémás lehet, mert sok helyen nem lehet hozzájutni a mediterrán étrend alapjait képező élelmiszerekhez, vagy ha igen, akkor sem frissen, és nem túl pénztárcabarát módon. Pedig a legtöbb nemzeti konyhában vannak olyan élelmiszerek, amelyekre lehet alkalmazni a mediterrán diéta sajátosságait, és így ugyanolyan egészséges étrendet összerakni, mint a görög, az olasz és a dél-francia régiókban. Az, hogy valaki nem eszik minden este halat és olívaolajat, nem jelenti azt, hogy étkezési szokásai nem táplálóak, vagy hogy nem tudja kihasználni a mediterrán diéta előnyeit.

A szakértők tehát azt mondják: a mediterrán étrend nagyon egészséges, de nem szabadna kizárnunk a többi nemzet tradicionális ételeit sem. Inkább az alapok, mint a konkrét ételek a lényeg: az egészséges zsírok, a sok fehérje és a teljes kiőrlésű gabonák az egészség kulcsa.

Forrásunk volt.


Még több diéta:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...