Ez a legnagyobb baj a szuperegészséges mediterrán étrenddel

A mediterrán étrend az egyik legegészségesebb a világon, mégis van vele egy komoly probléma, amiről szakértők szerint nem beszélünk eleget.

Ha nagyjából bármilyen egészségtudatos embert, táplálkozási szakértőt, élelmiszerekkel foglalkozó kutatót megkérdezünk, melyik a legegészségesebb diéta a világon, a mediterrán étrendet fogja mondani. Nem csoda: kutatások sorra bebizonyították már, hogy a mediterrán étrend valóban jót tesz a szervezetnek, a magvakkal, halakkal, egészséges zsírokkal és sok-sok zöldséggel teli diétát számos tanulmány összefüggésbe hozta a krónikus betegségek, például a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a korai halálozás alacsonyabb kockázatával.

A Healthline cikke szerint azonban vannak problémák a klasszikus mediterrán étrenddel, amikről nem beszélünk eleget. Az egyik ilyen például az, hogy nem reprezentálja az egész mediterrán régiót. Hiába ez a neve, összesen 21 ország érinti a Földközi-tengert valamilyen szinten (Albánia, Algéria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Ciprus, Egyiptom, Franciaország, Görögország, Izrael, Olaszország, Libanon, Líbia, Málta, Monaco, Montenegró, Marokkó, Szlovénia, Spanyolország, Szíria, Tunézia és Törökország), és a mediterrán diéta csak egy töredékük étrendjét képviseli.

Elsősorban Olaszország, Görögország, Spanyolország és Dél-Franciaország konyhájára épül, és nem érinti a régió kelet-európai, közel-keleti és afrikai országait. Errefelé teljesen más a menü az asztalon – és csak azért nincs olyan jó hírük, mint a hagyományos mediterrán étrendnek, mert az eredeti kutatások során nem vizsgálták őket.

A mediterrán diéta túlmisztifikálása ezen felül azt a látszatot keltheti, hogy más országok tradicionális étrendje nem elég egészséges – ez azért is problémás lehet, mert sok helyen nem lehet hozzájutni a mediterrán étrend alapjait képező élelmiszerekhez, vagy ha igen, akkor sem frissen, és nem túl pénztárcabarát módon. Pedig a legtöbb nemzeti konyhában vannak olyan élelmiszerek, amelyekre lehet alkalmazni a mediterrán diéta sajátosságait, és így ugyanolyan egészséges étrendet összerakni, mint a görög, az olasz és a dél-francia régiókban. Az, hogy valaki nem eszik minden este halat és olívaolajat, nem jelenti azt, hogy étkezési szokásai nem táplálóak, vagy hogy nem tudja kihasználni a mediterrán diéta előnyeit.

A szakértők tehát azt mondják: a mediterrán étrend nagyon egészséges, de nem szabadna kizárnunk a többi nemzet tradicionális ételeit sem. Inkább az alapok, mint a konkrét ételek a lényeg: az egészséges zsírok, a sok fehérje és a teljes kiőrlésű gabonák az egészség kulcsa.

Forrásunk volt.


Még több diéta:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...