A tökéletes étrend – mediterrán diéta

Tészta.

A diéta, ami nem a fogyásra, hanem az egészségre épít, mégis észrevétlenül tünteti el a zsírpárnáinkat, arról nem is beszélve, hogy a háziorvosunk is nagyot fog nézni a tökéletes vérképünk láttán!

Változtass..

Számos diéta, reménytelen próbálkozás, keservesen leadott, majd pillanatok alatt visszakúszó kilók után ráeszmélünk, hogy mit sem érnek a hókuszpókuszok, csodadiéták és zsírbontó kapszulák. Kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy az evés létszükségletünk és mint ilyen, kimondottan élvezetes is. A kulcs a hosszú távra szóló életmódváltásban rejlik, de senki ne gondoljon arra, hogy az egészséges étrend csak nyers zöldségek rágcsálására épül. A mediterrán diéta megreformálja az étkezési szokásainkat!

Nyáron kezdjünk neki!

Régóta tudjuk, hogy a Földközi-tenger környékén élőknél sokkal kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, ennek oka pedig a táplálkozásban (is) keresendő. A mediterrán étkezést gyakran azonosítják az olasz konyhával, nem véletlenül, számos fogás eredeztethető az itáliai konyhából. Alkalmasabb évszakot nem is találhatnánk az új életmód kipróbálására, ez a komplex étkezési rituálé ugyanis elsősorban a friss idényzöldségekre és gyümölcsökre épít. Ezekből érdemes minden étkezéskor fogyasztani, de legalábbis fokozatosan szoktatni szervezetünket a feldolgozatlan élelmiszerekhez. Ráadásul ilyenkor jó eséllyel sokkal kevesebb vegyszermaradvány kerül a testünkbe, hiszen a szezonális, helyben termett alapanyagokat kevésbé kezelik, ellentétben import társaikkal.

Még több olasz ételrecept itt >>

A titok nyitja...

A telítetlen zsírsavak és a fehérjebevitel szintén szerves része az étrendnek. Ezeknek fedezésére heti egyszer halat, másik alkalommal pedig szárnyasokat követel meg a mediterrán étkezés. A vörös húsokat alapvetően kerüli, de havi 1-2 alkalommal fogyaszthatunk belőlük, ha nagyon megkívánnánk mondjuk egy szaftos marhahúst. Mindennek a kulcsa a jó minőségű, eredetmegjelöléssel ellátott olívaolajban rejlik! Ebből nem árt beszereznünk elsőosztályú terméket, ugyanis a valódi olívaolaj erősen támogatja az immunrendszerünket, kordában tartja a koleszterinszintünket, mert az egyszeresen telített zsírsavak egészségesebbek a telített társaiknál.

  • Kisebb mennyiségben jöhetnek magok, csírák, a diófélék, s mivel az olasz gasztronómiából inspirálódik a mediterrán étrend, így a pasta, azaz a tésztafélék is nyugodt szívvel beépíthetők a mindennapok ételei közé, de legyünk tekintettel arra, hogy teljes kiőrlésű durumbúzából készült terméket vásároljunk.
  • Kevés tejtermék, sovány sajtok is zöld utat kapnak, illetve a heti maximum négy tojás elfogyasztása és némi vörösbor szintén engedélyezett a diétában.
  • Az elmúlt években a fogyókúrázok közellenségeként a burgonyát állíották be, a mediterrán étkezés viszont támogatja a fogyasztását.
  • Desszertként általában friss, lédús gyümölcsök javallottak, heti egynél többször viszont ne fogyasszunk cukrozott süteményeket és csokoládékat.

Lassan járj, tovább élsz...

Keleten a pastát általában csicseriborsóval helyettesítik, meg persze sokkal több helyi, jellegzetes fűszert alkalmaznak. A mediterrán diéta – mint ahogy föntebb is írjuk – nem a turbódiéták ügyefogyott sorába szeretne betagozódni, de biztosak lehetünk benne, hogy heti minimum háromszori mozgással kombinálva pár hónap múltán testünk látványos átalakulásásra számíthatunk, javul a közérzetünk és pár, állandónak hitt betegségtől, bőrbajtól is elbúcsúzhatunk.

Még több spanyol ételrecept itt >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Ennyivel növekedtek egy év alatt az élelmiszerárak

Részletes beszámolót készített a Központi Statisztikai Hivatal arról, hogyan változtak az árak az elmúlt egy évben. Hétről hétre egyre több helyen olvasható az, milyen ütemben növekednek az élelmiszerárak, most pedig az is kiderült, mennyivel drágább ma ételt vásárolni, mint egy évvel ezelőtt.

Nosalty

További cikkek