A tökéletes étrend – mediterrán diéta

Tészta.

A diéta, ami nem a fogyásra, hanem az egészségre épít, mégis észrevétlenül tünteti el a zsírpárnáinkat, arról nem is beszélve, hogy a háziorvosunk is nagyot fog nézni a tökéletes vérképünk láttán!

Változtass..

Számos diéta, reménytelen próbálkozás, keservesen leadott, majd pillanatok alatt visszakúszó kilók után ráeszmélünk, hogy mit sem érnek a hókuszpókuszok, csodadiéták és zsírbontó kapszulák. Kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy az evés létszükségletünk és mint ilyen, kimondottan élvezetes is. A kulcs a hosszú távra szóló életmódváltásban rejlik, de senki ne gondoljon arra, hogy az egészséges étrend csak nyers zöldségek rágcsálására épül. A mediterrán diéta megreformálja az étkezési szokásainkat!

Nyáron kezdjünk neki!

Régóta tudjuk, hogy a Földközi-tenger környékén élőknél sokkal kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, ennek oka pedig a táplálkozásban (is) keresendő. A mediterrán étkezést gyakran azonosítják az olasz konyhával, nem véletlenül, számos fogás eredeztethető az itáliai konyhából. Alkalmasabb évszakot nem is találhatnánk az új életmód kipróbálására, ez a komplex étkezési rituálé ugyanis elsősorban a friss idényzöldségekre és gyümölcsökre épít. Ezekből érdemes minden étkezéskor fogyasztani, de legalábbis fokozatosan szoktatni szervezetünket a feldolgozatlan élelmiszerekhez. Ráadásul ilyenkor jó eséllyel sokkal kevesebb vegyszermaradvány kerül a testünkbe, hiszen a szezonális, helyben termett alapanyagokat kevésbé kezelik, ellentétben import társaikkal.

Még több olasz ételrecept itt >>

A titok nyitja...

A telítetlen zsírsavak és a fehérjebevitel szintén szerves része az étrendnek. Ezeknek fedezésére heti egyszer halat, másik alkalommal pedig szárnyasokat követel meg a mediterrán étkezés. A vörös húsokat alapvetően kerüli, de havi 1-2 alkalommal fogyaszthatunk belőlük, ha nagyon megkívánnánk mondjuk egy szaftos marhahúst. Mindennek a kulcsa a jó minőségű, eredetmegjelöléssel ellátott olívaolajban rejlik! Ebből nem árt beszereznünk elsőosztályú terméket, ugyanis a valódi olívaolaj erősen támogatja az immunrendszerünket, kordában tartja a koleszterinszintünket, mert az egyszeresen telített zsírsavak egészségesebbek a telített társaiknál.

  • Kisebb mennyiségben jöhetnek magok, csírák, a diófélék, s mivel az olasz gasztronómiából inspirálódik a mediterrán étrend, így a pasta, azaz a tésztafélék is nyugodt szívvel beépíthetők a mindennapok ételei közé, de legyünk tekintettel arra, hogy teljes kiőrlésű durumbúzából készült terméket vásároljunk.
  • Kevés tejtermék, sovány sajtok is zöld utat kapnak, illetve a heti maximum négy tojás elfogyasztása és némi vörösbor szintén engedélyezett a diétában.
  • Az elmúlt években a fogyókúrázok közellenségeként a burgonyát állíották be, a mediterrán étkezés viszont támogatja a fogyasztását.
  • Desszertként általában friss, lédús gyümölcsök javallottak, heti egynél többször viszont ne fogyasszunk cukrozott süteményeket és csokoládékat.

Lassan járj, tovább élsz...

Keleten a pastát általában csicseriborsóval helyettesítik, meg persze sokkal több helyi, jellegzetes fűszert alkalmaznak. A mediterrán diéta – mint ahogy föntebb is írjuk – nem a turbódiéták ügyefogyott sorába szeretne betagozódni, de biztosak lehetünk benne, hogy heti minimum háromszori mozgással kombinálva pár hónap múltán testünk látványos átalakulásásra számíthatunk, javul a közérzetünk és pár, állandónak hitt betegségtől, bőrbajtól is elbúcsúzhatunk.

Még több spanyol ételrecept itt >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!