5 okos tipp, hogyan hűtsd le magad, ha nincs pénzed légkondira

A légkondi drága, a beszerelése macerás? Szerencsére, számos olyan házi praktika van, ami segít, hogy a kánikulában nélküle is kellemesen hűsölhessünk.

A legegyszerűbbnek tűnő, már-már kézenfekvő praktikákon túl olyan ötleteink is vannak, amik elsőre talán nem jutnak eszünk, de ha egyszer kipróbáljuk őket, akkor egy életre bekerülnek a kelléktárunkba.

Ne engedd be a fényt

via GIPHY

Egy közelmúltban olvasott cikk szerint a nemkívánatos hő 30 százaléka az ablakokon keresztül tör be otthonunkba, amit nagyszerűen ki lehet védeni, ha jól használjuk a redőnyöket és a függönyöket. A redőnyöknek hála megakadályozhatjuk, hogy egy mini üvegház legyen a lakásból. Ez a trükk főként a déli és nyugati tájolású ablakoknál jöhet jól.

Kézi ventillátor

Elemes, kicsi, kézre áll, ott hűt, ahol éppen szeretnéd? Kellenek ennél meggyőzőbb érvek a használatához? Mindenhová magaddal tudod vinni, és ha gondoskodsz elem utánpótlásról is, akkor egészen biztos, hogy nem fog soha cserben hagyni. Ráadásul használhatod tölthető elemekkel is, így a környezettudatosságra sem lesz panasz.

Figyelj a testedre, ne a lakásra

Azzal, hogy a lakás hőmérséklete helyett a saját testedre figyelsz, sokkal jobban jársz. Igyál hűsítő, jeges italokat és vesd be nagyanyáink jó öreg borogatós technikáját: tegyél a csuklóidra és a nyakadba egy-egy vizes kendőt. A különösen meleg napokon válassz jól szellőző, pamutból vagy lenből készült ruhákat, amik jól szívják az izzadságot, ugyanakkor jól szellőznek és melegben is kellemes őket viselni.

Kezdetnek készítsd el kedvenc epres-mentás jéghideg zöld teánkat:

Aludj minél alacsonyabban

A meleg felfelé száll, így például ha hálószobád az emeleten van, akkor költözz le a földszintre aludni, vagy ha megfelelőek a körülmények, akkor akár bevállalhatod a pincét is.

Zárd be az ajtókat

Csukd be az ajtókat azokban a szobákban, amiket éppen nem használsz, így elkerülheted, hogy kiszökjön a hűsebb levegő. Amiket nappal zárva tartottál, ott este, ill. éjszaka érdemes szellőztetni, esetleg egy kis óvatos kereszthuzatot is csinálni, hogy természetes módon áramoljon és cserélődjön a levegő.

Ezeket olvastad már?

via HuffPost

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!