Kiadták a riasztást! Ezekre figyelj oda a hőség idején!

Szerdán életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés ma 0 órától vasárnap éjfélig lesz érvényben.

Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolta, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon, ügyeljünk a fokozott folyadékfogyasztásra.

Hűsítő italok:

Figyelmeztettek továbbá arra, hogy a déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Ingyen ásványvizet biztosítanak a vonattal utazóknak

Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron, vidéken a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi, a békéscsabai, a szegedi, a kecskeméti, a szolnoki, a győri, a pécsi, a nagykanizsai, a zalaegerszegi, a siófoki, a veszprémi, a tapolcai és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatra várakozók.

Déltől egészen a hőségriasztás végéig ingyen ásványvizet biztosít utasainak a MÁV-Start a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon.

Ajánlásukban az is olvasható, hogy védjük a bőrünket naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal, és még néhány percre se hagyjunk gyermekeket, továbbá házi kisállatokat parkoló autóban.

A kánikula idején érdemes néhány fontos lépést megtenned:

  • igyál sok folyadékot!
  • fogyassz könnyű ételeket, és ha sokat izzadsz, pótold a sóveszteséget
  • ha már mindenképp az utcára kell menned, tartózkodj sokat árnyékban
  • ha kisállatod van, ne hagyd őt a forró lakásban, a nap folyamán többször cseréld az ivóvizét

Ezektől a cselekvésektől pedig tartózkodj a nagy melegben:

  • testi megerőltetés
  • alkoholfogyasztás
  • zsíros ételek fogyasztása

Ne feledd, hogy a tartós hőség az egészséges szervezetnek is extrém igénybevételt jelent, és az autózók koncentrációját is negatívan befolyásolhatja!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek