7 kellemetlen hatás, amit a légkondi okozhat

A légkondi jó megoldásnak tűnhet, ha odakint tombol a nyári hőség, azonban nem szabad túlzásba vinni a használatát, mert akár egészségügyi gondokat is okozhat. Mutatjuk, mit csinálj inkább helyette.

Egyre többen használunk légkondit a forró nyarak ellen: otthonra is beszerelünk egyet, az irodában alapból felkapcsoljuk, ha bent vagyunk, van, hogy az egész napot egy lehűtött szobában töltjük. És míg ez egyáltalán nem hangzik rossz dolognak, a légkondinak igenis lehetnek negatív hatásai. Most az ijesztgetés helyett inkább szeretnénk megosztani néhány alternatív javaslatot, amivel kevésbé károssá tehető a klíma használata.

Ezt teszi veled a túl sok légkondi

Befolyásolja a levegő minőségét

Mivel egy géppel hűtjük a levegőt, nyilván ennek a levegőnek át kell mennie az említett masinán. Éppen ezért nagyon oda kell figyelnünk a légkondinkra, rendszeresen tisztítanunk kell, különben a hűtéssel ronthatjuk a levegő minőségét.

Kiszárítja a bőrt

Amikor a légkondi lehűti a szobát, azt úgy teszi meg, hogy csökkenti a helyiség páratartalmát. Ez azonban azt is jelenti, hogy szárazabbá teszi a levegőt, ami végső soron az emberi bőrt is szárítja.

Kiszárítja a szemeket

Nemcsak a bőröd, hanem a szemeid is kiszáradhatnak, ha túl sokáig ülsz légkondicionált szobákban. Ez fájdalmat és nehézkes látást is okozhat.

Irritálja a légutakat

Ha hosszan ülsz légkondival hűtött szobákban, azt a légutaid is nehezen veszik. Ha kapar a torkod, esetleg irritáltak a száj- vay orrnyílásaid, akkor érdemes lehet csökkenteni a klíma használatát.

Fejfájást okozhat

A nem megfelelően tisztított klímarendszer mellett eltöltött hosszabb idő akár fejfájást is okozhat. Mivel az agyunk nem jut kellő minőségű oxigénhez.

Nehezíti a hőhöz való hozzászokást

Minél több időt töltesz egy hűtött szobában, annál nehezebben fogod majd viselni a hőingadozásokat és összességében a nem szinten tartott hőmérsékleteket. Még a nem túl extrém hőfokok is kellemetlenebbül hatnak majd.

Ronthat az allergia tünetein

Szintén a koszos klíma nagy veszélye: ha nem tisztítjuk rendszeresen, könnyen ronthatunk az allergiánkon, amennyiben a pollen vagy más anyag bekerül a gépbe.

Mit tehetünk ellene?

  • Ha rendszeresen használsz légkondit, szellőztess minden nap reggel és este. Így a levegő minőségét is javítod, kiegyenlíted a páratartalmat is.
  • Ne használd egész nap a klímát, inkább időszakosan kapcsold be. Ezzel fokozatos, nem túl hirtelen lehűlést érhetsz el.
  • Ne kapcsold extrémen alacsony hőmérsékletre a rendszert, még akkor se, ha kint nagyon meleg van.
  • Rendszeresen tisztitsd vagy tisztíttasd ki a légkondit, hogy elkerüld a fenti problémák nagy részét.

Forrásunk volt.


Nyáron is figyelj az egészségedre:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 ínycsiklandozó uzsonna, ami forrólevegős sütőben készül

Az uzsonna általában egy egyszerű szendvicset vagy egy gyorsan bekapott kekszet és almát jelent, de az airfryer segítségével ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle. A forrólevegős sütővel ugyanis gyorsan és egyszerűen készíthetünk változatos, isteni és tápláló uzsonnákat, amelyeket akár könnyedén magunkkal is vihetünk.