Így légkondizz okosan – Az orvos tippjei a nagy hőségre

Tombol a nyári meleg, aki pedig teheti, a nap legforróbb óráiban odanyúl a légkondi távirányítójáért, hogy egy kicsit elviselhetőbb legyen a nagy meleg. A klíma igazán jól jöhet a kánikulával terhelt napokon, de nem érdemes ész nélkül használni, mert azzal akár árthatunk is egészségünknek.

Légzési panaszok, szem-, torok- és orrnyálkahártya szárazság, megfázásos, allergiás tünetek, kötőhártya-gyulladás, fogfájás, nyak- és térdfájás - ugye nem ezek jutnak eszünkbe elsőként, ha egy forró nyári napon a légkondicionáló kapcsolója után nyúlunk?

Bár nem sok jobb dolog van, mint egy hosszú nap után végre hazaérni a jól „lehűtött lakásba”, vagy akár napközben az irodában a kint tomboló hőséggel dacolva békésen dolgozni. Azonban jó, ha tudjuk, mint szinte mindenben, itt is fontos a mértékletesség.

Dr. Kanizsai Pétert, a Rózsakert Medical Center sürgősségi orvosát kértük meg arra, foglalja össze nekünk, milyen betegségek forrása lehet, illetve lehet-e egyáltalán „egészségesen” klímázni.

Túlhűtés, meghűlés

Könnyen eshetünk abba a hibába, hogy míg a külső hőmérséklet meghaladja a 30 fokot, olyan helyiségben (vagy akár gépkocsiban) tartózkodunk, ahol akár 10 fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet. A nagy különbség miatt könnyen alakulhat ki meghűlés, megfázás, beindulhat az orrfolyás, tüsszögés. A legjobb, ha a két hőmérséklet között körülbelül 5- 8 Celsius fok különbség van.

Nyak- és hátfájás

A tartósan hideg levegő – főként, ha az célzottan felénk irányul – gyakran izom- és ízületi fájdalmat okozhat. Ez kimondottan a nyakat, a vállakat és a térdeket érintheti.

Száraz levegő, légzési panaszok, szempanaszok

A száraz levegő légzési panaszokat, légszomjat, a szem, a torok és az orrnyálkahártyák szárazságát, irritációját, de akár kötőhártya-gyulladást is okozhat.

Fogfájás

Az esetleges lappangó gyulladás könnyebben belobbanhat a jelentős hőmérséklet-különbség hatására, fájdalom, valamint arcduzzanat formájában jelentkezhet.

Baktériumok és gombák a berendezésben

A klímaberendezés azt a levegőt forgatja, hűti és szűri, ami az adott helyiségben van, nem cseréli ki friss levegővel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szűrőrendszere rendszeresen legyen karban tartva, tisztítva. Ha nem kellően tiszta, a zárt rendszerben könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, vírusok és gombák, viszonylag ritkán előforduló, de annál komolyabb megbetegedést okozva:

  • Legionellózis, vagy más néven légiós betegség: a levegőbe porlasztott, Legionella baktériummal fertőzött vízcseppek okozzák. Influenzához hasonló tünetekkel, magas lázzal, fejfájással, gyengeséggel, rossz közérzettel jár. Kezeletlen, súlyosabb esetben szepszis (népiesen szólva „vérmérgezés”) alakulhat ki belőle.
  • Pontiac-láz: a légiós betegség enyhébb változata, amely influenza jellegű panaszokkal, hidegrázással, rossz közérzettel, magas lázzal, izom- és ízületi fájdalommal jár.
  • Gombás fertőzések: A nedves közeg kiváló táptalaja a különféle gombáknak, a spórák a légutakba jutva, főleg alsó légúti megbetegedést és tüdőgyulladást okozhatnak.

Hasznos tippek klímázáshoz:

  • Ügyeljünk a túlhűtés elkerülésére, a két hőmérséklet közötti különbség 5, maximum 8 fok között legyen!
  • A berendezésből kiáramló levegő lehetőség szerint ne érje közvetlenül az arcunkat és a testünket!
  • A klímát évente kétszer tisztítsuk, vagy tisztíttassuk ki!
  • Mivel a helyiségben lévő levegőt forgatja át, ezért ne feledkezzünk meg a rendszeres szellőztetésről!
  • Mindig legyen nálunk egy vékony kardigán, pulóver, ezzel védekezni tudunk a meghűlés ellen!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 retro kiegészítő a nagymama konyhájából, ami ma is menő

Emlékszel még arra, milyen volt a nagymama konyhája? Cirádás díszítéssel megfestett tányérok, furcsa mintával hímzett feliratos falvédő, színes szalagfüggöny – a sort pedig még vagy egy tucat régi kiegészítővel tudnánk folytatni. Vajon ezek a dolgok tényleg divatjamúltak már, vagy egy kis kreativitással akár még egy mai, modern konyhát is fel tudnak dobni?