Ez az 5 legjobb és az 5 legrosszabb élelmiszer a környezetre nézve

Biztosan hallottad már, hogy a legtöbbet az átlagember azt teheti a klímaváltozás ellen, hogy megfelelően étkezik: kevesebb állati eredetű terméket, és olyat, aminek nem kell sokat utaznia, amíg a tányérjához ér. Az alábbiakban végigvesszük, hogy mivel tehetsz a legjobbat, és mivel a legrosszabbat a környezetnek.

Hetente több száz döntést hozunk az étkezésünkkel kapcsolatban, és éppen ideje volna, ha ezekbe a döntésekbe beleszámolnánk azt is, hogy melyik élelmiszer tesz jót a környezetnek, és melyik károsítja azt. Nem mindegy, hogy milyen hatással van egy-egy alapanyag a természetre – az alábbiakban az öt legjobb és öt legrosszabb eshetőséget vesszük sorra.

Sok kedvencünk szerepel a "tiltólistán"!

Egyél kevesebbet ezekből!

Vörös húsok

A marha és a bárány húsa nagyon magas szénlábnyommal rendelkezik – egy kiló marhahús előállítása például 60 kilogramm üvegházhatású gáz kibocsátásával jár együtt. Ráadásul a mérsékelt vöröshús-fogyasztás a szív- és érrendszernek is jót tesz.

Sajt

Ha szereted a sajtot, biztos nem érint túl jól, hogy ez az élelmiszer éppen csak hogy nem éri el a vörös húsok környezetszennyező szintjét. Ennek az az oka, hogy a sajttermeléshez rengeteg tehén kell, amelyek viszont híresek arról, hogy nagyobb mennyiségű metánt engednek a levegőbe, ami egy erősen felmelegedést okozó gáz.

Csokoládé

Most, hogy a vörös húsról és a sajtról is le kell mondanod, jöjjön egy következő toplistás: a csoki sem a leginkább környezetkímélő ételek egyike. A csokoládégyártás részben felelős ugyanis az esőerdők irtásáért, valamint nagyobb mennyiségű széndioxid-kibocsátásért is.

Messziről érkező friss áruk

Ha az ételnek nagy utat kell megtennie ahhoz, hogy a tányérodra kerüljön, jó eséllyel nagyon sok károsanyag-kibocsátás fűződik hozzá. Az avokádó például, hiába egészséges, nagyon messziről jön, így soha nem lesz környezetbarát. A legjobb, ha ezeket a termékeket egyáltalán nem fogyasztod, de már az is sokat segít, ha drasztikusan csökkented a belőlük bevitt mennyiséget.

Kávé

Nem véletlen, hogy azzal fenyegetnek minket, a klímaváltozással a kávé is eltűnik majd: kutatások kimutatták, hogy a kávétermesztés minden egyes kilója nagyjából 17 kilogramm szén-dioxidot bocsát ki a levegőbe.

Ebből egyél többet!

Alga

Az alga kifejezetten környezettudatos táplálék, egy kutatás szerint a bolygó oxigéntermelésének feléért felelős. Fontos zsírsavakat tartalmaz, tele van C-vitaminnal és jóddal. Ráadásul remek növényi fehérjeforrásról is beszélünk. A WWF szerint az egyik legjobb jövőbeli ételalapanyag lehet a környezetre nézve.

Hüvelyesek

Azon túl, hogy remek fehérjeforrásról beszélünk, a hüvelyes növények képesek nitrogént elvonni a környezetből, és a növény számára használható formába alakítani. Nagyon jól tudják hasznosítani továbbá a talaj közeli párolgást, így nem olyan vízigényesek.

Zöldleveles zöldségek

A kelkáposzta, spenót, borsmustár és társaik nemcsak divatos szuperkaják, hanem az egyik legfenntarthatóbb módon termesztett zöldségeknek is nevezik őket. A szervezetnek nagyon jót tesznek, tele vannak A-, C-, E- és K-vitaminnal, valamint antioxidánsokban gazdagok.

A leveles zöldségekkel nem lőhetsz mellé!

Gombák

A gombák olyan helyeken is megélnek, ahol a legtöbb növény nem – például elszáradt, lebomló növényeken is. A termesztésük nagyon alacsony károsanyag-kibocsátással jár, és alig igényelnek vizet. A gombáknak több mint kétezer, ember számára is fogyasztható fajtája van, így még változatosak is.

Gabonafélék

Szerencsére az olyan laktatóbb, tartalmasabb alapélelmiszerek sem tesznek nagyon rosszat a bolygónak, mint a búza vagy a rozs, kilogrammonként mindössze nagyjából 1,4 kilogramm szén-dioxid kibocsátásáért felelnek termesztés közben. Nem véletlen, hogy ezek a növények évezredek óta az emberiség alapellátását képezik a világ legtöbb területén.


Az egészséges táplálkozás és a környezetvédelem fontos számunkra. Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!