Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A gombák forradalma – Így menthetnénk meg a Földet a jelentéktelennek tűnő élőlényekkel

Mit tudunk azon civilizációkról, amelyekre a mi létünk is épül? Milyen lehetőségek rejlenek a gombák világában, ha nem evésre használjuk őket?

Az ökoszisztéma egy összetett, önszabályozó rendszer. Ennek alapját alkotja a gombák társadalma, amelyet – valljuk be őszintén – teljes közöny és tudatlanság övez. Pedig a gombák „a természet nagy, molekuláris bontói, a talaj varázslói” – mondta Paul Stamets mikológus. Évtizedes kutatások után minimum hat módját tudja megmutatni, miként menthetnék meg a Földet.

1. OLAJFOLTOK FELTAKARÍTÁSA

 
Stamets egy kísérletében bemutatta, miként képesek a gombák megújítani és termőképessé tenni egy dízel- és kőolajmaradványokkal szennyezett földkupacot. Az enzimek a szénhidrogéneket átalakították szénhidráttá, azaz gombacukorrá, és a szemétdomb egy laskagombaheggyé változott pár hét leforgása alatt. A gombák aztán spórákat hoztak, a spórák odavonzották a rovarokat, a rovarok lepetéztek, a lárvákra megérkeztek a madarak, ők hozták magukkal a magvakat, a magok kikeltek, és hamarosan a terep egy kis oázissá változott, egy zöldellő dombbá.
 
 
 

2. FARMOK ÉS GYÁRAK SZENNYEZŐDÉSEINEK FELSZÁMOLÁSA

A mikológus professzor szerint ugyanez a logika működhet vegyi szennyeződések és baktériumtenyészetek esetén: „Felfedeztem a jutazsákokat (a bunkercsírát), amibe micéliumot [gombafonalat] teszünk. A viharhordalékokat felhasználva foghatjuk ezeket a jutazsákokat, és lerakhatjuk egy farm vízkivezetéséhez, ami kólibaktériumokat és egyéb szennyeződéseket tartalmaz, vagy egy gyárhoz, ahol vegyi mérgek vannak, és ezzel természeti élőhelyeket állíthatunk helyre.”
 
 
 

3. RADIKÁLIS GYÓGYERŐ

Stamets részt vett az Amerikai Védelmi Intézet Bioshield-programjában is. Csiperkegombákat tesztelve kimutatták, hogy az ezekből kivont természetes hatóanyag-kivonat a leghatásosabb gyógyír a himlővírusok és még inkább az influenzavírusok ellen (H1N1 stb.). Az egyik ilyen szuperfegyver a fomitopsis officinalis, avagy agarikon. Ez is egy csiperkeféle, amely őserdőkben él, akár százéves példányai is vannak, ám rendkívül ritka. A gyógyhatása miatt is kimondható, hogy megőrzése természetes környezetében, az esőerdőkben létfontosságú.
 
 
 

4. KÜZDELEM A ROVAROK ELLEN

 
A rovarölő gombafajták egyikén kísérletezve Stamets-nek sikerült kifejlesztenie egy olyan spóramentes kultúrát, amelyet a lóhangyák, tűzhangyák és termeszek nemhogy elkerülnek, hanem egyenesen a királynőjükhöz visznek. Egy hét múlva a házát romba döntő, szétforgácsoló horda halott volt, és a házat soha többé nem volt képes semmi invázió alá venni. Olyan gombafegyvereket is készített, amellyel képessé vált más útra terelni a rovarokat (gondoljunk csak bele ennek egyéb előnyeibe). Szabadalmai forradalmasíthatják a rovarirtó ipart.
 
 
 

5. ÚJRAZÖLDÍTENI A BOLYGÓT

 
A Life Box nem más, mint egy életadó kartondoboz. Egy átlagos kinézetű kartondoboz, amelynek falába Stamets több száz famagot, gombát és spórát ágyazott. Ezt elég csak beásni a legközelebbi talajba, öntözni, és máris hajtani kezdenek a nyír-, éger-, fenyő-, bürök és cédrusmagok a hozzáadott micéliumnak köszönhetően. Ha ezután ilyen dobozokban kapnánk meg a könyvcsomagunkat, a tévét vagy a cipőnket, öröm lenne elhajigálni a papírhulladékot a város határában, mert a cellulóz hamarosan átalakulna gombacukorrá, és a cipősdobozokból egész erdők nőnének ki.
 
 
 

6. BIOBENZIN

Végül a hatodik gombapotenciál az energiakrízishez kapcsolódik. A bioetanol gyártása nem új keletű. Alapanyagát vagy magas cukortartalmú, ún. „energianövények” (például cukorrépa, cukornád), vagy más keményítőtartalmú növények (kukorica, búza, burgonya stb.) adják, esetleg cellulóz tartalmú növények (fa, fűfélék, gabonaszárak, szalma). Stamets szerint cellulózból közvetlenül etanolt előállítani „biológiailag unintelligens dolog”, márpedig az energiaválság kezeléséhez „ökológiailag okosnak kell lenni”, ezért egy fenntartható megoldást kell kialakítani. Ha micéliumot használnának közvetítőként, az természetes módon alakítaná át a cellulózt gombacukorrá. „Szénbankokat építünk a Földön, és megújítjuk a talajt.”
 
 

KONKLÚZIÓ

Paul Stamets nemrégiben a TED-en beszélt felfedezéseiről, az angol nyelvű beszámoló még rengeteg érdekes információt tartalmaz. 

 

 

 
Stamets végkövetkeztetése az, hogy bár a hatodik nagy kihalás okozói mi vagyunk, ám ha nem akarunk áldozataivá is válni, akkor társulnunk kell a gombafajokkal, mert a segítségükkel megmenthetjük a Földet. Persze ehhez át kell alakítani a gondolkodásunkat. Mindenekelőtt nyitottá kell válni az olyan alternatív megoldásokra, amilyenek kialakításán ő is fáradozik.
 

Ez is érdekelhet: 

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!