Mutatjuk az ünnepi szezon leghizlalóbb italait

Talán nem is gondoltad volna, hogy a kedvenc karácsonyi italodban több kalória lehet, mint egy szelet ünnepi sütiben...

Akik kicsit is törekedek arra, hogy odafigyeljenek a súlyukra, rettegve gondolnak a karácsonyi terülj-terülj asztalkámra. A kutatások ráadásul azt mutatják, hogy az italokból származó kalóriamennyiséget gyakran nem követjük úgy nyomon, mint az ételekben lévő tápanyagokat. Pedig ha hiszed, ha nem, az ünnepi vacsora alatt nagy eséllyel közel azonos mennyiségű kalóriát iszol meg, mint amennyit megeszel. Persze ez nem azt jelenti, hogy el kell felejteni a kedvenc italodat, csupán azt, hogy érdemes a bevitt kalóriáknál ezekkel is számolni. Nézzük, egy-egy ital hozzávetőleg mennyi kalóriát tartalmaz!

A tojáslikőr készülhet kókusztejjel is

Tojáslikőr

Kalóriaszám: 340–435 / adag

Akik odavannak a tojáslikőrért, azoknak egy pohárnyi elengedhetetlen az ünnepi szezonban – ha azonban ez az egy pohárnyi megvolt, érdemes az üveg kupakját alaposan ráhúzni. Ugyanis a tojáslikőr igen magas kalóriatartalommal rendelkezik, egy pohárnyi tápértéke akár 400 feletti is lehet, úgy, hogy eközben 20-30 gramm zsírt is tartalmaz. Ez nem is csoda, hiszen az ital tojássárgájával, cukorral, tejjel és tejszínnel készül.

Borsmentás-csokis kávé

Kalóriaszám: 240–540 / adag

Nem kérdés, hogy a csokoládé és a menta élvezhetőbbé varázsolhatja az ünnepi kávédat, de ez sajnos azt is magával hozza, hogy az egekig emelkedhet a kávéd kalóriatartalma, és akár 500 kalóriát is bevihetsz a fogyasztásával adagonként, mivel a fincsi italod csokoládét, tejszínt, cukrot és tejet is tartalmaz.

Forró vajrum

Kalóriaszám: 220–350 / adag

Barnacukor, rum, karácsonyi fűszerek, és igen, vaj. A forró vajrum már csak akkor ütősebb, ha vaníliafagyit is tálalunk hozzá, akár még karácsonykor is. Viszont nem is kérdés, hogy ennek az italnak is igen magas a kalóriaértéke.

Forró csoki

Kalóriaszám: 170–420 / adag

Nincs is jobb, mint egy fenséges forró csoki a karácsony esti séta után! Igen ám, de nem véletlenül ennyire imádni való az ital, az ízét ugyanis a benne lévő sok cukor és tejszín, na meg a tetején pöffeszkedő mennyei hab adja. Viszont ha nem tesszük tele minden földi jóval a kakaós italt, spórolhatunk a kalóriákkal.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így főzik a profi séfek a húslevest: mert ott, ahol...

Leveses nemzet vagyunk, ha esik, ha fúj, ha szomorúak vagyunk vagy boldogok, a húsleves mindenre gyógyír, és mindenkor támasz. De hogyan készítik a profik? Pesti Istvánt, a tatai Platán Restaurant & Café séfjét és Pohner Ádám séfet kérdeztük.