Mi a különbség a JÓ és a ROSSZ zsírok között?

A zsír rendkívül fontos tápanyag, de nem mindegy, milyen formában vesszük magunkhoz. Ideje tisztázni, mi a különbség a jó és a rossz zsírok között.

A zsírnak sok funkciója van az emberi testben. A talpunkon például a zsírpárnák teszik lehetővé, hogy járni tudjunk fájdalmak nélkül. A bőr alatti egyéb zsírpárnáink energiát tárolnak, és megvédenek a hidegtől.

Ha azonban egészségesen táplálkozunk, akkor meg kell különböztetnünk a jó és a rossz zsírokat, és értelemszerűen az előbbiekből kell többet magunkhoz vennünk.

Jó zsírok

A jó zsírok a telítetlen zsírsavak, illetve azok a zsírok, amelyek sok telítetlen zsírsavat tartalmaznak. Ezek a savak olyan anyagokat szállítanak a testnek, amelyeket maga nem tud előállítani. Ezeket esszenciális, azaz létfontosságú zsírsavnak nevezzük, és szükségesek a sejtek felépítéséhez. Elsősorban a repceolajban, olívaolajban és a zsírosabb halakban találhatók meg.

Rossz zsírok

A rossz zsírok ezzel szemben a telített zsírsavakat tartalmazzák túlnyomó arányban. Ezek az olyan élelmiszerekben találhatók meg, mint a vaj, a zsír, tej, illetve a különféle húsok. A készételekben is ezek kerülnek felhasználásra. A telített zsírsavak alkotórészeit az emberi test maga is elő tudja állítani, és ezek azok, amelyeket a szív- és érrendszeri megbetegedések esetében emlegetni szoktak. Nem ésszerű túl sokat fogyasztani belőlük, mivel a test ezeket a zsírszövetben tárolja. Ha pedig hosszabb időn keresztül több telített zsírsavat fogyasztunk a kelleténél, akkor ezáltal a zsírpárnáink is növekedésnek indulnak, és az egészségünkre sem lesz jó hatással.


Ha olvasnál még a témában:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?