Hamarosan megfoszthatják 'zöldség' státuszától a krumplit

Legalábbis táplálkozástani értelemben.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Gazdasági Kutatószolgálata szerint az amerikaiak, amikor zöldséget esznek, többnyire burgonyát és paradicsomot fogyasztanak. 2019-ben egy átlagos amerikai az év során közel 23 kg burgonyát, és körülbelül 14 kg paradicsomot fogyasztott - persze a sült krumpli és a pizzaszósz is jelentősen megdobta a végeredményt. És bár tudjuk, hogy a paradicsom valójában botanikai értelemben gyümölcs, a krumpli egészen más okokból kerülhet le a lista éléről. Felmerült ugyanis, hogy a minisztérium átminősíti a burgonyát, és a keményítőtartalmú zöldségek közül a gabonafélékkel, a rizzsel és más szénhidrátokkal egy kategóriába helyezi át.

Hamarosan megfoszthatják zöldség státuszától a krumplit

A Wall Street Journal információi szerint az amerikai Dietary Guidelines Advisory Committee - amely a Mezőgazdasági Minisztérium és az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériumának képviselőiből áll - éppen a 2025-re vonatkozó étrendajánlásokat állítja össze, és ennek részeként változtathatnak a burgonya besorolásán.

Az étrendi irányelvek az élelmiszereket öt kategóriába sorolják, ezek: tejtermékek, gyümölcsök, gabonafélék, fehérjék és zöldségek.

A különböző étrendek és étkezési szokások növekvő elterjedtsége miatt ezek a kategóriák azonban másképp nézhetnek ki az egyes személyeknél.

A felvetés érdekes, mert a burgonya ugyan valóban nem tartalmaz számos ásványi anyagot, amelyet más zöldségek igen, több szempontból is előnyös a fogyasztása, például a beleknek is nagyon jót tesz a krumpli. Ugyanakkor a mennyiség sem mindegy, és nagyon úgy tűnik, hogy nemcsak az amerikaiak, de mi magyarok is túl sokat fogyasztunk burgonyából. A KSH adatai szerint a magyarok évente átlagosan 87,6 kg zöldséget fogyasztottak 2020-ban országos viszonylatban, viszont a legnagyobb mennyiségben ez krumpli volt, amiből átlagosan 27,3 kg-ot ettünk meg. Vagyis a krumplifogyasztás más zöldségek rovására megy, ennek pedig lehetnek egészségügyi hátulütői.

Szerencsére nem olyan jelentős nekünk, felhasználóknak a változás

De sokan vannak, akik nem értenek egyet a tervezett lépéssel.

A burgonya a legnagyobb mennyiségben termesztett zöldség az Egyesült Államokban. A keményítőtartalmú zöldségek és a gabonafélék két nagyon különböző élelmiszercsoport, amelyeknek teljesen eltérő szerepük van a szervezet tápanyagokkal való ellátásában.

„A gabonafélékkel ellentétben a fehér burgonya nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, C-vitamint, B6-vitamint és rostot. A kutatások azt mutatják, hogy a magas zöldségfogyasztású étrend, beleértve a burgonyát is, összességében elősegíti az egészséges életmódot” – nyilatkozta egy meghallgatáson Kam Quarles, az amerikai Nemzeti Burgonyatanács vezérigazgatója.

A gabonalobbi sem örül a variálásnak, szerintük a burgonya kategóriájukba sorolása „tovább súlyosbíthatja a tápanyaghiányt”, tehát mindkét csoport egyetért abban, hogy a burgonyának a helyén kellene maradnia. A zöldségek kategóriájában és az emberek tányérjában egyaránt – csak egy kicsit kisebb mennyiségben, és nem olajban sütve.

Forrásunk volt.


További konyhai tippek, amelyekkel tökéletesítheted az ételeid:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek