Mi a fene az az ORZO? Ismerd meg a tésztát, amiről eddig azt hitted, rizs!

Van élet a spagettin és a pennén túl is. Kalandozz bátrabban az olasz tésztavizeken, íme legújabb barátod: az orzo.

Ha a szupermarket polcán árválkodó orzotészta landolt a kosaradban, és hazaérve a macskád, gyereked, embered megkérdezné, minek vettél még egy zacskó rizst, akkor szögezd le neki, hogy nem csak spagettiből áll a világ, mert ez bizony tészta!

Íme, az orzo tészta

Az orzo egy olasz tésztafajta, és tényleg úgy néz ki, mint a rizs, bár a neve azt jelenti: árpa. Ezt a fondorlatos elnevezést azért kapta, mert formája és mérete megegyezik a feldolgozatlan árpamagéval, bár ilyen formában nem sok halandó láthatja, mert a feldolgozása során elveszíti az orzo-ra emlékeztető alakját, és kör alakú lesz. Emiatt az olaszok is sokszor csak „risoni” -nak nevezik az orzót, ami azt jelenti: „nagy rizs”. Tényleg könnyen összetéveszthető vele, de szögezzük le, hogy az orzo sárgásabb és nagyobb is, plusz elkészíteni is egyszerűbb.Mondjuk úgy:

Az orzo a béna rizsfőzők mentsvára, mert bár ezt a tésztát Olaszországban jobbára levesekhez és salátákhoz használják, de isteni tésztarizottót és "rizsköretet" lehet készíteni belőle.

A tejszínes spenótos orzo füstölt paprikás csirkemellel receptjét itt találod!

Mindent az orzoról

Az orzo durumisztből készül. A kemény búzaféléből készült tészták főzés során nehezebben esnek szét, így az orzo abszolút megőrzi az alakját és az állagát, mindig al dente, ergo nem igazán tudod nyálkásra főzni, mint sok más tésztatípust.

Ételeidben hasonló hatást érhetsz el vele, mint a rizottó rizzsel. Utóbbi persze tökéletes salátákhoz vagy piláfokhoz, nyilván rizottókhoz is, de a rizs nem válik úgy eggyé az étellel, mint az orzo. Az orzo nagyon jól teljesít, ha például töltőanyagként használod. Remekül felszívja az ízeket, emiatt tökéletes töltött paprikához, tökhöz, de én szívesen megnéznék vele egy töltött káposztát is!

Spenótos tejszínes orzo

Az orzoval készült egytálételek mindig csodásan krémesek, a tésztában lévő nem kevés keményítőnek köszönhetően. Mindezeken túl a kis mérete miatt nagyon szórakoztató tésztafajta, ezerféle felhasználásra alkalmas, jó vele főzni!

A mediterrán és közel-keleti országokban egyaránt használják, de Németország némely részén is felbukkan. Görögországban „kritharáki” -nak hívják, ami azt jelenti, hogy „kis árpa”. A görög konyhában salátákhoz, levesekhez vetik be. Törökországban sem ismeretlen, ott „arpa şehriye” -nek (azaz „dalosmadár-nyelvnek”) nevezik, és szintén levesekben és piláfokban használják. De orzoszerű tésztát olyan neveken is találhatsz mint: manestra, rosa marina, reiskornpasta vagy gallo pion.

A receptért kattints a képre!

Simán készítheted az általad megszokott és kedvelt tésztaételeket is vele. Jól állnak neki a tejszínes, vajas szószok, de paradicsomosan is simán működhet, csak egy dologra vigyázz! Mivel ez a tészta nem üreges, ezért a vele készült ételeket elnehezíti, tömény, laktató, szóval fennáll a veszélye, hogy félholtra eszed magad vele.

Ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek