4 fontos dolog, amire figyelj oda konyhai kisgépek vásárlásakor

A konyhai kisgépek fogyóeszköznek számítanak, ha a legolcsóbb változatot vásároljuk, de hosszú évekig tartó társak, ha odafigyelünk néhány kritériumra.

Botmixer, konyhai aprító, turmixgép, kenyérpirító. Mind olyan konyhai kisgépek, amelyek legtöbbünknél hetente előkerülnek. A gyakori használat és pakolgatás meg is viselheti őket, pláne, ha nem annyira körültekintően választottuk a konyhai kisgépeket, mint amennyire szükséges lenne az előzetes kutatás, „számok” és technikai adatok ellenőrzése.

4 fontos dolog, amire figyelj oda konyhai kisgépek vásárlásakor

Botmixer

Ha mindennapos használatban lesz, érdemes beruházni egy komolyabb, masszívabb, megbízható márka darabjára. Ezt szószok, krémek, levesek készítésére használjuk, a jégtörést hagyjuk meg a nagyobb blendernek, turmixgépnek.

Egy sima botmixer 600 W-tól már egészen jó teljesítményűnek számít, de akár 1200 W-ig is elmehetünk, attól függően, hogy önálló mixer vagy esetleg aprítót is irányít a hozzá való kiegészítőkkel.

Mi mégis inkább a szóló, egyfunkciósat preferáljuk. Ha kevés a hely a konyhában, akkor mehet a kábel nélküli variáció, ha minden kézre áll, akkor jó lehet a hagyományos is. Vizsgáljuk meg, hogy mennyire egyszerű a tisztítása, és lehetőleg teljesen fém fejű kézi mixert válasszunk a műanyag-fém kombó helyett. A felül nyomósak kényelmesebb működtetést kínálnak, mint az oldalsó gombosak.

Konyhai aprító

A késes aprítók igazán hasznos kis gépek, hiszen pillanatok alatt apró szemcsékre szecskázzák a magvakat, de kenyérmorzsát, zöldfűszereket, vagy akár húst is darálhatunk a komolyabb késekkel és teljesítménnyel bíró modellekkel. A legpraktikusabbak a felül nyomósak, amelyekre lényegében csak rá kell tenyerelni és már megy is a zúzás. Sokkal jobb az élmény, mint a klasszikus nyomógombos változatoknál.

400 W-tól már erősnek számítanak, így válasszunk a gépek közül. Az üvegtálasak szebben és könnyebben tisztíthatóak, mint az elszíneződésre hajlamos műanyagok. Érdemes legalább 500 ml űrtartalmú konyhai aprítóval számolni.

Turmixgép

A turmixokat, reggeli dzsúszokat, smoothie-kat kedvelők legkedvesebb gépe. Itt már a nagyobb teljesítményre lőjünk, hiszen alkalomadtán jeget is kell törnie az egyik leghangosabb kisgépnek. Apropó hang: ha érzékenyek vagyunk rá, már léteznek csendesebb blenderek is, de inkább a nagyon bika működésre és zúzóerőre apelláljunk.

800-1000 W körül indulnak a kraftosabb gépek, határ kvázi a csillagos ég, a durvábbak még a kavicsot is szétzúzzák. Azért mi csak használjuk rendeltetésszerűen! Bár nagyon vonzók az üvegkancsós blenderek, gondoljunk a tisztításra is! Egy 2 literes kancsó már elég nehéz és a mosogatóban is bajlódni fogunk vele, így inkább BPA-mentes, profi műanyagkancsós gépet válasszunk. Kezesebb lesz!

Kenyérpirító

A kétszeletes variációk kecsesebbek és kevesebb helyet foglalnak, de, ha nagy a család, elkél majd a négyszeletes is egy közös reggelinél. Mérjük fel a pult dimenzióit is: ha nem túl nagy a hely, mégis inkább a kétszeletesre szavazzunk.

Ha szeretjük a zsömlét, bagettet, akkor variábilis belsővel megáldott pirítót keressünk, hogy bele tudjuk tenni a vaskosabb péksütiket is, ne csak a kenyeret.

Emeljen magasra! Vagyis keresd a „high lift” funkciót, amikor egy gombnyomásra úgy emeli meg a kenyeret, hogy ne legyen bűvészmozdulat az elkészült pirítós levadászása. Legyen hozzá mindenképp morzsatálca, amit könnyen kiüríthetünk és a továbbpirítás nélküli újramelegítő, valamint a kiolvasztó funkció is hasznos lehet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai segítséget nyújtunk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.