Vásárolj tudatosan és csomagolásmentesen

Szerdán megnyitott az ország első csomagolás nélkül árusító boltja Budaörsön. A Nopack célja a tudatos vásárlás, a zéró hulladék és a méltányos kereskedelem népszerűsítése.

Budaörsön megnyílt Magyarország első csomagolásmentes üzlete, a Nopack, amelyzöld szemléletet kínál a társadalomnak,odafigyel és óvja a társadalom és a környezet értékeit.A Nopack kiemelt céljaa társadalmi érzékenyítés: olyan civil mozgalmak szellemében tevékenykednek, mint a méltányos kereskedelem, a tudatos vásárlás és a hulladékot nem is termelő életmód.

Monostori-Kalovits Márk tulajdonos a megnyitón emlékeztetett rá: Magyarországon egy ember évente átlagosan 100 kilogramm csomagolóanyagot dob a szemétbe, és 200 kilogramm élelmiszer-hulladékot termel. A Nopack csapata ezen szeretne változtatni, és ezért hozták létre a boltot, amely „felelősen és etikusan működik, figyelembe veszi a termelők és a vevők igényeit és lehetőségeit, és odafigyel a társadalom és a környezet értékeire és óvja azt" – fogalmazott.

Monostori-Kalovits Márk tulajdonos beszél a Nopack - Magyarország első csomagolásmentes üzletének megnyitóján Budaörsön 2015. szeptember 30-án.

A Budaörs fő utcájában megnyílt üzletben többek között zöldségek, gyümölcsök, magvak, aszalványok, fűszerek, fűszernövények, természetes kozmetikumok, mézek és házi lekvárok, egészséges tésztafélék, teljes kiőrlésű péktermékek, fair trade kávék és teák, környezetbarát tároló edények kaphatók. Monostori-Kalovits Márk a helyi termékek fontosságát hangsúlyozta, hozzátéve, hogy azok mindig megbízható forrásból származnak és kiváló minőségűek. Kiemelte azt is, hogy a Nopack nemcsak a helyi gazdaságok mellett elkötelezett, hanem a fair trade kereskedelem mellett is, így a kávé és a tea beszerzésekor ezt is figyelembe veszik.

A Nopacknál szinte minden csomagolásmentes – emelte ki a tulajdonos. A vásárló mindig annyit vihet haza, amennyire valóban szüksége van, s ehhez magával hozott vagy itt vásárolt tárolóedényeket, különböző méretű üvegeket, kosarakat használhat. De a bolt közösségi tér is, ahol újrahasznosított és újragondolt bútorok fogadják a betérőt. Mint a tulajdonos hangsúlyozta, ez is fontos szempont volt a berendezéskor, s ha mégis szükség volt új darabra, annak ellensúlyozására fákat szeretnének ültetni a gyerekekkel közösen a város óvodáiban és iskoláiban.

Hogy kell egy ilyen üzletben vásárolni?

1. Hozd magaddal régi/új megtisztított tárolóedényed (vagy az üzletben is vásárolhatsz többféle méretben üvegedényeket)!2. Válaszd ki a kívánt termékeket!3. Töltsd meg a kívánt mennyiséggel!4. Méresd le!5. Ezután csak fizetned kell, és élvezned az egészséges termékeket!5+1. Legközelebb is vidd magaddal a saját tárolóedényed!

A bolt ötletgazdája szólt arról is, hogy franchise rendszert szeretnének létrehozni, eddig 42 érdeklődő jelentkezett, és megkeresték őket Ausztriából, Romániából és Szlovákiából is.

Ez is érdekelhet!

Viszlát, csomagolás!

(via MTI)

Címlapról ajánljuk

További cikkek