Így dobd fel a konyhádat teljes felújítás nélkül

Nem tervezel teljes felújítást, de már feldobnád valamivel a konyhát? Íme néhány egyszerű, olcsó, de mégis látványos inspiráció, amely segíthet, ha már egy kicsit ráuntál a helyiségre!

Nincs kétség afelől, hogy a konyha otthonunk azon része, amire a legtöbbet kell költeni akkor, ha teljesen az alapoktól akarjuk megtervezni, újratervezni: a szekrények, a konyhagépek, a csempék, a munkalapok, a mosogató, a csap és a padló mellett még számos olyan kiegészítő van, amely nemcsak funkcionális, de minőségi is kell, hogy legyen. Konyhát felújítani nem olcsó mulatság, az ember 10-15 évente egyszer, ha ráveszi magát, néhány apró változtatással viszont elérhetjük, hogy a helyiség ne csak szebb legyen, de jobb is!

A szekrények és a fal

A szekrények foglalják el a legtöbb helyet a konyhában, így ez a berendezés az, ami igazán meghatározza a helyiség megjelenését. Amíg a szekrények, a polcok, a fa vagy éppen műanyag bevonatú szekrénylapok jó állapotban vannak, érdemes megtartani őket, esetleg néhány évente letisztítani, lecsiszoltatni és újralakkozni/festeni. Ilyenkor – ha korlátozottak is a lehetőségeink – de elkezdhetünk új színekben, árnyalatokban gondolkodni. Lehet, hogy a sötét munkalaphoz vagy a csempékhez jobban illene egy világosabb árnyalatú szekrénysor?

Akár már azzal is óriási változást érhetünk el, ha csupán a falakat festjük át a helyiségben. Világos, tiszta színekkel minden belső teret egyszerűen megújíthatunk, ráadásul egy frissítő festés otthonunk leghasználtabb részében néhány évente igazán ajánlott! Ha csak az elmúlt évek trendjeit nézzük, érdemes lágy, világos, ugyanakkor meleg színekben gondolkodni, olyanokban, amikről tudjuk, még 5 év múlva is tetszeni fognak.

A világítás

Már a fények megváltoztatása is csodákra lehet képes. A durva megvilágítás nem fog kedvet csinálni a főzéshez. A szögletes spotlámpák, fali lámpák és függőlámpák, csillárok mind helyet kaphatnak a konyhában, érdemes azonban a helyiséget úgynevezett zónákra bontani attól függően, mennyi helyünk van.

A társas tereknek alacsonyabb, barátságosabb világításra van szükségük, a munkalapoknál és a mosogatóknál pedig felülről fókuszált fényre van szükségünk, hogy munka közben mindent jól lássunk. Cserélj melegebb színűre egy izzót, szerelj fel LED-világítást, vagy csak cserélj ki egy lámpabúrát, és tessék, a konyhád máris új életre kel!

Fogantyúk

Fogantyúkat ma már mindenféle színben, anyagban, formában és mintázatban lehet kapni, a minimalista tervezések mellett a mediterrán vagy akár vintage stílusban pompázó alkatrészek között is lehet válogatni aszerint, milyen fogantyú illik a konyhabútorodhoz. Csak néhány ezer forint, de a változás magáért beszél!

Konyhai kiegészítők

A legolcsóbb megoldás a konyha felfrissítésére, ha egyszerűen vásárolsz néhány új darabot, amely feldobhatja az unalmasnak vélt megjelenést. Egyszerű dolgokra gondolunk, mint egy új falióra, egy új cukor- vagy kávétartódoboz, néhány konyharuha, esetleg egy új késtartó, a lényeg, hogy olyan eszközökről legyen szó, amelyek szem előtt vannak a mindennapokban.

Még több lehetőségünk van akkor, ha a konyha és az étkező egy térben helyezkednek el, ilyenkor néhány új étkezőszék (akár különböző színűek és kialakításúak, olyanok, mint a Jóbarátok című sorozatban), de akár csak egy új, színes terítő vagy függöny is megváltoztathatják a helyiség atmoszféráját.

Forrásunk volt.


Ezek az inspirációk is segíthetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek