Kókuszzsír – a legújabb csodaszer?

Valóban olyan egészséges, mint amilyennek manapság sokan gondolják, vagy csupán a legújabb divatról van szó? Nézzük meg, mit tud valójában a kókuszzsír!

A trópusi kókuszdiót sokan kedvelik, ma már nagyobb áruházakban itthon is bárki számára elérhető gyümölcs. Lereszelt belső héja és a kókusztej is kellemes illatú, jellegzetes ízű alapanyagai számos ételnek, desszertnek és italnak. A fentiek mellett a kókuszdió húsából nyerhető a manapság egyre népszerűbb kókuszzsír is.

A napjainkban beszerezhető kókuszzsír más mint, amit a 80-as években – főleg Amerikában – alkalmazott az élelmiszeripar. Akkoriban részlegesen hidrolizált kókuszzsírt használtak, amelyről azonban hamarosan kiderült, hogy jelentős transz- és telített zsírsavtartalma miatt fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Manapság a speciális boltokban kapható szűz kókuszzsírt azonban hideg sajtolással nyerik, így a zsírsavak természetes formájukban maradnak. (Létezik úgynevezett szűrt kókuszzsír is, amely gőzöléssel készül.)

Telített zsírsavtartalmának köszönhetően magas hőfokra hevíthető, kevésbé avasodik, így hosszabb ideig eltartható, mint a növényi olajok általában. Jól használható sütéshez, süteményekhez, zöldségek grillezéséhez. Különösen finom kesernyés ízű zöldségekkel, és zamatossá teszi a hagymás, fokhagymás szószokat is.

Miért jó nekünk a kókuszzsír?

A kókuszzsír összetétele egyedülálló a növényi eredetű zsiradékok között. Állaga szobahőmérsékleten majdnem teljesen szilárd, hasonlóan az állati eredetű zsírokhoz. Ennek az az oka, hogy főleg telített zsírsavakból áll. Abban azonban különbözik az állati zsíroktól, hogy:

  • nem tartalmaz koleszterint,
  • nagy mennyiségben tartalmaz laurinsavat, amelynek antibakteriális, antivirális és anyagcserét serkentő hatása van,
  • akár emésztőenzimek nélkül is képesek vagyunk hasznosítani, így könnyen nyerhető belőle energia. (Ezt a tulajdonságát gyakran használják ki speciális étrendek összeállítása során is.)

Miért nem jó nekünk a kókuszzsír?

A fenti ígéretes tulajdonságok mellett azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kókuszzsír főleg telített zsírsavakból áll. Bár hatása jótékony a HDL (jó) koleszterin szintre, az eddigi tapasztalatok szerint növeli az LDL (rossz) koleszterin szintet. Ennélfogva fogyasztása mértékkel ajánlott: naponta kb. 1-2 evőkanálnyi mennyiségben, ha egyébként állati eredetű zsiradékfogyasztásunk nem jelentős. Egészségünk megőrzése érdekében nem ajánlott ételeinket kizárólag kókuszzsírral készíteni. E célból inkább használjunk változatosan növényi olajakat. De természetesen az olíva-, a lenmag-, a napraforgóolaj mellett megfér a kókuszzsír is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek